Προεκλογικό χαρακτήρα έχει το συνέδριο της ΝΔ – Οι διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες

Του Οδυσσέα Αρβανίτη 

Προεκλογικό άρωμα αποπνέει το 14ο Συνέδριο της ΝΔ παρότι ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε τον στόχο της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές και δήλωσε παρόν στο μέλλον της χώρας. Προφανώς διαπίστωσε ότι το άνοιγμα που έκανε για κυβερνήσεις συνεργασίας δεν προχωρά ενώ παράλληλα δημιουργεί αισθήματα ηττοπάθειας. Παράλληλα έδειξε ότι απαντά στα σενάρια συνεργασίας της επόμενης ημέρας τα οποία δεν τον περιλαμβάνουν ως βασικό πρωταγωνιστή.

Κατά τα λοιπά και εν αναμονή της σημερινής ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά διαφάνηκαν οι διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες των στελεχών που θα παίξουν ρόλο στην επόμενη ημέρα της ΝΔ ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο που η ΝΔ χάσει τις εκλογές, κάτι που οι περισσότεροι θεωρούν πλέον πιθανό.

Τρεις βασικές τάσεις διακρίνονται στο εσωτερικό της ΝΔ. Κατ’ αρχήν τα στελέχη που χρωστούν την πολιτική τους παρουσία στον πρωθυπουργό και εμφανίζονται πλήρως ευθυγραμμισμένα, σε σημείο που οι ομιλίες τους να είναι αποσπάσματα από την αρχική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ή να περιορίζονται στα πεπραγμένα του υπουργείου τους.

Ξεχωριστή περίπτωση είναι ο Νίκος Δένδιας που έκανε μία ομιλία πλήρους ταύτισης με τον πρωθυπουργό σε βαθμό υπερβολής. Οι δικοί του εξηγούσαν στη συνέχεια ότι ήθελε να ξεκαθαρίσει ότι δεν αμφισβητεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο είναι πρωθυπουργός και ότι θα κάνει τις κινήσεις του μόνο αν χάσει τις επόμενες εκλογές. Πάντως ο κ. Δένδιας δεν έδειξε κανένα στοιχείο διαφοροποίησης από την πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός.

Ευθυγραμμισμένος με τον πρωθυπουργό εμφανίστηκε και ο Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος μάλιστα θύμισε τον ρόλο του συμβούλου επικοινωνίας του πρωθυπουργού για να στηρίξει ότι είναι δυνατή η αυτοδυναμία. Υπέβαλε τα διαπιστευτήριά του στο δεξιό ακροατήριο εκθειάζοντας τον ρόλο της αστυνομίας. Στη γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίστηκε και ο Κυριάκος  Πιερρακάκης προβάλλοντας περισσότερο τον τεχνοκρατικό και «μεταρρυθμιστικό» χαρακτήρα της πολιτικής του. Ο έτερος εκ μεταγραφής από τον παλαιό εκσυγχρονιστικό χώρο, Άκης Σκέρτσος, τόνισε τη σχέση του με τον Γρηγόρη Δημητριάδη και εμφανίστηκε σαν εκπρόσωπος του δικαιωματισμού στη ΝΔ προβάλλοντας τα δικαιώματα, των ΛΟΑΤΚΙ, γυναικών, νέων κλπ. Τεχνοκρατικού περιεχομένου ομιλία προτίμησε να κάνει ο  έτερος υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η δεύτερη τάση που διακρίνεται είναι οι διεκδικητές της καραμανλικής παράδοσης, όπως  ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Δεν τολμούν να διαφοροποιηθούν από τον νεοφιλελευθερισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη γι’ αυτό ομνύουν στις παρακαταθήκες του ιδρυτή προβάλλοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα του κόμματος, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους στην οικονομία.

Καθαρή ιδεολογικο-πολιτική πλατφόρμα κατέβασε ο Μάκης Βορίδης με σαφές αντιαριστερό περιεχόμενο που ανατρέχει από τα χρόνια του εμφυλίου. Ο κ. Βορίδης επιχειρεί να εκφράσει τη σκληρή δεξιά πτέρυγα και την ελληνική alt-right που κινείται εκτός της ΝΔ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης μεταξύ όρκων στον Μητσοτάκη και αντιαριστερής ρητορικής θεωρείται πολύ αναξιόπιστος για να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Τα στελέχη από όλες τις επιμέρους πτέρυγες αποφεύγουν να αμφισβητήσουν έστω και πλευρές της ασκούμενης πολιτικής ή να αρθρώσουν οποιαδήποτε αυτοκριτική. Φυσικά όλοι επικαλούνται τον πατριωτικό και εθνικό χαρακτήρα του κόμματος ακόμη και αποφεύγουν την κριτική για την υποχωρητική πολιτική έναντι της Τουρκίας.

Στρατηγική διαφοροποίηση από Σαμαρά 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Συνέδριο είναι εν αναμονή της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα περιοριστεί να εκφράσει τις διαφορετικές του θέσεις για τα ελληνοτουρκικά, το ενεργειακό, τον ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες θα καταθέσει μία συνολικά διαφορετική στρατηγική για το κυβερνητικό παρόν και το μέλλον της ΝΔ, αμφισβητώντας ριζικές θέσεις της μητσοτακικής διακυβέρνησης. Κυρίως στα εξωτερικά θέματα στα ελληνοτουρκικά αλλά και στο πως έχει  τοποθετήσει ο πρωθυπουργός τη χώρα στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.