Οι εκλογές πλησιάζουν. Το σκηνικό είναι ρευστό για το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα στο κοινοβούλιο. Δεν είναι μόνο η απλή αναλογική και οι πιθανές μετεκλογικές συμμαχίες, αλλά και ένας άλλος παράγοντας που αρχίζει να μπαίνει πιο έντονα στο «μικροσκόπιο» των κομματικών επιτελείων: και δεν είναι άλλος από τον Ηλία Κασιδιάρη και το κόμμα του «Εθνικό Κόμμα – Έλληνες».
Μάλιστα, πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να αναζητεί κάποιο νομικό όπλο προκειμένου να «μπλοκάρει» την κάθοδο του νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές. Βέβαια, απαιτείται ευρύτατη πολιτική συναίνεση για να προχωρήσει οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία απαγόρευσης κόμματος και δεν είναι δεδομένο ότι αυτή σίγουρα θα επιτευχθεί.
Η συζήτηση έχει ανοίξει και οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στον Δεκέμβριο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, άρχισε να κάνει κάποιες διερευνητικές επαφές. Ένα από τα κόμματα που φέρεται να έχει ενημερωθεί είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην Κουμουνδούρου περιμένουν να δουν την τελική διαμορφωμένη πρόταση. Όπως και να έχει η πρόταση αυτή θα πρέπει να είναι “καλά δεμένη” ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αντισυνταγματικότητας.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση εξετάζει νομοθετική ρύθμιση για να μην συμμετάσχουν στις εκλογές καταδικασμένα πρόσωπα της Χρυσής Αυγής και απάντησε πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο σε αυτή την κατεύθυνση.
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης και της ΝΔ είναι η εκλογική και πολιτική αποδοκιμασία των φασιστικών και ακραίων πολιτικών αντιλήψεων. Έχουμε εμπιστοσύνη στην κοινωνία ότι θα επιλέξει εκπροσώπους εντός του δημοκρατικού τόξου», τόνισε.
Η δημοσκοπική άνοδος, η κινητικότητά του μέσα στη φυλακή και τα “δίχτυα” που απλώνει ενόψει των εκλογών
Γιατί όμως, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος έχει καταδικαστεί και εκτίει ποινή κάθειρξης 13 ετών και έξι μηνών για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, Χρυσής Αυγής προκαλεί ανησυχία και θέτει σε επαγρύπνηση τα κόμματα; Η απάντηση είναι απλή: Υπάρχει διάχυτος φόβος μήπως η νεοφασιστική ιδεολογία αποκτήσει ξανά εκπροσώπηση στο ελληνικό κοινοβούλιο και… πείσει θυμωμένους και απογοητευμένους ψηφοφόρους να ακολουθήσουν το κόμμα του.
Αυτό που σήμανε συναγερμό είναι η δημοσκοπική άνοδος του κόμματος «Εθνικό Κόμμα – Έλληνες» που αποσπά ένα ποσοστό της τάξεως του 2,7%, πολύ κοντά στο όριο του 3% που θα επέτρεπε την είσοδο στη Βουλή.
Και μπορεί στις εκλογές του 2019 η Χρυσή Αυγή να διαλύθηκε ως κόμμα, όμως δεν διαλύθηκε ποτέ ως ιδεολογία για πολλούς. Πολλοί οπαδοί της Χρυσής Αυγής που στις προηγούμενες εκλογές έφυγαν για άλλα κόμματα ή δεν πήγαν πουθενά και έχουν μείνει χωρίς «πολιτική στέγη», εκτιμάται ότι θα υποστηρίξουν το κόμμα του Κασιδιάρη.
Ο τελευταίος άλλωστε και μέσα από τη φυλακή έχει έντονη δράση. Δίνει συνεντεύξεις, συντονίζει τις επόμενες κινήσεις για το κόμμα του, μιλάει σε συγκεντρώσεις των οπαδών του.
Έχει κανάλι στο YouTube με 120.000 συνδρομητές μέσω του οποίου ανεβάζει βίντεο και κάνει αναλύσεις για κρίσιμα θέματα όπως η ακρίβεια, οι τουρκικές προκλήσεις και η διαφθορά κ.α. ενώ επιδεικνύοντας γι’ άλλη μια φορά θράσος και προκλητική συμπεριφορά έφτασε να πουλάει και το «Ημερολόγιο μέσα από τη φυλακή, 2023 έτος νίκης». Διατυμπανίζει δε ότι το κόμμα του «θα διεμβολίσει το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς».
Αυτό που προβληματίζει είναι και το γεγονός ότι οι δυνάμει ψηφοφόροι του δεν απαντούν στις δημοσκοπήσεις ή δεν δηλώνουν το τι πραγματικά θα ψηφίσουν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια η δύναμή τους στην κάλπη.
Ακόμη κι αν βρεθεί το νομικό όπλο εκείνο που θα απαγορεύσει την κάθοδο του κόμματός του στις εκλογές, μπορεί αυτό να γυρίσει μπούμερανγκ δεδομένου ότι μπορεί να υπάρξουν διαμαρτυρίες από τους υποστηρικτές του. Συν το ότι δεν είναι δεδομένη και η ευρεία πολιτική συναίνεση για να προχωρήσει μια νομοθετική πρωτοβουλία.
Άλλο ένα ενδεχόμενο είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης να επιλέξει ένα άλλο άτομο, της εμπιστοσύνης του και να το βάλει ως «μπροστινό» για να κατέβει στις εκλογές ως επικεφαλής του κόμματος προκειμένου να αποφύγει και τον «σκόπελο» των διατάξεων εκείνων που έφερε πέρυσι η κυβέρνηση και ψήφισαν τα κόμματα, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν να μην επιτρέπεται σε άτομα που έχουν καταδικαστεί να συμμετέχουν στην ηγετική ομάδα ενός κόμματος. Επιπλέον, σύμφωνα με το ποινικό σύστημά μας, χωρίς αμετάκλητη καταδίκη δεν μπορεί να στερηθεί κάποιος το εκλογικό του δικαίωμα.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης και το κόμμα του το σίγουρο είναι ότι «ψαρεύει» στα θολά νερά του θυμού και της απογοήτευσης της κοινωνίας. Και δεν είναι απίθανο να πείσει κάποιους από τους θυμωμένους αναποφάσιστους να τον… ακολουθήσουν.
Όπως επισημαίνουν πάντως πολιτικοί αναλυτές, η περίπτωση Κασιδιάρη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Να μην υποτιμηθεί το κόμμα του και τα αντανακλαστικά των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων πρέπει να είναι αυξημένα. Και να μην ξεχνά κανείς ότι η Χρυσή Αυγή μετρούσε περίπου 500.000 ψηφοφόρους. Πολλοί εξ αυτών δεν αποκλείεται να γυρίσουν στην «εστία» του Ηλία Κασιδιάρη.