«ΠΡΙΟΝΙΖΟΝΤΑΣ» ΤΟΝ Μακρόν

Συντάκτης:  Ήρα Φελουκατζή

Στη Γαλλία η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε από την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών, οι οποίοι απομυθοποίησαν τον Εμανουέλ Μακρόν και αντιπαρατέθηκαν με σκληρές απεργίες και κινητοποιήσεις κατά της φιλελεύθερης πολιτικής του. Η «περίοδος χάριτος», από την οποία επωφελήθηκε μετά την εκλογή του τον Μάιο του 2017, έληξε.

Από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος του χρόνου κυριάρχησαν οι εξεγέρσεις κατά επίμαχων μεταρρυθμίσεων και μέτρων. Ο δρόμος του Μακρόν ήταν σπαρμένος με αγκάθια.

Στην αρχή του χρόνου προσπάθησε να εξαλείψει την ετικέτα του «προέδρου των πλουσίων», τονίζοντας ότι θα ασκήσει πολιτική «σύγκλισης» στη χώρα, με προοπτική την εκπόνηση ενός μεγάλου κοινωνικού προγράμματος.

Οι καλές προθέσεις έμειναν στα λόγια και η οργή των Γάλλων προκάλεσε χιονοστιβάδα από διαμαρτυρίες, που κορυφώθηκαν με τις εξεγέρσεις του Μαΐου και του Δεκεμβρίου.

Κατάχρηση εξουσίας

Τον Ιανουάριο ο Μακρόν ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του αμφισβητούμενου σχεδίου για την κατασκευή αεροδρομίου στην περιοχή Notre-Dame-des-Landes.

Η εκκένωση της περιοχής που την είχαν καταλάβει ακτιβιστές πραγματοποιήθηκε, παρά τις αντιδράσεις. Μαζικές απολύσεις ξεκίνησαν σε κερδοφόρες επιχειρήσεις. Χιλιάδες απολύσεις έχουν προγραμματιστεί και στον δημόσιο τομέα.

Από τον Μάρτιο οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να δείχνουν πτώση της δημοτικότητας του Μακρόν. Αστοχα λόγια του σε δημόσιες συγκεντρώσεις προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από τους Γάλλους που επικρίνουν «την ανάρμοστη για έναν πρόεδρο συμπεριφορά του». Τα ΜΜΕ υπογράμμισαν τις «γκάφες» του, την «αλαζονεία» του και τη «μοναρχικού τύπου υπερεξουσία» που ασκεί. Του ζητούν να κατέβει από τον Ολυμπο και να πλησιάσει τον λαό…

Ο Γάλλος πρόεδρος αντέδρασε ξεκινώντας μια θεαματική επιχείρηση ανάκτησης της χαμένης δημοφιλίας του. Κινητοποιήθηκε σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προτείνοντας φιλόδοξα σχέδια. Εδωσε μάχες σε όλα τα μέτωπα, λανσάροντας συγχρόνως πολλαπλές μεταρρυθμίσεις.

Ανασκουμπώνεται η αντιπολίτευση

Από τον Μάρτιο, στην αντιπολίτευση ξεκίνησαν αλλαγές. Στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξελέγη πρώτος γενικός γραμματέας ο Ολιβιέ Φορ.

Στόχος του είναι να εξισορροπήσει τις διάφορες τάσεις του κόμματος και να επιτύχει ενότητα. Οι «αντάρτες» της αριστερής πτέρυγας αποχώρησαν και αναζητούν νέο πολιτικό σχήμα για να εκφραστούν.

Στο συνέδριό του το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα επέλεξε νέο ηγέτη, τον βουλευτή Φαμπιέν Ρουσέλ, ο οποίος στρέφει το τιμόνι πιο αριστερά και εκφράζεται δυναμικά στην εθνοσυνέλευση.

Ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλιάς» Ζαν-Λικ Μελανσόν διεκδίκησε σε όλη τη διάρκεια του 2018 τον ρόλο του «ηγέτη της αντιπολίτευσης» και αντιπαρατίθεται συνεχώς, μαχητικά, στη φιλελεύθερη πολιτική που ασκεί ο Μακρόν.

Στη Δεξιά, ο νέος ηγέτης Λοράν Βοκιέ στοχεύει στην ανανέωση και την ανοικοδόμηση του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί».

Σημαντικά στελέχη, όπως ο Αλέν Ζιπέ, αποχώρησαν από το κόμμα γιατί έκριναν ότι ο νέος ηγέτης φλερτάρει με τους ψηφοφόρους της Ακροδεξιάς.

Τον Μάρτιο, σε συνέδριο του ακροδεξιού κόμματος, η Μαρίν Λεπέν επανεξελέγη πρόεδρος και ανέλαβε νέες πρωτοβουλίες για την επανίδρυση του λεπενικού κόμματος, με στόχο να το μετατρέψει σε «κόμμα εξουσίας». Αλλαξε και το όνομα του κόμματος, που μετονομάστηκε σε «Εθνικός Συναγερμός»

Από τις αρχές Απριλίου ξεκίνησαν μαζικές κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του καθεστώτος των σιδηροδρόμων.

Τα συνδικάτα, που εκτιμούν ότι η μεταρρύθμιση οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση του δημόσιου ομίλου SNCF, είχαν προειδοποιήσει ότι αν η κυβέρνηση υιοθετήσει τα διατάγματα θα υπάρξουν «μεγάλες συγκρούσεις».

Τον Μάιο και τον Ιούνιο, παρά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που παρέλυσαν τη Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν αψήφησε τις κινητοποιήσεις και μπόρεσε τελικά να επιβάλει με διατάγματα την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Μουντιάλ και «γιλέκα»

Τον Ιούλιο σημειώθηκε ανακωχή στην κοινωνική ανάφλεξη, με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018 που κέρδισε η Γαλλία. Ομως οι πανηγυρισμοί τορπιλίστηκαν από την «υπόθεση Μπεναλά».

Ο Γάλλος πρόεδρος μπλέχτηκε σε σκάνδαλο που ξέσπασε έπειτα από αποκαλύψεις για αυθαίρετη αστυνομική δράση σε διαδηλώσεις από τον στενό συνεργάτη του, σωματοφύλακά και υπεύθυνο για την ασφάλειά του.

Ο Μακρόν αντιμετώπισε χιονοστιβάδα από επικρίσεις για απόπειρα συγκάλυψης του Αλεξάντρ Μπεναλά και για τα εντυπωσιακά προνόμια που του είχε χορηγήσει.

Το καλοκαίρι, δύο σημαντικοί υπουργοί, ο δημοφιλής Νικολά Ιλό και ο Ζεράρ Κλομπ, αποχώρησαν από την κυβέρνηση.

Υστερα από δεκαπενθήμερη αναμονή ο Μακρόν, που ήταν αποδυναμωμένος από την έκταση του «σκανδάλου Μπεναλά», ανακοίνωσε τελικά έναν μίνι ανασχηματισμό με «ημετέρους», παραμερίζοντας τις προτάσεις του πρωθυπουργού.

Από τις 17 Νοεμβρίου ξεκινούν οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», που ζητούσαν αρχικά να καταργηθούν οι αυξήσεις στα καύσιμα,…

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.