Μητσοτάκης για εμβολιασμούς: Η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά της – Τι είπε για lockdown

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων που αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η έξαρση της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι “δεν θα πάμε σε lockdown” από τη στιγμή που έχουμε το εμβόλιο, ενώ σημείωσε ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών “έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά της”.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας “αφορά πρωτίστως στους ανεμβολίαστους” για να συμπληρώσει “είμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων”. “Είμαι κατηγορηματικός: έχουμε το εμβόλιο, δεν θα πάμε σε lockdown”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη μόνη λύση, που είναι η αύξηση των ποσοστών του εμβολιασμού και η χορήγηση της τρίτης δόσης. “Όλα τα στοιχεία που έχουμε, κυρίως από Ισραήλ, είναι ότι η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες, ειδικά για τις μεγάλες ηλικίες” είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως “δεν είναι χαμένη η μάχη της πρώτης δόσης του εμβολίου”.

Ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως στα σώματα ασφαλείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι “δοκιμάσαμε την υποχρεωτικότητα με τους υγειονομικούς. Η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά της. Χτυπάμε σε ένα τείχος αντίδρασης από τους ανεμβολίαστους, όσο πιο σκληροί είμαστε τόσο πιο πολλές αντιδράσεις υπάρχουν”. Στο σημείο αυτό έκανε έκκληση στους συμπολίτες μας, ειδικά σε όσους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν ή διαφορετικά να προσέχουν πάρα πολύ.

Απαντώντας σε ερώτημα γιατί οι ανεμβολίαστοι δεν θα προσκομίζουν τεστ για να μεταβαίνουν στις εκκλησίες, ο πρωθυπουργός τόνισε: “Να θυμίσω ότι εμείς κλείσαμε τις εκκλησίες. Δεν κάναμε Πάσχα το 2020”.

“Ο κ. Τσίπρας, αφού με πέρασε «γενεές δεκατέσσερις», κάτι αρκετά συνηθισμένο και με κατηγόρησε ότι ευθύνομαι για όλα τα στραβά και τα δεινά σε σχέση με την πανδημία, έκανε μια πρόταση. Μια πρόταση μόνο. Και αφορά την υποχρεωτικότητα του τεστ στις εκκλησίες”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει: “Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί. Δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει αν θέλει να το κάνει. Λοιπόν, από εκεί και πέρα εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου αυτού θα το συζητούσαμε. Αλλά το ζήτημα εδώ δεν είναι οι εκκλησίες μόνο. Είναι η πολιτικοποίηση του ζητήματος της πανδημίας και ένα ταυτοτικό παιχνίδι προς άγρα ψήφων, το οποίο δυστυχώς η αντιπολίτευση εξακολουθεί και το κάνει σήμερα. Από όλη την κριτική που μας ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο του μέλημα είναι το αν θα έχουμε τεστ και για όσους μπαίνουν σε εκκλησίες; Και αν υπήρχε τρόπος αυτό, κ. Πρετεντέρη, κα Τζίμα, να το εφαρμόσουμε, δεν θα ήμουν αρνητικός…”.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Νίκου Φίλη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τόνισε πως “είναι κάτι που θα πρέπει να αξιολογήσουμε. Το ακούω με μεγάλη προσοχή”. “Εκτιμώ ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει σήμερα είναι απολύτως επαρκή. Τώρα που έχουμε τα εμβόλια, δεν θα κλείσουμε”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022

Την απόφασή του να δοθεί και μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, εντός του 2022, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας και της ακρίβειας.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχουμε μια πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 2% από την 1.1.2022 και δήλωσε πως είναι αποφασισμένος για μία δεύτερη αύξησή του εντός του 2022, αφού ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης, αλλά και οι δυνατότητες των επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στο κύμα ακρίβειας, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και πως αναμένεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τις αρχές του 2022.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δαπάνησε και θα δαπανήσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ για να συγκρατήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κα πως χωρίς την κυβερνητική παρέμβαση οι λογαριασμοί θα ανέβαιναν 10 φορές επάνω.

