Του Mr. Don’t Look Up
Εγκλωβισμένη μέσα σε έναν ορυμαγδό σκανδάλων και αρνητικών για την ίδια υποθέσεων βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους τελευταίους μήνες, με το Μέγαρο Μαξίμου να δείχνει ότι έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων προσπαθώντας με επιχειρήματα που δεν πείθουν τη μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, να αλλάξει -ανεπιτυχώς- τις διαρκώς αυξανόμενες σε βάρος της αρνητικές εντυπώσεις. Οι υποκλοπές, η ακρίβεια οι υποθέσεις Πάτση και Κοκλώνη (χωρίς κανείς να ξεχνά και το θέμα Μαραβέγια) και οι άγριες σκηνές που κατεγράφησαν κατά την πρόσφατη, πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα βαρβαρότητας, επιχείρηση εκδίωξης της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού από την πρώτη κατοικία της, φαίνεται ότι μεγιστοποιούν τις πιθανότητες έξωσης της κυβέρνησης από την εξουσία.
Είτε τελικά επικρατήσει η άποψη για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ακόμη και εντός του Ιανουαρίου, είτε ο πρωθυπουργός επιμείνει να στηθούν οι κάλπες στο τέλος της τετραετίας, πολύ δύσκολα πλέον θα αποφευχθεί το «μαύρισμα». Το προφίλ των «αρίστων» μοιάζει να έχει τσαλακωθεί ανεπανόρθωτα. Ένα «come back» φαντάζει σχεδόν αδύνατο, ειδικά τη στιγμή κατά την οποία γεγονότα τύπου άγριας έξωσης Κολοβού ή Κοκλώνη (με τις επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, σε επιχειρήσεις με μετοχικό κεφάλαιο λίγων χιλιάδων ευρώ) σε ένα μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης παγιώνουν την άποψη περί μιας ελιτίστικης κυβέρνησης, η οποία παρά τα τραγικά λάθη της (βλ., διαχείριση πανδημίας κορονοϊού με «μελανό» ρεκόρ σε αριθμό νεκρών, εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών στην Αττική οδό με μια χιονόπτωση, πυρκαγιές 2021, κ.α.) ασκεί εξουσία με καθεστωτική αντίληψη, χωρίς να μπορεί ή να θέλει να αφουγκραστεί τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.
Και όπως έχει αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, όταν το πολιτικό σκηνικό γίνεται κατηφορικό για μια κυβέρνηση, τα δεδομένα δεν αλλάζουν…
Επικίνδυνα γελοία αντιμετώπιση του σκανδάλου με τις υποκλοπές
Σίγουρα, το σκάνδαλο με τις υποκλοπές είναι αυτό το οποίο οδήγησε στα «τάρταρα» την όποια αξιοπιστία είχε διατηρήσει η κυβέρνηση, μετά τις γκάφες και τα μεγάλα λάθη της περιόδου 2021 – 2022. Ο τρόπος, μάλιστα, με τον οποίο ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ έχουν διαχειριστεί μέχρι στιγμής αυτή την πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα υπόθεση (συγκρίνεται μόνο με ανάλογα σκάνδαλα της περιόδου 1990 – ’93) έχει συντελέσει στη διαμόρφωση μια ακόμη πιο αρνητικής για τους ίδιους εικόνας. Μιας εικόνας ενός συστήματος εξουσίας που από τη μια πλευρά ισχυρίζεται ότι θέλει να «πέσει άπλετο φως» στα γεγονότα και από την άλλη κάνει ό,τι μπορεί για να τα συσκοτίσει.
Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με «τσιτάτα» και προπονήσεις σε χλιδάτα γυμναστήρια με πανέμορφες personal trainers
Ωστόσο, όταν οι πολίτες ευημερούν τέτοιες υποθέσεις μπορεί να μη λαμβάνουν τις πραγματικές διαστάσεις που τους αξίζουν (στην προκειμένη, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), Μαργαρίτα Στενιώτη έχει κάνει λόγο για «μέγα πολιτειακό και νομικό ζήτημα» που έχει λάβει διαστάσεις «πολιτικής εκτροπής»). Όμως, σε αυτόν τον παράγοντα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε μπορεί να υπολογίζει. Παρά τα όσα «τσιτάτα» λένε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και λίγοι υπουργοί του, όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης περί «έκρηξης επενδύσεων» (δεδομένου ότι οι περισσότεροι έχουν επιλέξει να μην κάνουν δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις, ούτως ώστε να μη μπουν στο «κάδρο»), η ελληνική κοινωνία στη μεγάλη πλειονότητά της είτε δεν τα βγάζει πέρα, είτε τα φέρνει βόλτα πάρα πολύ δύσκολα.
Η ακρίβεια σαρώνει, οι λογαριασμοί ενέργειας είναι «καυτοί» -και συνεχίζουν να τους αποπληρώνουν στο σύνολό τους οι πολίτες βγάζοντας το μέρος που τους αναλογεί, άμεσα, από την τσέπη τους και καλύπτοντας και τα υπερκέρδη των παρόχων με τους υπέρογκους έμμεσους φόρους που καθημερινά αποδίδουν, σε κάθε συναλλαγή ή αγορά τους- ενώ το «καλάθι του νοικοκυριού» αποδείχθηκε ότι είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό «πυροτέχνημα», χωρίς αντίκρισμα για τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας. Μπροστά σε αυτό το πρωτοφανές «κύμα» ακρίβειας, που ξεκίνησε -στο περιθώριο όσων ψευδώς ισχυρίζεται η κυβέρνηση- από το 2021 και πήρε ακόμη μεγαλύτερη διάσταση φέτος, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση μοιράζει «ευχές», αποποιείται κάθε ευθύνη κατηγορώντας όλους τους άλλους πλην της ίδιας και με τους υπουργούς της (βλ. Άδωνη Γεωργιάδη) να κάνουν προπόνηση σε χλιδάτα γυμναστήρια με πανέμορφες personal trainers, δείχνει να βρίσκεται πολύ μακριά από την τραγική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι πολίτες.
