Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει άρθρο 10 του νομοσχεδίου της Μίνας Γκάγκα, που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης και βάζει τέλος στη δημόσια υγεία.
Το επίμαχο άρθρο δίνει τη δυνατότητα στους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας.
Συγκεκριμένα το επίμαχο άρθρο αναφέρει: «Ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., αφενός μέσω της πρόβλεψης της δυνατότητας προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από ιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος. Αφετέρου θεσπίζεται η δυνατότητα για τους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα για λόγους ίσης μεταχείρισης αίρεται η απαγόρευση που ίσχυε για τους πανεπιστημιακούς ιατρούς υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές».
Σε θέση μάχης οι υγειονομικοί
Την ίδια ώρα, σε θέση μάχης βρίσκονται οι υγειονομικοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς δίπλα στους γιατρούς συμπαρατάσσονται πλέον και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι με τη σειρά τους ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.
Χθες το μεσημέρι έλαβε χώρα η γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας. Η συμμετοχή των γιατρών δεν ήταν μεγάλη, ωστόσο κοινός τόπος όλων των συμμετεχόντων ήταν πως το νομοσχέδιο Γκάγκα είναι «οδοστρωτήρας» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, οι γιατροί των νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά συμφώνησαν πως θα προχωρήσουν σε μαζικές απεργίες σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταθέσει στη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Την ίδια ώρα, με χθεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου της Μίνας Γκάγκα, ανακοινώνοντας την προκήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας (11.00-15.00) την ημέρα κατάθεσής του στη Βουλή και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή.
«Θεμελιώδης αρχή σύστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση του προσωπικού. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται με μερική απασχόληση στα νοσοκομεία. Οι ρυθμίσεις αυτές θα αυξήσουν περαιτέρω την ιδιωτική δαπάνη υγείας και την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών. Οι εν λόγω ρυθμίσεις είναι συνέχεια της θεσμοθέτησης των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία επί πληρωμή των ασθενών» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.
Φυσικά, στη μάχη κατά του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας βρίσκεται και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, η οποία εδώ και εβδομάδες έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση πως η κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ισοδυναμεί με casus belli.
Οι αλλαγές αυτές, όμως, έχουν προκαλέσει αναταράξεις και στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, αφού τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στο κόμμα της Ν.Δ. υπάρχουν πολλά στελέχη που πρόσκεινται στο μπλοκ των καραμανλικών και διαφωνούν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.