«Ντρέπομαι για την παράταξη»! – Βουβή οργή από τους βουλευτές στη «γαλάζια» Κ.Ο.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών, που έχει μετατρέψει την πολιτική ζωή σε βούρκο και το οποίο, όπως σημειώνουν στις αναφορές τους οι ευρωβουλευτές της Pega, που το διερευνούν, κρύβει μια «πολύ ανησυχητική ιστορία ενός περίπλοκου και αδιαφανούς δικτύου σχέσεων πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, ευνοιών, νεποτισμού και πολιτικής επιρροής», αλλά και ο ανοιχτός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, μέχρι πριν από μερικές μέρες βασικού υποστηρικτή της κυβέρνησης, έχουν φέρει τους βουλευτές της Ν.Δ. αλλά και όλη την κυβερνητική παράταξη σε αδιέξοδο στρατηγικής.

  • Πάνος Σώκος

Η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών αποφεύγει τις δημόσιες παρεμβάσεις, ομιλίες, τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, δηλώσεις στις εφημερίδες και σε ιστοσελίδες, φοβούμενη ότι δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί μια υπόθεση που κανείς τους δεν ξέρει πώς μπορεί να εξελιχθεί στο άμεσο μέλλον. Στις μεταξύ τους συζητήσεις είναι το θέμα που κυριαρχεί, ενώ, ανεξαρτήτως της ομάδας στην οποία ανήκει καθένας (μητσοτακικοί, καραμανλικοί, σαμαρικοί), θεωρούν πως, αν τα στοιχεία που έχουν βγει ή που θα βγουν στη δημοσιότητα αποδειχθούν αληθή και κυρίως αν προκύψει νόμιμη επισύνδεση υπουργού ή άλλου πολιτικού, τότε οι εξελίξεις μπορεί να παρασύρουν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ενας παλιός κοινοβουλευτικός, με κυβερνητική εμπειρία στις κυβερνήσεις Καραμανλή, εξέφρασε την άποψη ότι «αν βγουν νόμιμες επισυνδέσεις, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για όλους μας, για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

«Τι θα κάνουμε τότε; Θα κοροϊδεύουμε τον κόσμο;» «Είναι πολύ σοβαρό θέμα οι παρακολουθήσεις και φαίνεται ότι δεν θα κλείσει εύκολα και γρήγορα. Κανείς δεν βγάζει τέτοια στοιχεία αν δεν τα έχει δεμένα από περισσότερες από μία πηγές» μας είπε. Υπογράμμισε ακόμα ότι στην Κ.Ο. υπάρχουν μεγάλη μουρμούρα και ανησυχία, που ακόμα δεν έχουν εκδηλωθεί σε όλη τους την έκταση, γιατί «όλοι περιμένουμε ή ελπίζουμε σε απαντήσεις και στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανάμειξη». «Η κατάσταση κι αυτή η τακτική δεν έχουν σχέση με τη ιδεολογία μας. Θα αφήσει κακό στίγμα για χρόνια στην παράταξή μας. Χρειάζεται ο πρωθυπουργός να λύσει το πρόβλημα» είπε.

Αλλος βουλευτής, που συμμετείχε σε κυβερνήσεις του Αντώνη Σαμαρά, μας είπε ότι «αν αποκαλυφθεί ότι για κάποιον ή για κάποιους υπήρξε και νόμιμη επισύνδεση, τότε θα υπάρξει πολύ μεγάλο ζήτημα για όλους μας – πρωθυπουργό, κυβέρνηση, βουλευτές και κόμμα. Δεν θα μπορέσει να το διαχειριστεί και οι εσωκομματικές εξελίξεις θα είναι ανοιχτές». Σε ερώτησή μας αν σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αμφισβητηθεί ο αρχηγός, ήταν μάλλον ρεαλιστές τόσο αυτός όσο και άλλοι βουλευτές: «Τι αμφισβήτηση; Πώς να αλλάξει αρχηγός; Πώς να ανατραπεί; Ποιος θα το κάνει; Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι τον βουλευτή, πέρα από το σε ποια ομάδα ανήκει, το πρώτο που τον ενδιαφέρει είναι η επανεκλογή του και να διατηρηθεί το κόμμα ενωμένο. Ομως, αν δούμε ότι όλα διαλύονται, τότε…». Για την ώρα, ο ίδιος μάς είπε ότι «είμαστε σε κατάσταση αναμονής, πρέπει να μάθουμε τι γίνεται και κυρίως αν θα υπάρξουν άλλες αποκαλύψεις».

