Πιθανότατα δε θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές
Ο Κώστας Καραμανλής, πιθανότατα δεν θα είναι υποψήφιος της ΝΔ στις επόμενες εκλογές! Την απόφασή του την διαρρέουν έγκυροι κύκλοι του περιβάλλοντός του, καθώς αναφέρουν ότι «Δεν θέλει να συνεχίσει να είναι μέρος όλου αυτού που συμβαίνει στη χώρα», αναφέρουν σιβυλλικά.
Αντίθετα ξεκαθαρίστηκε ότι ο έτερος εν ζωή νεοδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, καθώς σε γενικές γραμμές «τα έχει βρει» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν… «αγαπήθηκαν», αλλά οι σχέσεις δεν είναι επί του παρόντος συγκρουσιακές όπως ήταν προ καιρού.
Δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Κώστα Καραμανλή.
Ο πρώην πρωθυπουργός διστάζει πολύ να είναι υποψήφιος υποψήφιος βουλευτής (εκλέγεται χωρίς σταυρό) στην Α’ Θεσσαλονίκης και ίσως δεν είναι στην επόμενη Βουλή στην οποία πρωτοεκλέχθηκε ως μέλος τον Ιούνιο του 1989.
Η αιτία είναι ότι διαφωνεί με κορυφαίες επιλογές της νυν ηγεσίας.
Οι φράσεις του στην ομιλία της 2ας Ιουνίου: «Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Το αντίθετο. Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν την βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων» και η διαφωνία του με την ελληνοαμερικανική ασφυκτική ετεροβαρή σχέση (”Οι ΗΠΑ δεν έχουν κίνητρο για ειρήνη στην Ευρώπη. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία”) είναι ένας από τους λόγους που δεν επιθυμεί να παράσχει περαιτέρω στήριξη στο νυν πολιτικό σκηνικό.
Ένα άλλο σημείο που διαφωνεί με την κυβέρνηση είναι ότι δεν αναδεικνύει το Κυπριακό ως μείζον πρόβλημα ασφάλειας στην Ευρώπη. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «δεν μπορεί να μην σημειωθεί η καταφανής αναντιστοιχία στην στάση των περισσοτέρων συμμάχων και εταίρων , σε σχέση με την αντίδραση για την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία «αναθεωρητική δύναμη».
Το βέβαιο είναι η επιθυμία του «να μην έχει σχέση με όλο αυτό που συμβαίνει και θα συμβεί» αυτομάτως υποδηλώνει και την επιθυμία του να μην έχει εμπλοκή ούτε καν σε επίπεδο Προέδρου Δημοκρατίας.
Αυτό δε σημαίνει όμως ότι αν η «πατρίδα τον καλέσει» δεν θα είναι μελλοντικά στη διάθεση των Ελλήνων.
Το σίγουρο είναι ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν αφορά την ανάληψη πρωθυπουργίας σε κυβερνητικό συνασπισμό δύο ή περισσότερων κομμάτων μετά τις επόμενες εκλογές.