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, τόνισε ότι η κυβέρνηση την παρέλαβε με την αξία της μετοχής της στο ένα ευρώ και σήμερα είναι μια ισχυρή επιχείρηση που μπορεί να βοηθήσει και τους καταναλωτές.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι έδωσε εντολή στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για τους αγρότες που είναι σε συνεργατικά σχήματα και για νέους αγρότες.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν θα ήθελε να ανακοπεί η πορεία πτώσης της ανεργίας και συμπλήρωσε ότι η πιο σημαντική παρέμβαση είναι να πιάσει δουλειά κάποιος άνεργος.

Η Ελλάδα προβάλλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ – Τι είπε για συμφωνία με Γαλλία, Ερντογάν και Μέρκελ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τις συμφωνίες της Αθήνας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και τα ελληνοτουρκικά.

Ερωτηθείς για το εάν θα δούμε γαλλικές φρεγάτες και μαχητικά στην περίπτωση που εμφανιστεί το Ορούτς Ρέις πάλι κάτω από την Κρήτη απάντησε πως “η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Γαλλία είναι σαφής- η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ορίζει ότι η Γαλλία έχει υποχρέωση να μας συνδράμει στην περίπτωση που η Τουρκία μας επιτεθεί” τονίζοντας ότι για “πρώτη φορά η χώρα πετυχαίνει κάτι το οποίο αποτελούσε διακαή πόθο των ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και 40 τόσα χρόνια. Αυτή λοιπόν η συμφωνία έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, για την περιοχή μας. Θα μπορούσε να αποτελεί το πρόπλασμα αντίστοιχων συμφωνιών που θα χτίσουν αυτή την έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για πέντε χρόνια, δηλώνοντας ότι “η Ελλάδα σε επίπεδο συμφωνιών θωρακίζεται ακόμα περισσότερο”.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια έχει υπογράψει αυτές τις δύο συμφωνίες, “έχει ενισχύσει δραστικά τις συμμαχίες της με χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και
τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έχει αποκτήσει μια στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο, επιβεβαίωση της οποίας είναι και το καλώδιο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης, το οποίο καθιστά την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Έχει αγοράσει 24 Rafale, έχει παραγγείλει τρεις φρεγάτες και ουσιαστικά έχει -όπως σας είπα- ενισχύσει την αποτρεπτική της δυνατότητα. Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα. Η Ελλάδα προβάλλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ”.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δεν συμφωνούσε πάντα με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο συγκεκριμένο ζήτημα. “Η αλήθεια είναι ότι την είχα πιέσει πολύ να είναι πιο, να πω, αυστηρή με την Τουρκία. Από την άλλη μπορώ να καταλάβω ότι αν ήθελε να παίξει τον ρόλο του τρίτου διαμεσολαβητή, όφειλε ίσως στο μυαλό της να είναι ουδέτερη. Μόνο που υπάρχει μια διαφορά εδώ: η Γερμανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος του ΝΑΤΟ”, τόνισε.

“Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να δεχτώ από καμία ευρωπαϊκή χώρα την έννοια της ουδετερότητας. Σε κάθε περίπτωση, αν τα καταφέρουμε να τα βρούμε εμείς με την Τουρκία αυτό δεν θα το οφείλουμε σε κανέναν τρίτο. Θα το οφείλουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, πιστεύω στο ανώτατο επίπεδο. Γι’ αυτό και εγώ δεν έχω κόψει ποτέ τις επικοινωνίες με τον κ. Ερντογάν, για να μπορέσουμε να καθίσουμε να συζητήσουμε πώς θα επιλύσουμε το μείζον ζήτημα το οποίο μας απασχολεί 40 χρόνια τώρα, που είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Β. Μακεδονία και τη συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ότι “οι Συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις. Σας έδωσα λοιπόν την απάντηση, οι δύο χώρες, όπως το είχα πει εγώ…” και συμπλήρωσε πως “ουδέποτε κορόιδεψα κανέναν και είπα εξαρχής ότι από τη στιγμή που η Συμφωνία αυτή θα κυρωθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είμαι υποχρεωμένος να την εφαρμόσω και να παρακολουθώ με πολύ μεγάλη προσοχή την εφαρμογή της. Και το πότε, θα φέρουμε τα Μνημόνια προς κύρωση συνδέεται ακριβώς και με την παρακολούθηση αυτής της διαδικασίας”. “Αφήστε να κρίνουμε εμείς τον κατάλληλο χρόνο”, κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.