Στις εκπτώσεις η ΛΑΡΚΟ: «Μεταρρυθμιστική» ορμή Κυριάκου – Απολύουμε και ξεσπιτώνουμε πριν πουλήσουμε

Διαχρονικές και βαριές οι ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη σημερινή κατάληξη της ΛΑΡΚΟ. Ωστόσο, εάν ξεπουληθεί μπιρ-παρά σε «φιλικά» επιχειρηματικά συμφέροντα, με 1300 εργαζόμενους ξεσπιτωμένους και άνεργους, πριν ακόμη πουληθεί η επιχείρηση, τότε αυτό θα είναι αποκλειστικό κατόρθωμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Είναι γεγονός ότι οι διορισμένες διοικήσεις, οι πελατειακές εξυπηρετήσεις, το βόλεμα ημετέρων, η δημιουργία golden boys, όλα αυτά μαζί συσσώρευσαν χρέη στη δημόσια εταιρεία, έφεραν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καταδίκες.

Ένα διαχρονικό κουβάρι ευθυνών, από το οποίο όμως κανείς μέχρι τώρα δεν έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Απαξίωση εν όψει… πώλησης

Να σημειωθεί ότι και ορισμένοι «άριστοι» της σημερινής κυβέρνησης είχαν… συγγενικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την επιχείρηση, απολαμβάνοντας παχυλούς μισθούς και πελατειακά οφέλη, όταν ήδη τότε η δημόσια εταιρεία κατέγραφε ζημιές ύψους 100 εκατ. τον χρόνο.

Σήμερα, εν όψει της πώλησης της εταιρείας, η κυβέρνηση με νομοθετικές ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων (τροπολογία του 2020, αλλά και νέα ρύθμιση -σε άσχετο νομοσχέδιο- τον Ιανουαρίου του 22, όπου μπήκε η ταφόπλακα) έχει οδηγήσει μια μισοπεθαμένη εταιρεία σε περαιτέρω απαξίωση.

Ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταλλευτική βιομηχανίας της Ελλάδας, σ’ έναν κλάδο που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη μετάβαση -λόγω της παραγωγής νικελίου περιζήτητου για την ηλεκτροκίνητη αυτοκινητοβιομηχανία.

Εν ολίγοις, απαξίωση ενός από τα πολυτιμότερα «ασημικά» της χώρας με δραστηριότητα σε μια σειρά νομούς: Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία, Κοζάνη και Καστοριά.

Απολύσεις εξπρές

Κι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός για την τύχη των εργαζομένων προέβλεπε ότι θα απολύονταν με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και την ανακήρυξη του νέου ιδιοκτήτη, με την τελευταία ρύθμιση η κυβέρνηση απαλλάσσει τους επενδυτές από το «κόστος(!)» 1300 εργαζόμενων.

Εργαζόμενοι με εμπειρία και εργασιακά δικαιώματα, απολύονται και στέλνονται στα περίφημα προγράμματα κοινωνικής εργασίας του ΟΑΕΔ και των ΔΗΜΩΝ, μέχρι να… συνταξιοδοτηθούν!

Φοβερή αναπτυξιακή πατέντα, αν σκεφτεί κανείς, ότι έμπειροι μεταλλουργοί θα «απασχολούνται» σε προγράμματα τύπου… Βοήθεια στο σπίτι (!).

Προφανώς, τη νύφη πληρώνουν τώρα όσοι δούλεψαν για δεκαετίες σε ένα εργασιακό περιβάλλον, εξαιρετικά ανθυγιεινό και σκληρό και δεν συμμετείχαν στο φαγοπότι των διοικήσεων.

Εξώσεις απ’ τα σπίτια

Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση διευκολύνοντας τον μελλοντικό αγοραστή -με μια ακόμη τροπολογία για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων της ΛΑΡΚΟ- ζητά τώρα από τους εργαζόμενους να φύγουν από τα σπίτια που τους είχαν παραχωρηθεί, εδώ και πενήντα χρόνια.

Εξάλλου, σαφής ένδειξη σκόπιμης απαξίωσης της εταιρείας, προκειμένου να πουληθεί όσο-όσο και χωρίς βαρίδια είναι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η βιομηχανία υπολειτουργεί, όταν η τιμή του νικελίου έχει απογειωθεί στη διεθνή αγορά και προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, λόγω της χρησιμότητάς του στην ενεργειακή μετάβαση σε ηλεκτροκίνηση.

Εκπτώσεις στους … μνηστήρες

Στο διαγωνισμό για την πώληση συμμετέχουν τρία υποψήφια επιχειρηματικά σχήματα, τα δύο εκ των οποίων είναι ελληνικές εταιρείες: η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Mytilineos.

Σημειώνεται πάντως ότι δεν έχουν υποβληθεί ακόμη δεσμευτικές προσφορές, γιατί οι «υποψήφιοι γαμπροί» περιμένουν να «ξεκαθαρίσει» η κυβέρνηση το τοπίο με τους 1300 εργαζόμενους. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πώς το παζάρι είναι σε εξέλιξη…

Γι’ αυτό, εν όψει της πώλησης της ΛΑΡΚΟ, ο κ. Μητσοτάκης μετά τις πρόσφατες απανωτές γκάφες και παλινωδίες της κυβέρνησης -διαχείριση κακοκαιρίας, πανδημίας, απομάκρυνση Λιβανού, «κράξιμο» Γεωργιάδη στην Καστοριά, ακρίβεια- διαμήνυσε πως διαθέτει «μεταρρυθμιστική ορμή… χωρίς εκπτώσειςστον μεταρρυθμιστικό μας δρόμο».

Προς το παρόν, παραλήπτες του μηνύματος «μεταρρύθμιση χωρίς… εκπτώσεις» είναι μόνον οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ενώ το σκόντο πάει σύννεφο στους μνηστήρες επενδυτές.

Επειδή η ιστορία διδάσκει, όταν κάποιος θέλει να διδαχθεί, υπενθυμίζουμε το εξής: Το 1992, ο πατέρας Μητσοτάκης έβαλε λουκέτο στα μεταλλεία Μαντουδίου, σε ένα κλάδο που δύο χρόνια μετά αποδείχθηκε κερδοφόρος λόγω αύξησης των τιμών σε μαγνησίτη.

Στο μεταξύ, η ανεργία στην περιοχή είχε φτάσει το 75%. Πήρε πολλά χρόνια για να σταθεί κάπως η περιοχή στα πόδια της

Σήμερα, ο Κυριάκος προτού ακόμη πουλήσει την «απαξιωμένη» ΛΑΡΚΟ, απολύει και ξεσπιτώνει 1.300 εργαζόμενους από έναν κλάδο που παγκοσμίως αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη μετάβαση της οικονομίας. Έναν κλάδο σωστό χρυσωρυχείο για τον ερχόμενο αγοραστή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.