Κλίμα τεχνητής πόλωσης διαμορφώνει το Μαξίμου με επιθέσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Του Οδυσσέα Αρβανίτη

Σε μία παρελκυστική τακτική που δεν κρύβει όμως τη νευρικότητά του από την πανωλεθρία της τριήμερης συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συντηρεί την πόλωση επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τον συνήθη ύποπτο του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη.

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιτίθεται τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΚΙΝΑΛ. Η ένταση στο πολιτικό σκηνικό αποκαλύπτει μεν τον πανικό του κυβερνητικού επιτελείου, παράλληλα όμως παραπέμπει σε μία οιονεί προεκλογική περίοδο.

Το κυβερνών κόμμα που βρέθηκε στριμωγμένο από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή εκμεταλλεύτηκε για μία ακόμη φορά τον Παύλο Πολάκη για να περάσει στην αντεπίθεση.

Αφορμή αποτέλεσε το επεισόδιο ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον προεδρεύοντα, κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, Χαράλαμπο Αθανασίου.

Ο Παύλος Πολάκης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και άρχισε να μιλά για την υπόθεσηNovartisαπευθυνόμενος προς τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Ο κ. Αθανασίου τον ανακάλεσε και εν συνεχεία του αφαίρεσε τον λόγο ενώ μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, διέκοψε τη συνεδρίαση. Τελικά ο κ. Πολάκης παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι παρόμοιο στην αίθουσα της Ολομέλειας. Ο κ. Αθανασίου επικαλέστηκε σαν λόγο ότι ο κ. Πολάκης μιλούσε για άσχετο θέμα και όχι για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης.

Ωστόσο πριν ακριβώς τον κ. Πολάκη στο βήμα ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης ο οποίος και εκείνος μιλούσε για την υπόθεσηNovartisκαι για την «πανηγυρική δικαίωση των πολιτικών που είχε παραπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Αθανασίου δεν έδειξε την ανάλογη ευαισθησία και δεν διέκοψε τον βουλευτή του δικού του κόμματός παρότι και εκείνος μιλούσε για άσχετο θέμα.

Αν και ο Παύλος Πολάκης επί της ουσίας έχει δίκιο (αφού ο προεδρεύων επέτρεψε στον προηγούμενο βουλευτή να μιλήσει για άσχετο θέμα θα έπρεπε να επιτρέψει και σε εκείνον), εντούτοις αποτελεί τον αδύναμο κρίκο του ΣΥΡΙΖΑ και τον καθιστά εύκολο στόχο από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος.

Οι προκλήσεις του όπως η προχθεσινή του αναφορά προς τον Άδωνη Γεωργιάδη –“να έρθεις με τσίγκινο σωβρακάκι”-, δίνουν αφορμή στην κυβέρνηση να μεταφέρει τη συζήτηση στο προσφιλές θέμα της «συμπεριφοράς του Παύλου Πολάκη» και να αναγκάζει τον ΣΥΡΙΖΑ να αμύνεται.

Είναι σαφές ότι το ύφος και το ήθος του Παύλου Πολάκη προκαλούν αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα αφού τον φέρνουν σε θέση απολογούμενου για την ανοχή που επιδεικνύει.

Ο δε κ. Πολάκης παρότι φέρνει σε δύσκολη θέση τον αρχηγό του επιμένει στην ίδια συμπεριφορά. Δεν είναι δίχως σημασία ότι πρόσωπα εντός του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι «αποτελεί βαρίδι που πρέπει να απομακρύνει ο πρόεδρος».

Αυτή τη φορά πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ κάλυψε πλήρως τον Παύλο Πολάκη με μία σκληρή ανακοίνωση κατά του «καθεστώτος Μητσοτάκη που υποβαθμίζει τη Δημοκρατία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε «πρωτοφανή κοινοβουλευτική εκτροπή» και στελέχη του κάνουν λόγο για σκόπιμη πόλωση από την πλευρά της κυβέρνησης με επίκεντρο το κοινοβούλιο, στο πλαίσιο μίας στρατηγικής που παραπέμπει σε προετοιμασία εκλογών.

Θεωρούν ότι έρχεται σε συνέχεια της άρνησης από την πλευρά του προέδρου της Βουλής, να διαθέσει στον Νίκο Ανδρουλάκη την αίθουσα της Γερουσίας την ώρα που τη ζήτησε την Κυριακή -κάτι που δεν είχε πράξει στην αντίστοιχη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Στο ίδιο πλαίσιο εκτιμούν ότι εντάσσεται η επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στο ΚΙΝΑΛ όπως και η «απρέπεια του πρωθυπουργού προς τον Κώστα Σκανδαλίδη κατά την ομιλία του στη Βουλή».

Σε υψηλούς τόνους όμως συνεχίζεται και η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Βαγγέλη Βενιζέλο με αφορμή την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και τους τέσσερις υπουργούς της ΝΔ που «αποτέλεσαν στόχο της σκευωρίας τηςNovartis».

Μετά την πρώτη αντίδραση του Βαγγέλη Βενιζέλου, που σημείωσε ότι είναι θεσμικό ατόπημα ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα πρόσωπα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε λέγοντας ότι είναι αρμοδιότητα του κ. Ανδρουλάκη να καλύψει τα δικά του στελέχη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.