«Ελλάς, Ελλήνων (μόνο) Μητσοτακικών» – Το Δημόσιο εάλω

Με «πιστοποιητικό φρονημάτων», μετά από υπόδειξη υπουργού, θα τοποθετούνται και θα προσλαμβάνονται Διευθυντές και υπάλληλοι στον ΕΦΚΑ – Σε ρόλο «διακοσμητικό» το ΑΣΕΠ – «Αστυνομία» εκδίωξης «αντιφρονούντων» – Τακτικές χούντας νοστάλγησε η κυβέρνηση των «αρίστων», στον δρόμο για τις κάλπες – Νέα εταιρία διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων που θα απαρτίζεται από «ημετέρους» – Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ακούν;

Με διαδικασίες που θυμίζουν την εποχή της χούντας, η κυβέρνηση των «αρίστων» του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά στην άλωση του Δημόσιου Τομέα προωθώντας αλλαγές για την αναξιοκρατική πρόσληψη και τοποθέτηση σωρείας Διευθυντών και υπαλλήλων, με… απλή υπόδειξη υπουργού βάσει, προφανώς, «μητσοτακικών φρονημάτων» (και… με το ΑΣΕΠ σε ρόλο «διακοσμητικό»)!

Η αρχή επιχειρείται από τον ΕΦΚΑ με το «ξήλωμα» προϊσταμένων, τη δημιουργία νέας εταιρίας διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του (βλ. «μέλι») και, όπως όλα δείχνουν, στον δρόμο για τις κάλπες, έπεται συνέχεια…

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την πρώτη ανάλυση του νομοσχεδίου που διαμορφώθηκε με πολιτική ευθύνη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη για τον «εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ», το οποίο δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα.

Το «σχέδιο νόμου Χατζηδάκη», με τις ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου, εμπεριέχει μια σειρά αδιανόητων μέχρι πρότινος αλλαγών οι οποίες, εφόσον ψηφιστούν, θα ανοίξουν τον δρόμο για να περάσουν για πολλά χρόνια καίριες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, οι οποίες διαχειρίζονται τεράστια ποσά, στα χέρια ανθρώπων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του περιβάλλοντός του.

Το «περιτύλιγμα» του σχεδίου νόμου αφορά στον λειτουργικό εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e – ΕΦΚΑ). Στο… δια ταύτα, όμως, ζητούμενο φαίνεται να είναι η κατάληψη των καίριων θέσεών του, καθώς και η πρόσληψη μεγάλου αριθμού υπαλλήλων, με βάση «πιστοποιητικό μητσοτακικών φρονημάτων», όπως όλα δείχνουν.

Με απλή υπόδειξη υπουργού η πρόσληψη ή/και τοποθέτηση των επικεφαλής

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του «νομοσχεδίου Χατζηδάκη», οι επικεφαλής Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων του ΕΦΚΑ θα διορίζονται με τριετή θητεία (!) σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων, κατόπιν δημόσιας προκήρυξης, η οποία εκδίδεται με μια απλή απόφαση του Διοικητή Ενιαίου Φορέα.

Οι διορισθέντες θα έχουν τη δυνατότητα ανανέωσης άπαξ των συμβάσεων τους!!

Έχοντας «άρωμα» διατάξεων «φωτογραφικών», τα κριτήρια επιλογής και η μοριοδότηση των υποψηφίων, τα απαιτούμενα ανά θέση τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, καθώς και η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένης τυχόν συνέντευξης, θα καθορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ, κατά παρέκκλιση από τα οριζόμενα στο π.δ. 8/2019.

Οι υποψήφιοι για τις θέσεις των Προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων και των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων θα δύνανται να είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή εργαζόμενοι σε φορείς του δημοσίου τομέα ή… ιδιώτες.

Με απλή απόφαση του Διοικητή, μετά από εισήγηση τριμελούς επιτροπής η οποία θα συγκροτείται από τον υπουργό Εργασίας (θα αποτελείται από τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του υπουργείου, τον Διοικητή του Ενιαίου Φορέα και ένα μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Νομικής Σχολής) δηλαδή, πολύ απλά, μετά από υπόδειξη του υπουργού Εργασίας, οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων και των Διευθύνσεων θα επιλέγονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του υπέρ – ταμείου και θα πιάνουν δουλειά!

Συγκεκριμένα, οι «ημέτεροι» θα τοποθετούνται στις θέσεις τους αφού προηγουμένως θα έχουν εκδιωχθεί οι «αντιφρονούντες».

Στο «νομοσχέδιο Χατζηδάκη» αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Μετά από την επιλογή Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, παύει αυτοδικαίως η άσκηση καθηκόντων ευθύνης των προϊσταμένων των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του ΕΦΚΑ, είτε αυτοί έχουν επιλεγεί σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα, είτε σύμφωνα με ειδικές διατάξεις, καθώς, επίσης παύει και η άσκηση καθηκόντων ευθύνης λόγω αναπλήρωσης».

Το «έγκλημα» ολοκληρώνεται με την αμέσως επόμενη διάταξη, βάσει της οποίας «από την έναρξη ισχύος του παρόντος οι εκκρεμείς προκηρύξεις για την ανάδειξη Προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων και των Διευθύνσεων του ΕΦΚΑ κατά τις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ ματαιώνονται»!!

