Οι εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης στην ενέργεια

Μπορεί να είναι κοντινή λήψη 1 άτομο Νεκταρία Ελευθερία Αγγελάκη

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
Εργατολόγος-Δημοσιολόγος

 

«Ο κόσμος καίγεται κι η γριά ξεροχτενίζεται»! Αυτή η παροιμιακή έκφραση αντανακλά την αντιμετώπιση της Κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση, η οποία παρεμπιπτόντως ξεκίνησε στη χώρα μας από τα τέλη του καλοκαιριού του 2021.
Οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια ενέργειας οφείλονται πρωτίστως στο ότι η Κυβέρνηση βιάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας επτά ατμοηλεκτρικούς σταθμούς.
👉 Ειδικότερα, το 2017 στην Ελλάδα λειτουργούσαν 6 ατμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ με 14 λιγνιτικές μονάδες.
👉 Στις 5 Απριλίου 2021 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία διεγράφησαν 7 μονάδες λιγνίτη και συγκεκριμένα, οι μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, η 1 του ΑΗΣ Μελίτης και οι μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Αμυνταίου.
👉 Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου πήρε παράταση λειτουργίας από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μάλιστα σε μία περίοδο που δεν ήταν τόσο υψηλά τα τιμολόγια ρεύματος.
👉 Παραδοχή των εγκληματικών επιλογών της Κυβέρνησης στην ενέργεια συνιστά το ότι τον Οκτώβριο του 2021 και ενώ είχε αρχίσει η «υπερθέρμανση» των λογαριασμών της ΔΕΗ, η Κυβέρνηση άνοιξε τα δύο λιγνιτωρυχεία του Νότιου Πεδίου Πτολεμαΐδας και του Κεντρικού Πεδίου, ώστε οι μονάδες που απέμειναν να αποδώσουν το μέγιστο για την περίοδο του χειμώνα.
👉 Ο Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε. είπε «Εάν η Πολωνία κι άλλες χώρες παραμείνουν περισσότερο στον λιγνίτη, αλλά στη συνέχεια μετακινηθούν σχετικά γρήγορα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τότε θα μπορούσε να είναι εντός των παραμέτρων που θέσαμε για την κλιματική πολιτική μας».
👉 Επίσης, στη Γερμανία ο υπουργός Κλίματος και Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ για το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η κατάργηση τόσο του άνθρακα όσο και των πυρηνικών, δήλωσε ότι «πλέον δεν υπάρχουν ταμπού».
❌ Μετά απ’ όλα αυτά, είναι πλέον σαφές ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε τους πολίτες, χωρίς ενέργεια και έκλεισε εν μία νυκτί τα ορυχεία. Εξάλλου, η ανάπτυξη που υποσχόταν προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πώς θα επιτευχθεί χωρίς ενεργειακή πολιτική;;;
↓↓↓ Στην Ελλάδα που ο λιγνίτης είναι άφθονος, δυστυχώς η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε αυτή τη συγκυρία δρα ως ουραγός των εξελίξεων, όπως ακριβώς και στην πανδημία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.