Επειδή οφείλουμε να δίνουμε και τα εύσημα, με την ίδια λογική που ασκούμε κριτική, αυτό που συνέβη στη βουλή μεταξύ του Υπουργού αγροτικής ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού και του κυβερνητικού βουλευτή Χανίων Μ. Βολουδάκη, δεν είναι ούτε «παραπολιτικό» ούτε «κυβερνητικό ρήγμα». Είναι η σύγκρουση δύο κόσμων που υπερβαίνει την παρούσα βουλή και τα κυβερνητικά κόμματα.
Είναι η αποτύπωση των χαμένων ευκαιριών που οδήγησαν την Ελλάδα στην απαξίωση και την πρωτογενή παραγωγή στην κατάρρευση. Είναι τα κτίρια – φαντάσματα που βλέπουμε στην Θράκη και σε άλλες περιφέρειες, για τα οποία καταναλώθηκαν πολύτιμοι πόροι από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, που εντέλει κατέληξαν στις τσέπες κάποιον επιτήδειων. Αντί να αποτελέσουν πραγματικό εφαλτήριο ανάπτυξης, ειδικά στις ακριτικές περιοχές.
Δυστυχώς η φιλοσοφία του Σπήλιου Λιβανού, είναι εξαίρεση. Δυστυχώς, εκατοντάδες δισεκατομμύρια επιδοτήσεων έπεσαν στον Καιάδα του ρουσφετιού, όπως άλλωστε και τα λεφτά των ελλήνων στο χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να στερηθεί πολύτιμων πόρων και να καταφεύγει στον δανεισμό για να επιβιώσει. Γι’ αυτό και είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές χρέους, παρά το ότι συμμετέχουμε στην ευρωπαΐκή ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα αυτής, την ευρωζώνη.
Οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις λοιπόν που χρειάζονται για να αναστηθεί επιτέλους ελληνική οικονομία δεν είναι ούτε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ούτε το άρμεγμα μισθωτών, συνταξιούχων, μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Η πραγματική μεταρρύθμιση είναι αυτή που εκπροσώπησε στο κοινοβούλιο ο Σπήλιος Λιβανός, είναι ο σεβασμός σε κάθε ευρώ που πέφτει στην πραγματική οικονομία και την πρωτογενή παραγωγή, να καταλήγει ακριβώς εκεί. Στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής, και όχι στην εξυπηρέτηση του εφήμερου κομματικού συμφέροντος.
Για την ακρίβεια, ο Λιβανός χθες θύμισε Αναστάσιο Πεπονή. Αυτού του εμβληματικού πολιτικού άνδρα, ο οποίος εν μέσω της λαίλαπας του «εκσυγχρονισμού», επέβαλλε τη δημιουργία συστήματος πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά κριτήρια. Αυτό θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 2190/1994, που αναφέρεται πολλές φορές ως Νόμος Πεπονή, χάρις στον οποίο ιδρύθηκε το ΑΣΕΠ. Προκαλώντας και αυτός την οργή των τότε συναδέλφων του υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, επειδή απλούστατα τους στέρησε τος ρουσφετολογικές προσλήψεις. Με αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές να μείνει εκτός Βουλής!
Εξίσου σημαντικές ήταν και οι προσπάθειές του στον τομέα της ενέργειας και των εξωτερικών επενδύσεων, καθώς έκλεισε συμφωνίες ζωτικής σημασίας με την Αλγερία για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα (που συνεχίζεται μέχρι σήμερα) και με την τότε Σοβιετική Ένωση για την επεξεργασία και μετέπειτα εξαγωγή ελληνικού βωξίτη.
Τέτοιους πολιτικούς χρειάζεται η Ελλάδα. Πολιτικούς που λειτουργούν με γνώμονα τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές. Αυτούς ακριβώς πρέπει να τιμά και ο ελληνικός λαός με την ψήφο του σε κάθε εκλογική διαδικασία, πέρα από κόμματα και πελατειακές σχέσεις. Όταν η Ελλάδα αρχίζει και εκλέγει «Λιβανό και Πεπονή», θα έχει χαράξει μόνη της τον δρόμο της πραγματικής εξόδου από οποιαδήποτε κρίση.
Παραθέτουμε το συγκεκριμένο επεισόδιο, όπως ακριβώς δημοσιεύθηκε στην στήλη «έγκυρες πηγές» της εφημερίδας Δημοκρατία.
Εσωκομματική σύρραξη, και μάλιστα αναπάντεχα, προκλήθηκε στη Νέα Δημοκρατία, ανάμεσα στον Σπήλιο Λιβανό και τον Μανούσο Βολουδάκη, με αφορμή τις κτηνοτροφικές επιδοτήσεις στην Κρήτη, με τους δυο άντρες να αντιπαρατίθενται σε αρκετά έντονο ύφος στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ολα ξεκίνησαν όταν ο εκ Χανίων ορμώμενος βουλευτής της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης κατήγγειλε με ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό την «απαράδεκτη», όπως την αποκάλεσε, αλλαγή στα κριτήρια καταβολής των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων, καλώντας τον υπουργό να αναστείλει την ισχύ της σχετικής υπουργικής απόφασης.
«Δυστυχώς, εσείς σήμερα έρχεστε εδώ να αποτελέσετε τη φωνή των επιτηδείων» του απάντησε ο Σπήλιος Λιβανός, προκαλώντας λογής λογής σχόλια στην αίθουσα της Ολομέλειας, υποστηρίζοντας πως μόνο οι «μπαγαπόντηδες» που προσπαθούν να υφαρπάξουν ενισχύσεις θίγονται με την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ο βουλευτής, φανερά ενοχλημένος, ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να ανακαλέσει την προσωπική αναφορά. «Σε λάθος άνθρωπο απευθύνεστε. Σε λάθος άνθρωπο απαντάτε μάλλον. Σας καλώ να διορθώσετε την προσωπική σας αναφορά σε μένα. Εγώ σας είπα να ελέγξετε τις παρανομίες.
Με όσα είπατε θα μείνει η εντύπωση ότι θεωρείτε όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση απατεώνες. Μιλήσατε για 4.500 ανθρώπους. Είναι όλοι αυτοί απατεώνες;» ρώτησε ο Μανούσος Βολουδάκης, με τον υπουργό να του ανταπαντά, πάλι σε οξύ ύφος, ευχόμενος να αντιληφθεί το «λάθος» του. «Δεν μπορώ να πιστέψω» είπε ο υπουργός «ότι έχετε μελετήσει την κατάσταση και συνεχίζετε να λέτε αυτά που λέτε. Ερχεστε και μιλάτε για τους νεοεισερχόμενους, οι οποίοι μπαίνοντας θα πάρουν από το εθνικό απόθεμα κάποια χρήματα. Δεν αισθανθήκατε την ανάγκη να σχολιάσετε ότι τα χρήματα που θα πάρουν βγαίνουν από τις τσέπες άλλων. Δεν είπατε τίποτα» είπε ο Σπήλιος Λιβανός, επιτιθέμενος με αυτόν τον τρόπο στον βουλευτή για την κριτική που του άσκησε. Είναι μια ωραία ατμόσφαιρα εκεί, στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα…