Το γνωστό τροπάρι περί πράσινης ανάπτυξης και δίκαιης ανακατανομής πλούτου ξαναθυμήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Και πως θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς τώρα που όλα τα κόμματα έχουν προσχωρήσει στην δική του παλιά ατζέντα;
Έτσι μιλώντας στα πλαίσια του Olympia Forum ο πρώην πρωθυπουργός είπα τα εξής: «Έχουμε δει τις τεράστιες ανισότητες που ανέδειξε η πανδημία. Ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο και στον πλούτο. Τον πλούτο που είναι στα χέρια των λίγων. Ο πλούτος πρέπει να πάει στα κράτη για να μπορούν να επενδύσουν στην πράσινη ανάπτυξη, την κοινωνική πρόνοια, την παιδεία και την υγεία, όπου έχουμε δει τις ανισότητες και στην υγεία. Η μετάβαση σε μία πράσινη ανάπτυξη δεν μπορεί να πέσει στους ώμους της μεσαίας τάξης και των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας μας. Πρέπει να είναι μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση»
Ακόμα είπε ότι «οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, όπως και η πανδημία, ανέδειξαν ένα κυρίαρχο ζήτημα της ανθρωπότητας, δηλαδή την ανάγκη να μεταβούμε σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που θα σέβεται τον πολιτισμό και το περιβάλλον μας, μία πράσινη μετάβαση, μία μεταμόρφωση της οικονομίας μας, που θα είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση και η μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει κάνει ποτέ η ανθρωπότητα σε συλλογικό επίπεδο».
«Η μετάβαση πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη» συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η κοινωνικά δίκαιη μετάβαση είναι μία πρώτη προϋπόθεση, ενώ δεύτερη προϋπόθεση είναι η δημοκρατική αυτή η μετάβαση να είναι ιδιοκτησία του πολίτη, ο οποίος, ως συμμέτοχος, να παίρνει μέρος στις αποφάσεις που θα λαμβάνουμε ως πολιτεία μέσα από διαβούλευση». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «η μετάβαση πρέπει να είναι και μία μετάβαση παιδείας και πολιτισμού».
Όσον αφορά στην μετάβαση σε μία πράσινη ανάπτυξη, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «δεν μπορεί να πέσει στους ώμους μόνο της μεσαίας τάξης και των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας μας». Επανερχόμενος στην δημοκρατική μετάβαση, τόνισε ότι «αυτή έχει και μία άλλη πτυχή, δηλαδή να υπάρξει συμμετοχή και στην παραγωγική διαδικασία».