Θέλει να σαμποτάρει τη συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος;

Μόλις λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία, ο υπουργός Άμυνας ξανακάνει λόγο για «εχθρό» – Ρωσία, αν και σε ηπιότερους τόνους σε σχέση με πρόσφατη ομιλία του στην Εσθονία

Χειρότερα τα κάνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ακόμα και όταν προσπαθεί να διορθώσει τα… αδιόρθωτα. Έτσι, σήμερα, μόλις λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ρωσία και τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 8 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας ξανακάνει λόγο -αν και πιο κομψά- περί εχθρικής Ρωσίας, όπως είχε κάνει προ εβδομάδων, στην Εσθονία.

Να σημειωθεί ότι το Antinews πρώτο έφερε στη δημοσιότητα το παρασκήνιο της αλλαγής του τόπου συνάντησης Μητσοτάκη – Πούτιν, από τη Μόσχα, στο Σότσι, στη Νότιο Ρωσία, όπου ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται ότι θα πάει για να … ξεκουραστεί.

 

Φυσικό αέριο – αγροτικά προϊόντα

Τη στιγμή, λοιπόν, που η Αθήνα δείχνει να «παρακαλάει» τη Μόσχα για καλύτερες τιμές στο φυσικό αέριο, προκειμένου να μετριαστούν τα πλήγματα που δέχονται τα νοικοκυριά εξαιτίας της ανόδου των τιμών στην ενέργεια, και να ζητάει το «άνοιγμα» της ρωσικής αγοράς στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ενδύεται αμφίεση… ιέρακος και, με τις δηλώσεις του, κινδυνεύει να προκαλέσει πρόβλημα στην επίσκεψη Μητσοτάκη.

Εκτιμάται, πάντως, ότι ούτε στο θέμα της ενέργειας αλλά ούτε και σε αυτό των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, τα οποία «μπλοκάρει» η πολιτική των κυρώσεων και αντι-κυρώσεων της ΕΕ και της Ρωσίας, θα υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Να σημειωθεί πως στις 10 Νοεμβρίου 2021, με την ομιλία του στην κεντρική συνεδρία του 15ου Ετήσιου Συνεδρίου της Βαλτικής για την Άμυνα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, φέρεται να προκάλεσε προβλήματα τόσο στις διμερείς ελληνο-ρωσικές σχέσεις, όσο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, φέρεται να εξέφρασε την δυσαρέσκειά του προς τον πρωθυπουργό για τις τοποθετήσεις Παναγιωτόπουλου, ενώ φημολογείται ότι εμφανίστηκε διατεθειμένος να παραιτηθεί επειδή για πολλοστή φορά ο υπουργός Άμυνας «μπαίνει στα χωράφια» του υπουργείου Εξωτερικών. Η σχετική φημολογία περί παραιτήσεως, πάντως, ουδόλως επιβεβαιώνεται.

Λεκτικές παραφωνίες

Σήμερα, λοιπόν, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα, «Ναυτεμπορική», ο υπουργός Άμυνας, παρ’ ότι προσπάθησε να διορθώσει τις προηγούμενες δηλώσεις του στην Εσθονία, υπέπεσε και πάλι σε λεκτικό ολίσθημα.

Κάτι που, ως όλα δείχνουν, ο Ν. Παναγιωτόπουλος συνηθίζει σε σειρά θεμάτων, και, παρά τις… φιλότιμες προσπάθειές του, αδυνατεί να το αποφύγει.

Αντίστοιχα λεκτικά «φάουλ», εξάλλου, έκανε πρόσφατα και στα ελληνο-τουρκικά, εμφανιζόμενος να ζητάει από την Τουρκία να κάνει λιγότερες (!) υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Κοντολογίς, να παρα-βιάζει λιγότερο την ελληνική κυριαρχία.

Βέβαια, δεν είναι ο μόνος. Σε παρόμοια ολισθήματα έχει πέσει και ο Ν. Δένδιας, με ένα από τα αλησμόνητα ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να μπει σε καβγά με την Τουρκία για… μερικά οικόπεδα. Ήταν πέρυσι, οπότε Τούρκοι στρατιωτικοί ανέβηκαν σε νησίδα που είχε σχηματιστεί στον ποταμό Έβρο.

Η Ρωσία ως «εχθρός»

«Οι εχθροί της Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) είναι γνωστοί», απάντησε στην «Ναυτεμπορική» ο Ν. Παναγιωτόπουλος, όταν, με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ρωσία, ερωτήθη ποιους εχθρούς εννοούσε κατά τις πρόσφατες δηλώσεις του.