«Αστυνομία» ΕΦΚΑ

Τον ρόλο της εκδίωξης «αντιφρονούντων» θα αναλάβει η προωθούμενη προς σύσταση νέα Μονάδα Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία θα απαρτίζεται από άτομα τα οποία θα επιλέγει ο υπουργός!

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών θα διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (μετά από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής) πρώην Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, με τετραετή θητεία, που δύναται να ανανεώνεται άπαξ για ισόχρονο διάστημα.

Ο επικεφαλής της Μονάδας είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και απολαμβάνει πλήρη λειτουργική ανεξαρτησία κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Για τη λειτουργία της Μονάδας, θα συσταθούν στον ΕΦΚΑ 2 θέσεις ΠΕ Νομικών, 2 θέσεις ΠΕ Μηχανικών, 4 θέσεις ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, 2 θέσεις ΠΕ Πληροφορικής και 2 θέσεις ΔΕ Διοικητικού Οικονομικού.

H πλήρωση των θέσεων της Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών θα γίνεται με απόσπαση ή μετάταξη με απλή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά παρέκκλιση από τον ν. 4440/2016 (Α΄ 224), από υπαλλήλους που υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει σε ελεγκτικά σώματα, αρχές και υπηρεσίες, εξαιρουμένων των υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας. Η διάρκεια της απόσπασης θα ορίζεται τριετής, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ για επιπλέον 2 έτη.

Η πειθαρχική διαδικασία που θα κινείται κατά υπαλλήλων του ΕΦΚΑ ολοκληρώνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από την κλήση σε απολογία, το αργότερο, είτε με την έκδοση πειθαρχικής απόφασης του μονομελούς οργάνου είτε με παραπομπή ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου!

Σε περίπτωση παραπομπής ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου, η πειθαρχική διαδικασία ολοκληρώνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από την παραπομπή, εκτός αν απαιτείται η διεξαγωγή ανάκρισης, οπότε ολοκληρώνεται εντός 2 μηνών.

Και το «κερασάκι στην τούρτα»: Νέα Εταιρία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας με σωρεία προσλήψεων ημετέρων

Η άλωση του δημοσίου, αρχής γενομένης από τον ΕΦΚΑ, ολοκληρώνεται με το «νομοσχέδιο Χατζηδάκη» με τη σύσταση μιας… νέας Εταιρίας Αξιοποίησης Κοινωνικής Ασφάλισης Μονοπρόσωπη ΑΕ. (με τον… διακριτικό τίτλο «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ e – ΕΦΚΑ»). Το καταστατικό της θα διαμορφωθεί από τον υπουργό Εργασίας και αποστολή της θα είναι η… αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπέρ – ταμείου.

Όμως, το «ζουμί» βρίσκεται στο «πώς» η εταιρία θα διαμορφωθεί. Το Διοικητικό Συμβούλιο της θα αποτελείται από 5 έως 9 μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου, που θα διορίζονται με απόφαση του… υπουργού Εργασίας και θα έχουν τετραετή θητεία, με δυνατότητα να παραταθεί.

Και… πώς θα γίνουν οι προσλήψεις του προσωπικού της εταιρίας; Αρμόδια θα είναι η Επιτροπή της Π.Υ.Σ. 33/2006 (αποτελείται από τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ως Πρόεδρο, τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης) με την έκδοση δημόσιας προκήρυξης και τον ΑΣΕΠ σε ρόλο «διακοσμητικό».

Συγκεκριμένα, οι προσλαμβανόμενοι/ες θα έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου και η προκήρυξη για τις προσλήψεις τους θα εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ και θα εκδίδεται από τα αρμόδια όργανα της Εταιρείας, με το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού να προχωρά μόνο στον τυπικό έλεγχό της.

Πώς θα κρίνονται κατά πόσο είναι «άριστοι» για να προσληφθούν στη νέα εταιρία του ΕΦΚΑ; Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα διενεργείται από τριμελή, τουλάχιστον, Επιτροπή, η οποία θα συγκροτείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, θυμίζοντας δεδομένα «ασπρόμαυρων» δεκαετιών.

Επιστροφή στο 1990 – ‘93

Λίγο πολύ, το «νομοσχέδιο Χατζηδάκη» φαίνεται σαν να σηματοδοτεί -και επίσημα- την επιστροφή στις λογικές της περιόδου 1990 – ’93, όταν στη ΔΕΗ, προ των εκλογών, πραγματοποιήθηκε σωρεία αδιαφανών προσλήψεων.

Μόνο που στην προκειμένη, με πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται να προωθούνται ρουσφέτια για την πρόσληψη πολύ μεγαλύτερου αριθμού ημετέρων με στόχο το βόλεμα όσων έχουν «πιστοποιητικό μητσοτακικών φρονημάτων» και την άλωση του Δημόσιου Τομέα.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης που, σε αρκετές περιπτώσεις, μοιάζουν να «βλέπουν τα πλοία να περνούν», την ώρα που ο Κυριάκος και οι «άριστοι» προωθούν αλλαγές που θα αφήσουν στα χέρια τους το Δημόσιο, ακόμη και αν οι κάλπες τους θέσουν εκτός Μεγάρου Μαξίμου.

Η αρμόδια Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε σε σχέση με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για τον ΕΦΚΑ ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδίδει τον ΕΦΚΑ στους ιδιώτες».

Όμως, όπως φαίνεται το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ και μια δήλωση σίγουρα δεν φτάνει όταν το Δημόσιο φαίνεται να παραδίδεται για τα επόμενα χρόνια στους «άριστους» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.