Ακόμα ένας παλιός κοινοβουλευτικός του λεκανοπεδίου επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή, οι βουλευτές δεν μπορούμε να πάρουμε καμία πρωτοβουλία και εναντίον κανενός, γιατί οφείλουμε να ακούμε αυτό που λένε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, αν και υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα». Και πρόσθεσε: «Αν αποδειχθούν ψευδή τα στοιχεία, τότε ο Βαξεβάνης θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Αν όμως αποδειχθούν αληθή ή βγει κάποια νόμιμη επισύνδεση, π.χ. ενός υπουργού, τότε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα έχουν σοβαρό πρόβλημα και η συζήτηση θα μπει σε άλλη βάση. Δεν θα στέκεται κανένας…».

Οπως προκύπτει κι από άλλους βουλευτές που μίλησαν στην «κυριακάτικη δημοκρατία», όλοι περιμένουν να δουν αν σήμερα ή τις επόμενες ημέρες θα προκύψει παρακολούθηση υπουργού από την ΕΥΠ. Τη συζήτηση αυτή τροφοδότησε η ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό και στη Βουλή, όπου δεν πήγε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης, και στη συνέντευξή του την Πέμπτη στο Star.

Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές είναι ανήσυχοι, αμήχανοι και, ελλείψει επιχειρημάτων, εξαφανισμένοι, αποφεύγοντας να βγαίνουν και σε ραδιοφωνικές εκπομπές. «Δεν μπορώ να βγω στην εκπομπή σας – ελπίζω να με καταλάβετε. Ντρέπομαι για την παράταξή μου… Είναι σε πολύ δύσκολη θέση, κι εγώ ψέματα δεν έχω μάθει να λέω…» ήταν το μήνυμα βουλευτή σε ραδιοφωνικό παραγωγό λίγα 24ωρα πριν. «Εχουμε μπλέξει με τις βρομιές και μας έχουν διαλύσει…» ήταν η απάντηση άλλου βουλευτή που κλήθηκε να βγει στην εκπομπή, ενώ άλλοι έθεταν ως όρο για να βγουν σε εκπομπές να μην ερωτηθούν για τις υποκλοπές…

Διλήμματα από το παρελθόν βάζει ο Μητσοτάκης

Τη στιγμή λοιπόν που η κυβερνητική παράταξη τελεί εν αναμονή του επόμενου γύρου των αποκαλύψεων στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να επαναφέρει το δίλημμα των εκλογών «μπροστά ή πίσω η χώρα», ενώ ξαναμιλά για «διχασμό που προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ» με στόχο να διεγείρει τα αντισυριζέικα ανακλαστικά των βουλευτών. Κυρίως όμως αφήνει εντέχνως να πλανάται μέσω συνεργατών του και η απειλή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, παρά τη διαβεβαίωσή του ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, η οποία εκφράζει περισσότερο τη βούλησή του παρά τη δυνατότητά του να φτάσει μέχρι εκεί.

Βουλευτές λένε ότι η επισήμανση των ευρωβουλευτών της Pega πως «το σκάνδαλο θα πρέπει να διερευνηθεί και όλα τα ερωτήματα θα πρέπει να διευκρινιστούν πριν από τις εκλογές του 2023» ίσως αναγκάσουν σε πρόωρη προσφυγή. «Το πιο σημαντικό δίλημμα είναι αν θα πάμε μπροστά ή πίσω και ποιον θέλουν οι Ελληνες να κυβερνά την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε κομματικά στελέχη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.