Τσίπρας: Πολιτική επιλογή η διατήρηση υψηλού συντελεστή φορολόγησης σε προϊόντα βασικής κατανάλωσης και στα καύσιμα

Τα πυρά του κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα της ακρίβειας, με αποτέλεσμα να «λεηλατείται κυρίως η μεσαία τάξη αλλά και τα χαμηλά στρώματα» όπως ανέφερε, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο πρόεδρος του κόμματος εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πλέον ότι είναι απερχόμενος» και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο «για να πετύχει το κουκούλωμα του μεγάλου σκανδάλου των παρακολουθήσεων» και «για να προλάβει να ελέγξει τη κατανομή του μεγαλύτερου μέρους των ευρωπαϊκών πόρων, με όρους απόλυτης αδιαφάνειας».

Συγκεκριμένα, κατά την εισήγησή του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αρχικά στην διεθνή συγκυρία, που «γίνεται ολοένα και πιο δυσμενής. Ο πόλεμος σκληραίνει, χωρίς προοπτική διεξόδου».

Όπως σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η Ευρώπη κινείται αμήχανα και βρίσκεται μπροστά στις αντιφάσεις της. Χωρίς σχέδιο απέναντι στην όξυνση της σύγκρουσης, με μόνο κερδισμένο τις ΗΠΑ. Ενώ την ίδια στιγμή η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος και κυβερνητικές θέσεις σε σημαντικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Σουηδία». Υποστήριξε ότι «η ΕΕ φαίνεται να μην έχει ένα συλλογικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης» και πως «η Γερμανία μπλοκάρει ευρωπαϊκές λύσεις για πλαφόν στη τιμή αγοράς του φυσικού αερίου και για κοινό δανεισμό για παρεμβάσεις χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, την ώρα όμως που εσωτερικά ακολουθεί δική της ιδιαίτερα γενναιόδωρη πολιτική».

«Είναι κρίσιμη η μάχη των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων για την έκδοση κοινού χρέους για την αλληλέγγυα αντιμετώπιση της κρίσης, του δύσκολου χειμώνα και του ενεργειακού κόστους, σε όλες τις χώρες της ΕΕ», πρόσθεσε.

Στο μόνο που η Ευρώπη συγκλίνει, σημείωσε, είναι η επιστροφή του κράτους στην ενέργεια για να στηρίξει κοινωνία και επιχειρήσεις, «όλη, εκτός από την Ελλάδα όπου ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Και για αυτό τα δραματικά αποτελέσματα που βιώνουμε δεν είναι τυχαία».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το ότι «η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat είναι η χώρα με την ακριβότερη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ευρώπη (προ φόρων και επιδοτήσεων)», οφείλεται «στην επιλογή Μητσοτάκη, η ΔΕΗ να γίνει πρωταγωνιστής της αισχροκέρδειας. Και ένα χρόνο τώρα να μη λαμβάνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή της». Προσέθεσε ότι «η δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής έδειξε το αποτέλεσμα- μόνο τον Σεπτέμβριο έχουμε 450 εκατ. υπερκέρδη», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως είπε στη συνέχεια, «ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 12%», ενώ χαρακτήρισε επίσης «πολιτική επιλογή» το ότι «στην αγορά δεν υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος τιμών».

«Όπως ζήτημα πολιτικής επιλογής είναι η διατήρηση υψηλού συντελεστή φορολόγησης σε προϊόντα βασικής κατανάλωσης, όπως και στα καύσιμα», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι «αυτό στην πράξη δίνει τη δυνατότητα να λεηλατείται κυρίως η μεσαία τάξη αλλά και τα χαμηλά στρώματα, αφού αυτά κυρίως πλήττουν οι έμμεσοι φόροι, ώστε να δίδεται η δυνατότητα διαθέσιμων πόρων για επιδοτήσεις που στη πραγματικότητα πηγαίνουν στις τσέπες των παραγωγών ενέργειας».

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και για τα ελληνοτουρκικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Είπε, συγκεκριμένα, ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πορεύεται με έλλειμμα στρατηγικής απέναντι στην προκλητικότητα Ερντογάν», «με αλλαγή του δόγματος που η εξωτερική πολιτική της χώρας κινήθηκε για δεκαετίες»: «Από πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και από ισότιμος εταίρος σε δεδομένο σύμμαχο που τα δίνει όλα χωρίς να ζητά καμία εγγύηση για τα δικά της συμφέροντα», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η πολιτική φέρνει επικίνδυνες εξελίξεις και αρνητικά τετελεσμένα». Γιατί, συμπλήρωσε, «η τουρκική προκλητικότητα δεν αντιμετωπίζεται με λόγια αλλά με πράξεις. Και όσο ο κ. Μητσοτάκης απλά αρκείται να λέει τα αυτονόητα για τη κυριαρχία των νησιών μας στις Συνόδους Κορυφής αλλά δε τολμά καν να θέσει ζήτημα κυρώσεων αν η Τουρκία αμφισβητήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόσο ο Ερντογάν θα αποθρασύνεται».

Τόνισε πως «είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζοντας πλέον ότι είναι απερχόμενος, ότι δεν έχει καμία ελπίδα επανεκλογής, αγωνιά να κερδίσει χρόνο, όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, γαντζωμένος στη καρέκλα της εξουσίας». Αυτό, όπως υποστήριξε, «τόσο για να πετύχει τη συγκάλυψη, το κουκούλωμα του μεγάλου σκανδάλου των παρακολουθήσεων όσο και για να προλάβει να ελέγξει τη κατανομή του μεγαλύτερου μέρους των ευρωπαϊκών πόρων, με όρους απόλυτης αδιαφάνειας».

Απέναντι σε αυτή την επιλογή Μητσοτάκη να κερδίσει χρόνο, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας «οφείλουμε να επαγρυπνούμε αλλά οφείλουμε και να αξιοποιήσουμε το χρόνο αυτό». Συγκεκριμένα, όπως είπε: «Για να βαθύνουμε τη κομματική ανασυγκρότηση. Για να ετοιμάσουμε ανανεωμένα και ισχυρά ψηφοδέλτια παντού. Για να οργανώσουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις στη βαρβαρότητα των κυβερνητικών επιλογών. Να μετατρέψουμε την απόγνωση σε αγώνα, την οργή σε ελπίδα αλλαγής».

«Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε», είπε και «μόνο έτσι θα καταφέρουμε να φέρουμε τη πολιτική αλλαγή μια ώρα αρχύτερα παρά τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη και των συμφερόντων που τον στηρίζουν», κατέληξε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.