Κραδασμοί στην κεντροδεξιά πολυκατοικία

Του Οδυσσέα Αρβανίτη

Η απώλεια κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι ζυμώσεις στην ευρύτερη κεντροδεξιά – Η ρήξη με τον Κύρτσο, οι προετοιμασίες Μπογδάνου, οι επαφές με επιχειρηματικό παράγοντα και οι κινήσεις των εκτός ΝΔ καραμανλικών

Η έντονη δυσαρέσκεια που προκαλεί η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία και την κρίση της ακρίβειας σε συνδυασμό με την έντονη φημολογία περί πρόωρων εκλογών προκαλούν κινητικότητα στην κεντροδεξιά πολυκατοικία.

 

Η μετακίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το κέντρο αφήνει κενό στη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος και ως γνωστόν η πολιτική όπως και η φύση απεχθάνoνται το κενό. Οι εκτιμήσεις από τις κινήσεις, τις επαφές και τις ζυμώσεις στο χώρο οδηγούν στο ότι στις επόμενες εκλογές πέραν της Ελληνικής Λύσης, που διεκδικεί ούτως ή άλλως αυξημένο ποσοστό, θα υπάρξει και ένα ή και περισσότερα σχήματα με κεντροδεξιό έως ακροδεξιό πρόσημο. Στις προηγούμενες εκλογές υπήρχε μόνο η Ελληνική Λύση κάτι που συνέβαλε στο να πάρει η ΝΔ το 39%. Για τις επόμενες εκλογές τα πράγματα θα είναι διαφορετικά καθώς μάλιστα τα μικρότερα σχήματα ευνοούνται από το πολιτικό κλίμα που δημιουργεί η απλή αναλογική.

Πέρα από τις συγκυριακές δυσαρέσκειες και διαφωνίες και τις προσωπικές φιλοδοξίες, υπάρχει η άποψη ότι στη χώρα μας δεν έχει αποκτήσει πολιτικό σχήμα μία νέα δεξιά ευρωπαϊκού τύπου με σαφή εθνική, αντιμεταναστευτική, λαϊκή ταυτότητα. Το κοινό των αντιεμβολιαστών όπως και εκείνοι που επί ΣΥΡΙΖΑ γέμισαν τις πλατείες για το μακεδονικό είναι προς το παρόν πολιτικά άστεγοι. Δυσαρέσκεια υπάρχει και σε όσους επιθυμούν μία ΝΔ με κοινωνικό πρόσωπο. Η νεοφιλελεύθερη ελιτίστικη πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να εκφράσει ένα κοινό που μένει προσκολλημένο στις παραδοσιακές αξίες, όσο και αν την αποκρύπτουν ή την εξωραΐζουν τα ενσωματωμένα μέσα ενημέρωσης.

Ανικανότητα και φυγόκεντρες τάσεις

Σύμπτωμα της ανικανότητας και της σταδιακής απώλειας της κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ρήξη με τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο που είναι ένα βήμα πριν την απομάκρυνση από τη ΝΔ. Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αφήνουν περιθώρια. Ο κ. Κύρτσος θα παραμείνει ευρωβουλευτής και ορισμένες πληροφορίες τον θέλουν να έχει έλθει σε επαφή με προσωπικότητες της ευρύτερης δεξιάς όπως και με επιχειρηματικό παράγοντα της Βορείου Ελλάδος που κινείται σε αυτό τον πολιτικό χώρο.

Πληροφορίες από την πέραν της ΝΔ δεξιά, αναφέρουν ότι κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας κόμματος ο διαγραφείς από τη ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος με στόχο να εκφράσει την καθ’ ημάς νέα δεξιά. Πέραν της μητσοτακικής ΝΔ δεξιάς κινούνται πρόσωπα όπως ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Νίκος Καραχάλιος. Παρομοίως ο δημοσιογράφος Πάρις Κουρτσίδης που για λίγο διάστημα υπήρξε εκπρόσωπος του κόμματος του Γιώργου Τράγκα. Το εάν οι ανωτέρω θα βρουν κοινό πλαίσιο συνεργασίας και καθόδου στις εκλογές είναι ανοικτό -αν και δεν είναι εύκολο- αφού ο καθένας έχει τη δική του προσωπική ιστορία και το αντίστοιχο πολιτικό στίγμα.