Και, προσπαθώντας να μετριάσει τις εντυπώσεις από την προηγούμενη τοποθέτησή του, πρόσθεσε: «Ας μην επικεντρωθούμε στη Ρωσία, για την οποία άλλωστε πρόσφατα υποστήριξα στην Εσθονία ότι πρέπει να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας βάσει της διπλής προσέγγισης (επικοινωνία – αποτροπή)».

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, δηλαδή, τι είπε; Ότι η Ρωσία είναι από τους γνωστούς εχθρούς του ΝΑΤΟ, αλλά δεν χρειάζεται να το κουβεντιάζουμε στην παρούσα, επειδή θα επισκεφθεί τη Ρωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προ εβδομάδων, στην Εσθονία, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

-«Στην Ανατολή, οι ενέργειες της Ρωσίας φαίνεται να υποτιμούν τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη που το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ρητά ότι υπερασπίζεται».

-«Φυσικά, η Ρωσία φαίνεται ότι τα έχει βάλει με έναν αντίπαλο που δεν μπορεί να νικήσει και, μακροπρόθεσμα, η στρατιωτική υπερέκτασή της, σε συνδυασμό με την αδύναμη οικονομία, αυτό είναι πιθανό να υπονομεύσει τη θέση της μακροπρόθεσμα».

-«Θα πρέπει να δώσουμε μια αξιόπιστη, καλά ισορροπημένη, αναλογική και βιώσιμη απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, συνεπώς θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αποτρεπτική και αμυντική στάση μας εφαρμόζοντας πλήρως όλα τα σχετικά δόγματα και αναπτύσσοντας τις απαιτούμενες δυνάμεις σε κάθε τομέα».

-«Για την υλοποίηση αυτής της προσέγγισης και της σχετικής απαίτησης βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του Ολοκληρωμένου Συστήματος Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ, είμαι βέβαιος ότι το νέο Κέντρο Αριστείας Ολοκληρωμένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας, το IAMD CoE στη Σούδα της Κρήτης, θα ενισχύσει τις σχετικές σε βάθος γνώσεις μας προς όφελος των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ και των Εταίρων του».

-«Από την άλλη, χρειάζεται ένας ουσιαστικός διάλογος με τη Μόσχα προς αποφυγή παρεξηγήσεων, κακών υπολογισμών, και ακούσιας κλιμάκωσης. Ιδιαίτερα σε καιρούς έντασης όπως αυτή που διάγουμε, ο διάλογος χρειάζεται προκειμένου να αποτραπούν περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις».

Κυβερνητική πολυφωνία

Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Άμυνας εμφανίζεται ως… εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, λέγει τα εντελώς αντίθετα από τον Ν. Παναγιωτόπουλο. Τέτοια «πολυφωνία», πάντως, ούτε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ο λόγος, δεν υπήρχε.

Κι’ όλα αυτά, λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν, η οποία, ως όλα δείχνουν, αποσκοπεί στην καλλιέργεια της εντύπωσης ότι η Ελλάδα ασκεί πολύπλευρη εξωτερική πολιτική και ότι θέλει να διατηρεί κάποιες ισορροπίες ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα,

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ήδη βρίσκεται στη Μόσχα για την 13η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας – Ρωσίας, σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, TASS, ανάμεσα στα άλλα, είπε:

-«Αναγνωρίζουμε ότι σε θέματα σημαντικά για εμάς, όπως το Κυπριακό, η Ρωσία παίζει θετικό ρόλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

-Οι προσπάθειες των δύο χωρών στην παρούσα φάση επικεντρώνονται στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, των επενδύσεων και της διαπεριφερειακής συνεργασίας.

-«Ευελπιστούμε ότι μέσα από το Πρωτόκολλο Συνεργασίας της ΜΔΕ που θα υπογραφεί στη Μόσχα και με την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη θα υπάρξει μια νέα σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντρ Γκρουσκό, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός:

-Ανέφερε ότι σε μία περίοδο αυξημένης αστάθειας όπου η περιοχή μας και όλος ο κόσμος αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, η συνεργασία με τη Ρωσία καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική.

-Έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, σημειώνοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

-Εξέφρασε την ανησυχία του για το σημερινό επίπεδο των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας, και υποστήριξε την ανάγκη διατήρησης του διαλόγου της ΕΕ με τη Ρωσία.

-Έθεσε εκ νέου το θέμα του επαναπατρισμού των Αρχείων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.