Οι αντιφάσεις του κ. πρωθυπουργού

Καλός ήταν ο κύριος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, στον αγαπητό συνάδελφο Γιώργο Κουβαρά. Άνετος, μετρημένος, επικοινωνιακά σωστός. Με αυτοπεποίθηση. Η παρέμβασή του περιείχε ειδήσεις. Αλλά και αντιφάσεις. Μεγάλες αντιφάσεις.

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Ειδήσεις, διότι, αν παρατηρήσει κανείς πώς τοποθετείται ο πρωθυπουργός μέσα στον χρόνο, θα διαπιστώσει ότι από συνέντευξη σε συνέντευξη και από παρέμβαση σε παρέμβαση ξεδιπλώνει τη στρατηγική των πρόωρων εκλογών, χωρίς να ομολογεί ότι θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Κι όμως, με τα σημερινά δεδομένα, μας το φωνάζει ότι θα πάει.

Η στρατηγική αυτή άρχισε να ξεδιπλώνεται στο συνέδριο οικονομικού περιοδικού, όπου ο κύριος Μητσοτάκης προσχώρησε για πρώτη φορά στο σενάριο των κυβερνήσεων συνεργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι πρωθυπουργός θα τοποθετείται ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, όπως παντού στην Ευρώπη.

Κλιμακώθηκε σε πρόσφατη παρέμβασή του, όταν υποστήριξε ότι η τοξικότητα στον δημόσιο βίο κάνει κακό στον τόπο, ιδιαίτερα αν έχουμε μακρά προεκλογική περίοδο.

Και κορυφώθηκε προχθές, στην ΕΡΤ, όπου υποστήριξε ότι η απλή αναλογική και η αστάθεια που προκαλεί είναι εμπόδιο για την κατάκτηση της περίφημης «επενδυτικής βαθμίδας». Τι μένει για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών; Να προστεθούν στα επιχειρήματα της τοξικότητας και της απλής αναλογικής η ελληνοτουρκική κρίση και η ενεργειακή κρίση.

Το μόνο ασθενές σημείο στη στρατηγική του κυρίου Μητσοτάκη είναι η λογική απαίτησή του για διπλές εκλογές. Αν μετά τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής τα επιτόκια δανεισμού της χώρας εξακολουθήσουν, συνεπεία του πολέμου και των δυσμενών εξελίξεων στις ΗΠΑ, να κινούνται στη σφαίρα του 5% και αν έως τότε οι Τούρκοι δεν έχουν κάνει την κίνησή τους, αλλά θα καιροφυλακτούν να χτυπήσουν μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών, τότε για ποιες επαναληπτικές εκλογές θα μιλάμε;

Με τα επιτόκια στον Θεό και τον Ερντογάν στα κάγκελα; Θα δικαιωθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος -η μετεγγραφή του οποίου στη Ν.Δ. «ψήνεται»-, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές.

Εκτός από ειδήσεις, όμως, η συνέντευξη του πρωθυπουργού περιείχε και αντιφάσεις. Σε όλη τη διάρκειά της ο κύριος Μητσοτάκης περιέγραφε γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία μας είναι εισαγόμενα, απότοκα του πολέμου και όχι προϊόν εσωτερικής κρίσης. Στο «διά ταύτα» όμως μας άφησε εμβρόντητους, υποστηρίζοντας ότι στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι να μη συνθηκολογήσουν οι Ουκρανοί, γι’ αυτό και τους εξοπλίζουμε. Ητοι: Ο πόλεμος μας κάνει ζημιά, αλλά, για να μην ηττηθεί η Ουκρανία και εξευτελιστεί ο Ζελένσκι, συνεχίζουμε τον πόλεμο! Εις βάρος του ελληνικού λαού!

Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών μας ότι η πρωθυπουργική τοποθέτηση είναι γεμάτη αντιφάσεις, σταχυολογώ: Στην ερώτηση Κουβαρά αν θα στέλνει η Ελλάδα επ’ αόριστον όπλα στην Ουκρανία, ο κύριος πρωθυπουργός απάντησε: «Με ρωτήσατε για πόσο καιρό και γιατί το κάνουμε. Το κάνουμε για να μπορέσουμε να δώσουμε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να μπορέσει κάποια στιγμή να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Δεν θα επιβάλουμε εμείς ειρήνη στην Ουκρανία. Οι ίδιοι οι Ουκρανοί πρέπει να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα συζητήσουν με τη Ρωσία. Αλλά για να το κάνουν αυτό δεν μπορεί να είναι ανίσχυροι στο πεδίο, γιατί αλλιώς δεν θα μιλάμε για ειρήνη. Θα μιλάμε για συνθηκολόγηση». Στη διευκρινιστική ερώτηση «εσείς, δηλαδή, θεωρείτε ότι για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος πρέπει να ηττηθεί ο Πούτιν;», ο κύριος Μητσοτάκης απάντησε το εξής καταπληκτικό: «Ή τουλάχιστον δεν θα πρέπει να ηττηθεί η Ουκρανία».

Και, αφού ο κύριος Μητσοτάκης επιχειρηματολόγησε επί μακρόν γιατί πρέπει να στέλνουμε όπλα και γιατί πρέπει να παραταθεί ο πόλεμος -ομολογώντας στην ουσία ότι ο Ζελένσκι έχει ήδη ηττηθεί και αναζητείται λύση που να τον γλιτώνει από τον εξευτελισμό-, άρχισε να απαριθμεί τις συνέπειες του πολέμου για την οικονομία μας!

Κωδικοποιώ φράσεις του κυρίου Μητσοτάκη: «Και φυσικά αυτός ο πόλεμος δεν έχει απλά τραγικές επιπτώσεις στο πεδίο. Μιλάμε για πόλεμο στον οποίο εμπλέκεται μια χώρα η οποία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας (…) που είναι μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών και τροφίμων στην παγκόσμια οικονομία. (…) Είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά θα υπάρχουν και δυσκολίες. (…) Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως εδώ και 40 χρόνια. (…) Ο πληθωρισμός εκδηλώθηκε κατ’ αρχάς με αυξημένες τιμές ενέργειας. Γιατί; Διότι ξέφυγαν οι τιμές του φυσικού αερίου».

Στη δε ερώτηση ότι, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δεν πληρώνουμε τον πόλεμο, αλλά ρήτρα Μητσοτάκη», ο πρωθυπουργός απάντησε ότι για την έκρηξη των τιμών της ενέργειας φταίει ο πόλεμος, την παράταση του οποίου κατά τα άλλα υποστηρίζει!

Ιδού τι είπε: «Έτσι είναι, αν έτσι το πιστεύει (σ.σ.: ο Τσίπρας), τι να σας πω! Μα, όταν αυξάνεται 10 φορές γιατί έχει αυξηθεί 10 φορές η τιμή του φυσικού αερίου -χρειαζόμαστε φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή-, πώς δεν θα έχουμε αύξηση στο τελικό προϊόν;»

Τελευταίο, αλλά όχι έλασσον: Εννοείται πως η θέση του κυρίου πρωθυπουργού, πως η Ευρώπη εξοπλίζει την Ουκρανία για να γλιτώσει τη συνθηκολόγηση και να μην ηττηθεί, απέχει μακράν των θέσεων που ανέπτυξαν προσφάτως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς, ο οποίος μάλιστα έγινε στόχος επίθεσης από τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Απέχουν, τέλος, από τις θέσεις που διατύπωσε προσφάτως στο Μέγαρο Μουσικής ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ζήτησε τον τερματισμό του πολέμου για να παύσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες να πληρώνουν τα σπασμένα του…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.