Στον ευρύτερο χώρο υπάρχει πάντα ο Θάνος Τζήμερος σε συνεργασία με τον Φαήλο Κρανιδιώτη, είτε συνεχίσουν μαζί, είτε συνεργαστούν στο πλαίσιο ενός νέου σχήματος.

Στη μετριοπαθή κεντροδεξιά αλλά σε απόσταση από τη νυν ηγεσία της ΝΔ κινούνται και οι πρώην καραμανλικοί, Βαγγέλης Αντώναρος, Νίκος Σταυρογιάννης, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Σάββας Τσιτουρίδης, Χρήστος Ζώης. Οι ανωτέρω που λειτουργούν σαν άτυπη ομάδα έχουν επανειλημμένα ασκήσει σκληρή κριτική για τα οικονομικά όπως και για θέματα εξωτερικής πολιτικής ή για την Παιδεία. Δεν διαθέτουν οργανωτική δομή αν και έχουν σαφή πολιτική και ιδεολογική συγκρότηση. Η δημιουργία φορέα για να κατέβουν στις εκλογές είναι βάσιμο ενδεχόμενο. Σταθερή πεποίθησή τους είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται μακριά από το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο της μετριοπαθούς κοινωνικής και πατριωτικής ΝΔ και έχει εγκαταλείψει τις παρακαταθήκες του ιδρυτή του κόμματος. Εσχάτως είχε επαφές μαζί τους ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά και μετέπειτα στους ΑΝΕΛ, Κώστας Μαρκόπουλος που σκέπτεται και την κάθοδό του στην Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας.

Στον χώρο της άκρας δεξιάς κινείται ο Ηλίας Κασιδιάρης θέλοντας να εκφράσει το κοινό που ψήφιζε Χρυσή Αυγή σε ενδεχόμενη συνεργασία με τον Νίκο Χίο. Τοπικής εμβέλειας κινήσεις από προσωπικότητες υπάρχουν και στη Βόρειο Ελλάδα.

Φυσικά στον ευρύτερο πέραν της δεξιάς χώρο την πλέον ισχυρή θέση έχει αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση ο οποίος ενισχύεται όσο αυξάνεται η δυσαρέσκεια από την πολιτική Μητσοτάκη στο θέμα των εμβολιασμών και στις σχέσεις με τα Σκόπια. Ο κ. Βελόπουλος ο οποίος μπήκε στη Βουλή σε πιο δύσκολη συνθήκη δεν έχει λόγο να επιδιώξει συνεργασία, ωστόσο δεν αποκλείεται να δεχθεί στο κόμμα του προσωπικότητες που κινούνται στο χώρο. Προς το παρόν δίνει βήμα από το κανάλι του σε πρόσωπα που θα μπορούσαν στο μέλλον να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά.

Η δυναμική που θα αποκτήσουν οι κινήσεις που ακόμη είναι στο ξεκίνημά τους θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις εξελίξεις στον κύριο φορέα της παράταξης που είναι πάντα η ΝΔ. Ωστόσο το θέμα της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας της ΝΔ το έθεσε με έντονο τρόπο ο Αντώνης Σαμαράς και ήταν ένας από τους λόγους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε το συνέδριο της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «η ΝΔ δεν είναι Ποτάμι» και έθεσε το ερώτημα ότι καθώς η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα κεντρώα ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη τι θα γίνει με τη δεξιά και τη νέα δεξιά στη χώρα μας. Το θέμα είναι δύσκολο, ο Αντώνης Σαμαράς από τη μία πλευρά βάζει το θέμα της ταυτότητας της ΝΔ αλλά από την άλλη είναι σαφές ότι συγκρατεί φυγόκεντρες τάσεις και ψηφοφόρους που διαφορετικά θα αναζητούσαν αλλού πολιτική στέγη. Παρομοίως και ο Κώστας Καραμανλής απλά και μόνο με την παραμονή του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Αλλά οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είναι ξεχωριστά κεφάλαια. Κυρίως ο Αντώνης Σαμαράς τον οποίο «εξαπάτησε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι έτοιμος να ξαναχτυπήσει.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.