Ολέθρια η επιλογή Γεραπετρίτη να καταργήσει το μπόνους των πενήντα εδρών του νόμου Παυλόπουλου, που ίσχυε εδώ και δεκαπέντε χρόνια
Όταν γράφεις ανακρίβειες, κανείς δεν ενοχλείται. Όταν αποτυπώνεις όμως την πραγματικότητα, είναι βέβαιον ότι χαλάς την ημέρα των αναγνωστών σου, καθώς πράγματι η αλήθεια πονάει.
- Από τον
Μανώλη Κοττάκη
Η εφημερίδα μας, σε δύο πρόσφατα σημειώματά της, το ένα τον περασμένο Νοέμβριο και το άλλο προ τριών εβδομάδων, ανέδειξε με επιχειρήματα το μείζον πολιτικό λάθος του Μεγάρου Μαξίμου με τον νέο εκλογικό νόμο. Αποκάλυψε δε, έπειτα από υπαινικτικές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ότι η κυβέρνησις ετοιμάζεται για το πρωτοφανές, να αλλάξει δεύτερη φορά μέσα στην ίδια τετραετία εκλογικό νόμο, καθώς ούτε ο δικός της δίδει αυτοδυναμία!
Και τούτο διότι, όπως απεδείχθη, απετέλεσε ολέθρια επιλογή του καθηγητή Γεραπετρίτη να καταργήσει το μπόνους των πενήντα εδρών του νόμου Παυλόπουλου, που ίσχυε εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Ήμασταν προετοιμασμένοι, το γνωρίζαμε, δεν προκαλέσαμε ρίγη ενθουσιασμού στο Μέγαρο Μαξίμου με τις αποκαλύψεις μας.
Την επομένη αυτών, μάλιστα, το τηλεφωνικό μας κέντρο δέχθηκε σποραδικά τηλεφωνήματα, δήθεν αναγνωστών, που χαρακτήριζαν τις αποκαλύψεις μας «προβοκατόρικες». Χρειάστηκε να περάσουν κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες για να διαβάσουμε σε κυριακάτικες εφημερίδες γνώστης ταυτότητας και εγκυρότητας, προχθές, τις ίδιες ακριβώς αποκαλύψεις που κάναμε. Δεν μας αρέσει να ρίχνουμε αλάτι στην πληγή και να καμαρώνουμε ότι «δικαιωνόμαστε».
Η έγνοια μας είναι διαρκώς το καλό της κεντροδεξιάς παράταξης, ανεξαρτήτως ηγεσίας. Ο κ. πρωθυπουργός ίσως, δεν είναι σίγουρο, να μην ενθουσιάζεται από την καταγραφή των λαθών που γίνεται σε κεντρικό επίπεδο, διότι η επιβεβαίωσή τους θα οδηγήσει μελλοντικά και στον καταλογισμό ευθυνών.
Το μείζον ωστόσο στην παρούσα συγκυρία δεν είναι να αναδείξουμε ποιος φταίει, η ζημιά άλλωστε έγινε. Εάν ο κ. πρωθυπουργός θέλει να τον κρατήσει δίπλα του, με ό,τι αυτό κι αν σημαίνει, είναι απόλυτο δικαίωμά του.
Το μείζον είναι πλέον πώς επιδρά στην εκλογική συμπεριφορά ο εκλογικός νόμος Γεραπετρίτη – Θεοδωρικάκου, πρώτον, και, δεύτερον, πώς θα εκλάβουν οι πολίτες την απόπειρα της Ν.Δ. να ψηφίσει δεύτερο εκλογικό νόμο μέσα στην ίδια θητεία.
Ως προς το πρώτο, οι ενδείξεις είναι σαφείς με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Και ο εκλογικός νόμος της Ν.Δ., μαζί με την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, παρωθεί τους πολίτες να επιλέγουν την πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού και να ευνοούν τις συνεργασίες, αντί να δίνει αέρα αυτοδυναμίας, στο πρώτο κόμμα. Η Ν.Δ. εψήφισε εκλογικό νόμο κατά της πολιτικής σταθερότητας. Εγκληματικό.
Ως προς το δεύτερο, η ψήφιση δεύτερου εκλογικού νόμου από τη Ν.Δ. δημιουργεί στους πολίτες την εντύπωση ότι θα οδηγηθούμε σε τρίτη διαδοχική αναμέτρηση και, ως εκ τούτου, σε παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας επί τρίμηνο. Εξέλιξη απολύτως αρνητική για την οικονομία.
Κάτι που επίσης δεν ταιριάζει στο προφίλ της Ν.Δ. Θυμίζουμε ότι μεταξύ των πρώτων εκλογών, της 6ης Μαΐου του 2012, και των δεύτερων εκλογών του Ιουνίου, έως ότου συγκροτηθεί κυβέρνηση, μαζί με τις διερευνητικές, απαιτήθηκαν 67 ολόκληρες ημέρες.
Σκεφθείτε να γίνουν και τρίτες εκλογές. Τώρα, πώς λύνεται το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι πολιτικό.
Έχει σχέση με την πειθώ και με το είδος των πλειοψηφιών που επιδιώκει η παράταξη. Όμως για αυτά, σε επόμενο σημείωμα.
Υ.Γ1: Αρθρο 54: Εκλογικό σύστημα, εκλογικές περιφέρειες, βουλευτές Επικρατείας.
*1. Το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη, που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Υ.Γ2: Από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν προκύπτει ότι η κυβέρνηση διαψεύδει την πρόθεσή της να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.
Υ.Γ3: Καλά ξεκινήσατε με τις παραιτήσεις υπουργών, κ. πρωθυπουργέ, αν και αυτό που έκανε ο Σπήλιος είναι πταίσμα σε σύγκριση με τα λάθη που έχουν κάνει άλλοι. Ενθαρρύνουμε! Συνεχίσατε τις αποπομπές με αυτούς που έχετε δίπλα σας!