«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει μία ώρα αρχύτερα για να σταματήσει να ματώνει τη χώρα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – «Οι επόμενοι μουφτήδες πρέπει να αναδειχθούν σε διαβούλευση με τη μουσουλμανική μειονότητα» είπε από τη Θράκη ενώ υποστήριξε και την εισαγωγή των Τουρκικών ως γλώσσας επιλογής στα σχολεία
Για έναν «διπλό κλοιό», μέσα στον οποίο βαδίζει η χώρα το τελευταίο διάστημα, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη.
«Σήμερα βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι σε μια διπλή παγίδα» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, αυτή της πανδημίας και της ακρίβειας, σημειώνοντας πως «ποτέ άλλοτε, ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, δεν υπήρχε τόση ανασφάλεια και αβεβαιότητα». Στην κατεύθυνση αυτή, οι πολίτες «βλέπουν το μηναίο εισόδημά τους να εξαερώνεται πριν καλά καλά τελειώσει ο μήνας» επισήμανε ο ίδιος, αποκαλώντας παράλληλα την κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών ως το «σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας».
Στον αντίποδα, «η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια» σε αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρώπη από τη μια λόγω της πανδημίας και στις τιμές του ρεύματος από την άλλη υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «η χώρα δεν βρίσκεται μονάχα σε κλοιό πανδημίας και ακρίβειας. Η χώρα βρίσκεται και σε κλοιό Μητσοτάκη».
Στο ίδιο πλαίσιο, «οφείλω να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του κατάφεραν το ακατόρθωτο. Ο Νοέμβρης του 2021 να είναι χειρότερος από τον Νοέμβρη του 2020» παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμπληρώνοντας πως «η τραγωδία που ζει η πατρίδα μας έχει ονοματεπώνυμο και υπογραφή» και ότι «ο υπεύθυνος αυτής της τραγωδίας δεν μπορεί να κρύβεται».
Αναφορικά με τη στάση του κόμματός του όλο αυτό διάστημα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι κόντεψε να παρεξηγηθεί πως δεν έκανε «σκληρή αντιπολίτευση», αντιτείνοντας πως «από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βάλαμε σε δεύτερο πλάνο την πολιτική σύγκρουση και προτάξαμε την ανθρώπινη ζωή», θέτοντας, ωστόσο, στο εξής ως «ηθική υποχρέωση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σταματήσει αυτή η κυβέρνηση «το καταστροφικό της έργο».
«Για αυτό και λέμε ξεκάθαρα: αν αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει τη Δημόσια Υγεία, αν δεν μπορεί να δημιουργήσει ξανά κλίμα εμπιστοσύνης με την κοινωνία για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, αν δε θέλει να πάρει αποφάσεις με πολιτικό κόστος ώστε να αποφύγουμε ένα ακόμη καταστροφικό lockdown, αν δεν μπορεί να προστατέψει τους αδύναμους γιατί δε θέλει να συγκρουστεί με τους λίγους ισχυρούς, αν ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει τη κοινωνική πλειοψηφία, τότε ήρθε η ώρα να φύγει» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενώ χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως ήδη «απερχόμενο Πρωθυπουργό της χώρας». «Ο κ. Μητσοτάκης είναι μια τελειωμένη υπόθεση ως Πρωθυπουργός», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Εκτιμώντας, επιπλέον, πως «η κυβέρνηση της Δεξιάς πρέπει να φύγει μια ώρα αρχύτερα», ο κ. Τσίπρας ξεδίπλωσε μια δέσμη «μέτρων άμεσης ανάγκης» για την πανδημία, ανάμεσα στα οποία:
· ενίσχυση του ΕΣΥ με ένταξη του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε την μάχη της πανδημίας
· επίταξη χωρίς αποζημίωση των ιδιωτικών νοσοκομείων για ασθενείς covid
· ένταξη στο δίκτυο του συνόλου των γιατρών που εργάζονται στην κοινότητα
· αμοιβή από το κράτος γιατρών που περιθάλπουν ασθενείς με covid
· περισσότερα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
· επίταξη ιδιωτικών και στρατιωτικών, αν χρειαστεί λεωφορείων,
· μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη με προσλήψεις εκπαιδευτικών
· περισσότερα σχολικά τμήματα, ακόμη και διπλοβάρδια, για την αραίωση των μαθητών
· σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό
Ως προς το κύμα ακρίβειας, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι οδηγεί μια μερίδα του πληθυσμού στην κοινωνική περιθωριοποίηση, προσθέτοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει στρατηγικό του στόχο» να κυβερνά σε μια χώρα ευημερούν οι λίγοι και φοβούνται οι πολλοί, εγκαλώντας παράλληλα την κυβέρνηση για κατάργηση σειράς συνταξιοδοτικών παροχών και επιδομάτων που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσπίσει. «Τα μαζέψανε αυτά τα «ψίχουλα», γιατί τα χρειαζόταν αυτοί που τρώνε τα μεγάλα καρβέλια», σημείωσε.
Δεν παρέλειψε, ακόμη, να τοποθετηθεί και αναφορικά με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της ενέργειας, σχολιάζοντας πως «έκανε τα 8 ευρώ, 18 και τώρα θα τα κάνει 30» τη στιγμή που οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος ανέρχονται σε εκατοντάδες ευρώ, ενώ υπενθύμισε πως η παρούσα κυβέρνηση «εκχώρησε το 17% της ΔΕΗ σε ιδιώτες», έχοντας απωλέσει τη δυνατότητα παρέμβασης του κράτους.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας από τη Θράκη και στις «περιφερειακές προκλήσεις», καθώς υπογράμμισε πως πρέπει να «δουλέψουμε όχι για να κλιμακώνουμε την ένταση», αλλά για να αποκατασταθούν «δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης», φέρνοντας ως παράδειγμα την αντίστοιχη προσπάθειά του το 2015 και 2016, με τη συνδρομή και της Ευρώπης, για τη διαχείριση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης.
Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη για «σημαντικές μεταρρυθμίσεις» για τον πληθυσμό της περιοχής, που θα σέβονται τις αξίες της «ειρηνικής συνύπαρξης και της πολυπολιτισμικότητας», μεταξύ των οποίων η στήριξη στη σύγχρονη και συμπεριληπτική εκπαίδευση, η δημιουργία νέων δημόσιων σχολείων με εισαγωγή των Τουρκικών ως γλώσσας επιλογής, η εξασφάλιση ότι τα δημόσια νηπιαγωγεία θα ανταποκρίνονται και στις διδακτικές ανάγκες των παιδιών της μειονότητας, η εφαρμογή ενός σαφούς, κανονιστικού πλαισίου, που θα υπάρχει για την ίδρυση ιδιωτικών νηπιαγωγείων, αλλά και το ότι οι επόμενοι μουφτήδες πρέπει να αναδειχθούν μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης με την μειονότητα.
Από τον «δεύτερο σταθμό» της περιοδείας του στην πορεία προς το Συνέδριο του κόμματος, ο κ. Τσίπρας κάλεσε ακόμη όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της Θράκης να γίνουν «είτε μέλη, είτε υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», καταλήγοντας πως «κοντοζυγώνει η ώρα που θα μετρηθούμε ξανά».