Πάτσης, Κοκλώνης και Μαραβέγιας διαμόρφωσαν την εικόνα ενίσχυσης ημετέρων με εκατομμύρια ευρώ και ενέτειναν το αίσθημα αδικίας
Την ίδια στιγμή, το… νευρικό σύστημα μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων, μεταξύ των οποίων ανήκουν πολλοί από όσους επέλεξαν να ψηφίσουν τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019, γίνεται… «κορδόνια», με τις υποθέσεις Πάτση, Μαραβέγια και τώρα του παρουσιαστή Νίκου Κοκλώνη. Η εικόνα που διαμορφώνεται από αυτές τις υποθέσεις, δείχνει σαν να έχει στηθεί τα τελευταία 3 χρόνια ένα σύστημα εξυπηρετήσεων ημετέρων, οι οποίοι με εταιρίες οι οποίες έχουν μετοχικό κεφάλαιο λίγων χιλιάδων ευρώ, επιδοτούνται και δανειοδοτούνται με αρκετά… εκατομμύρια ευρώ!
«Και τρέχα εσύ ηλίθιε, να δουλεύεις σαν σκυλί για να καταφέρεις να βγάλεις τα προς το ζην και να πληρώσεις τους λογαριασμούς», ανέφερε πρόσφατα φίλος του Antinews και πρώην -κατά τα φαινόμενα- ψηφοφόρος του πρωθυπουργού, αποτυπώνοντας μέσα σε λίγες λέξεις το αίσθημα κατάφορης αδικίας που έχει διαμορφωθεί σε ένα σημαντικό ποσοστό ακόμη και πολιτικά φίλα προσκείμενων προς τη ΝΔ του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας: Η Κολοβού δείχνει στους «άριστους» την έξοδο από την εξουσία
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πριν λίγα εικοσιτετράωρα, και παρά την άρνηση των συστημικών ΜΜΕ να μεταδώσουν επαρκώς τις εικόνες ντροπής, ήρθε και η βάρβαρη επιχείρηση που πραγματοποίησε ένας άθλιος σε συμπεριφορά δικαστικός επιμελητής, με την αρωγή ανδρών της αστυνομίας, για να πετάξουν τη συνταξιούχο δημοσιογράφο Ιωάννα Κολοβού έξω από την πρώτη κατοικία της.
Μέσω κυρίως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας είδε για πρώτη φορά να γίνεται εισβολή ξημερώματα σε σπίτι μιας ηλικιωμένης κυρίας, το οποίο είχε εκπλειστηριαστεί. Να κόβουν την πόρτα με τη χρήση πριονιού (!) και να βουτάνε κακήν κακώς μια συνταξιούχο, που δεν έχει άλλο σπίτι, για να την πετάξουν στον δρόμο για χάρη των funds και των εταιριών τύπου Πάτση (που με δανειοδότηση τραπεζική εξαγόρασαν «για ένα κομμάτι ψωμί» τα καθυστερούμενα δάνεια χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι αδυνατούν λόγω των συνθηκών να τα ξεπληρώσουν).
Οι εικόνες από την επιχείρηση που στήθηκε για να πεταχτεί μια ηλικιωμένη στον δρόμο και να μείνει άστεγη δεν έχουν αφήσει ασυγκίνητο κανέναν πολίτη (γεγονός που επιβεβαιώνεται από τους χιλιάδες ανθρώπους που μέσα σε λίγες ώρες συγκεντρώθηκαν για να εκδηλώσουν τη στήριξη τους στη συνταξιούχο) πλην, ίσως, αυτών οι οποίοι ωφελούνται είτε άμεσα, είτε έμμεσα, από το σημερινό σύστημα εξουσίας. Άλλωστε, ο Έλληνας και δη οι «νοικοκυραίοι» που έδωσαν την εκλογική νίκη στον κ. Μητσοτάκη το 2019, δεδομένης της φτώχειας που έχει αντιμετωπίσει αυτή η χώρα από την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς μέχρι σήμερα, έχει μια πολύ στενή σχέση με το σπίτι, με την οικία του.
Πέραν όσων βλέπουν την πραγματικότητα μέσα από κομματικά γυαλιά, όλοι οι άλλοι, με γεγονότα όπως αυτά που συνέβησαν στο σπίτι της κυρίας Κολοβού, νιώθουν ότι σύντομα μπορεί να βρεθούν στην ίδια θέση με τη συνταξιούχο. Η βάρβαρη επίθεση στο σπίτι της ηλικιωμένης παγίωσε σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης την αίσθηση ότι τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα αντιμετωπίζονται από την υπάρχουσα κυβέρνηση με καθεστωτική αντίληψη και με μέτρα άγρια, που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζαν αδιανόητα.
Οι υποκλοπές, η ακρίβεια, οι υποθέσεις Πάτση, Μαραβέγια και Κοκλώνη έριξαν στην άβυσσο την αξιοπιστία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τσαλάκωσαν ανεπανόρθωτα το προφίλ που είχαν φιλοτεχνήσει δίδοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ στα μεγάλα συστημικά Μέσα. Τώρα, μετά τα όσα έλαβαν χώρα στην επιχείρηση «πετάξτε στον δρόμο μια συνταξιούχο», η κυρία Ιωάννα Κολοβού φαίνεται ότι θα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες «έξωσης» της κυβέρνησης από την εξουσία.