Γιώργος Γεραπετρίτης: Θηλιές – O ρόλος του στο παρακράτος και το «καθάρισμα

Γράφει ο

Τις μοσχοπουλούσε, γιατί τις έδινε φτηνά, όπως εξήγησε.

Στις ελεύθερες ώρες του, συνέλαβε την ιδέα του «επιτελικού κράτους» – ως όχημα για να κάνει καριέρα στην πολιτική – αρκεί να έβρισκε κόμμα να το «αγοράσει».

Πρώτα προσπάθησε να το πασάρει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου -τον οποίο «συμβούλευε»- δεν τσίμπησε.

Με τη Δεξιά είχε καλύτερη τύχη και ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης βρέθηκε στην «ομάδα των σοφών» του νεότερου Μητσοτάκη.

Όταν η επιχείρηση «ο Κυριάκος στην κυβέρνηση, η διαπλοκή στην εξουσία» στέφθηκε με επιτυχία, φόρεσε την τήβεννο του υπουργού Επικρατείας.

Μεγαλεία. Το επιτελικό κράτος πήρε μπροστά. Μόνο που στην πράξη ήταν προπέτασμα παρακράτους και ο εμπνευστής του άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Όλες όμως…

Κανονίζει λεπτομέρειες με επιχειρηματίες, σκαντζάρει τον Πρωθυπουργό σε «επαφές», αλλά η βασική δουλειά του είναι να κατασκευάζει νόμους.

Λέγεται ότι ολόκληρη σχεδόν η νομοθεσία της σημερινής κυβέρνησης, έχει περάσει από τα χέρια του.

Βάζει στους νόμους τα υλικά που πρέπει να έχουν και τους μοιράζει στους υπουργούς για να τους υποστηρίξουν τη Βουλή.

Εύκολη δουλειά. Αλλά όχι πάντα. Παράδειγμα ο νόμος για την ΕΥΠ, ό,τι πιο φρέσκο βγήκε από τον φούρνο του Γεραπετρίτη.

Τον κατασκεύασε μέσα σε τρεις μέρες -όπως αναφέρουν δημοσιεύματα που μάλλον ο ίδιος τροφοδοτεί. Άλλα έχει τόσες τρύπες, όσες και οι θηλιές στο λαιμό του αφεντικού του.

Πρακτικά ο νόμος απαλλάσσει το σύστημα Μητσοτάκης- Δημητριάδης-Κοντολέων από την μελλοντική απόδοση ποινικών ευθυνών, μετατρέποντας τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ -και τις συμπράξεις της με τον ιδιωτικό τομέα- σε ρουτίνα… εθνικής σημασίας.

Επί Μητσοτάκη η ΕΥΠ κάνει 15.500 παρακολουθήσεις τον χρόνο- τουλάχιστον. Αν υπήρχαν τόσοι πολλοί ύποπτοι για βλάβη του εθνικού συμφέροντος, η χώρα θα υπήρχε αφανιστεί από καιρό.

Για να δικαιολογήσει τον σταχανοφισμό της Υπηρεσίας μετά το 2019, ο Γεραπετρίτης υποκαθιστά τη νομοθετική ευρηματικότητα με την κουτοπονηριά.

Ορίζει ότι η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί ακόμη και κάποιον που υποπτεύεται ότι αφήνει πλαστικά μπουκάλια στις παραλίες.

Σκοπίμως ξέχασε να πάρει γνώμη της ΑΔΑΕ, ως αρμόδιας αρχής κατά το Σύνταγμα, γιατί θα απέρριπτε τις χοντράδες που διακρίνουν το δημιούργημά του.

Πχ, όποιος νομίζει ότι παρακολουθείται, μπορεί να ρωτήσει αν είναι αλήθεια. Αλλά αφού περάσουν τέσσερα χρόνια.

Αν ζει ως τότε, θα του πουν ότι δεν έχουν τι να του πουν: η ΕΥΠ στο εξάμηνο διαγράφει τα στοιχεία που τον αφορούν.

Άπειρος ακόμη στην πολιτική ο υπουργός Επικρατείας, βγάζοντας τη θηλειά από τον λαιμό του Μητσοτάκη την περνάει στον δικό του.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.