Εξελίξεις σε όλο το πολιτικό σκηνικό αναμένεται να πυροδοτήσει το επόμενο διάστημα η σαρωτική επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο δεύτερο γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη νέου προέδρου.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στις πρώτες του δηλώσεις ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, από τη Χαριλάου Τρικούπη, εμφανίστηκε ενωτικός, έκανε αναφορές στο ΠΑΣΟΚ και κάλεσε όλους τους συνυποψηφίους τους να συστρατευτούν ώστε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η δημοκρατική παράταξη.
Η πανηγυρική εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ σηματοδοτεί εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, καθώς η δυναμική που φαίνεται πως αναπτύσσει το Κίνημα Αλλαγής έχει ανοίξει και πάλι τη συζήτηση για πιθανή μετακίνηση ψηφοφόρων, ειδικά από την τη «δεξαμενή» του ΣΥΡΙΖΑ.
Η μαζική συμμετοχή των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και στους δύο γύρους των εσωκομματικών εκλογών, έχει δημιουργήσει κλίμα ευφορίας στη Χαριλάου Τρικούπη για την επόμενη μέρα.
Στόχος του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ, είναι να επαναφέρει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης στις τάξεις του κόμματος, αλλά και να εκπέμψει το μήνυμα ότι το ΚΙΝΑΛ θα έχει την πολιτική του αυτονομία και τη δική του κυβερνητική πρόταση, όταν θα γίνουν εθνικές εκλογές.
Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ για την επόμενη μέρα, είναι να αξιοποιήσει στο κόμμα, τόσο παλιά και έμπειρα στελέχη όσο και τη νέα γενιά που εκπροσωπεί και ο ίδιος.
Πώς διαβάζουν την εκλογή Ανδρουλάκη Μαξίμου και Κουμουνδούρου
Την ώρα που στο ΚΙΝΑΛ βλέπουν πως κερδήθηκε το πρώτο στοίχημα της μαζικής συμμετοχής στις εκλογές, τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που φέρνει η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.
Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων ωστόσο, είναι διαφορετική μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου.
Είναι βέβαιο ότι η εκλογή Ανδρουλάκη θα αναγκάσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αναπροσαρμόσει την τακτική της και παραμένει ερωτηματικό εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να αναζητά συμμαχίες στο ΚΙΝΑΛ για μία προοδευτική διακυβέρνηση.
Στην Κουμουνδούρου περιμένουν πάντως τα πρώτα δείγματα από την πλευρά του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να διαφανεί εάν θα υπάρξει «χαραμάδα» προσέγγισης μεταξύ των δύο κομμάτων.
Επίσης, ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εάν η εκλογή Ανδρουλάκη θα φέρει στο ΚΙΝΑΛ μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν έρθει παλαιότερα από το ΠΑΣΟΚ.
Διαβάστε επίσης: Η συγκινητική ευχή της μητέρας Ανδρουλάκη στον γιο της – Κερνούσε τους πάντες
Από την πλευρά του το Μαξίμου, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ.
Στο χθεσινοβραδινό τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός τον συνεχάρη εκφράζοντας την επιθυμία του να συζητήσουν από κοντά σύντομα.
Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου αναμένουν τις πρώτες κινήσεις Ανδρουλάκη για να χαράξουν εκ νέου την στρατηγική τους.
Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο 42χρονος πολιτικός από την Κρήτη που κυριάρχησε στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών απέναντι σε έναν πρώην πρωθυπουργό, τον Γιώργο Παπανδρέου, γεννήθηκε το 1979 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο πατέρας του, Μαρίνος, υπήρξε υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη στην Κρήτη.
Το ενδιαφέρον του για την πολιτική εκδηλώθηκε από νωρίς, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, όταν παρακολούθησε τυχαία μια συνέλευση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου σπούδαζε πολιτικός μηχανικός.
Eτσι, το 1997 αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στην ΠΑΣΠ και δύο χρόνια αργότερα εκλέγεται γραμματέας της οργάνωσης στην Ξάνθη.
Το 2001 τον βρίσκει μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και από εκεί και πέρα ακολουθεί μια ανοδική πορεία μέσα στο κόμμα.
Το ορόσημο στην πορεία του
Αναμφισβήτητα, ορόσημο για την πορεία του αποτελεί ο Μάρτιος του 2013, όταν σε ηλικία 34 ετών εκλέχτηκε με σαρωτικά ποσοστά γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και από γνωστό τοπικό στέλεχος – προερχόμενο από τη νεολαία – μετατρέπεται σε σημαντικό εσωκομματικό πόλο.
Στις 30 Μαρτίου του 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη».
Ωστόσο, μια περιπέτεια με την υγεία του δεν του έδωσε τη δυνατότητα να διεξαγάγει προεκλογικό αγώνα όπως θα ήθελε και να επισκεφτεί όλη την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να βγει δεύτερος με 113.719 σταυρούς.
Eκτοτε, συμμετέχει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τον Νοέμβριο του 2017, έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την ηγεσία του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς (σ.σ. το όνομα «ΚΙΝΑΛ» δόθηκε στον πολιτικό συνασπισμό μετά τις εκλογές), όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον πρώτο και δεύτερο γύρο των εκλογών, του έδωσαν 51.736 και 66.483 ψήφους αντίστοιχα, κατατάσσοντάς τον δεύτερο μετά τη νικήτρια Φώφη Γεννηματά και βάζοντας τα θεμέλια για τη χθεσινή του νίκη.
Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνοντας 180.822 ψήφους.