Γρίφος η επόμενη μέρα στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν σε σχέση με την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να αποσαφηνίσουν οι υποψήφιοι και τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος, μετά την αιφνίδια επιδείνωση της υγείας της Φώφης Γεννηματά.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι είναι ότι θα πρέπει να τηρηθεί η απόφαση για εκλογή προέδρου στις 5 Δεκεμβρίου ή στις 12 του μήνα, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος. «Οι διαδικασίες πρέπει να ακολουθηθούν», είπε το πρωί της Τετάρτης ο Κώστας Σκανδαλίδης. Αλλά, επειδή στο άμεσο μέλλον θα συγκληθούν τα όργανα του κόμματος, κανείς δεν μπορεί να είναι κατηγορηματικός.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η απόφαση για το αν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία για την κατάθεση υπογραφών που απαιτείται από τους υποψήφιους. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 15η Οκτωβρίου και η συζήτηση έχει άμεση σχέση με την πιθανότητα εμφάνισης καινούργιου υποψηφίου που θα καλύψει το κενό το οποίο αφήνει η απόσυρση της κυρίας Γεννηματά από την κούρσα της Προεδρίας.

Στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι και, αν κάποιος εκδηλώσει ενδιαφέρον, τότε αυτό θα εξεταστεί από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και την επιτροπή που έχει αναλάβει την οργάνωση της διαδικασίας. Απόλυτη ομοφωνία υπάρχει μόνο στην απόφαση να σταματήσουν για λίγες μέρες οι προεκλογικές καμπάνιες των υποψηφίων, σε ένδειξη σεβασμού στην περιπέτεια υγείας της Φώφης Γεννηματά.

Ο Χάρης Καστανίδης υποστηρίζει, μιλώντας σε συνεργάτες του, ότι χρειάζεται συλλογική ενότητα και πως, αν υπάρξουν διαφωνίες για την ερμηνεία των δηλώσεων της κυρίας Γεννηματά, ότι δηλαδή οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά, τότε «για λόγους δεοντολογίας καλό θα ήταν να μιλήσει και η ίδια». Όσο για την περίπτωση έκφρασης ενδιαφέροντος από κάποιον να βάλει υποψηφιότητα, ο κ. Καστανίδης σημείωνε ότι «πρέπει να δούμε το θέμα με όλη τη γενναιότητα που χρειάζεται σε τέτοιες καταστάσεις».

Έτσι, η άποψη που εξέφρασε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου, για «πάγωμα» των διαδικασιών, δεν φαίνεται να βρίσκει απήχηση.

 

Τι γίνεται με τον Γιώργο Παπανδρέου 

Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερης ερμηνείας ίσως χρήζει η σιωπή του Γιώργου Παπανδρέου, τα σενάρια για πιθανή εμπλοκή του οποίου στο παιχνίδι της ηγεσίας συζητούνται έντονα σε κάποιους κύκλους. Ο πρώην πρωθυπουργός τηρεί σιγή ασυρμάτου για τις προθέσεις του και, όπως λένε στελέχη που τον υποστηρίζουν, δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και δεν πρόκειται να το κάνει, αν δεν μιλήσει πρώτα με την κυρία Γεννηματά.

Είναι βέβαιο, πάντως, ότι, αν αποφάσιζε να βάλει υποψηφιότητα, θα συγκέντρωνε πολύ γρήγορα τις απαραίτητες υπογραφές από στελέχη που βλέπουν με καλό μάτι την επιστροφή του στην ηγεσία της παράταξης.

Υπάρχει και ένα υποσενάριο σε αυτήν την εκδοχή: Να υπάρξει μια νέα υποψηφιότητα για την Προεδρία που θα έχει την έγκριση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και θα εκφράζει ευρύτερο χώρο, όπως, π.χ., τους «Γεννηματικούς».

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η πολιτική συμπεριφορά του Γιώργου Παπανδρέου θεωρείται από τους υποψηφίους και τους μηχανισμούς του κόμματος βασικό στοιχείο για τη διαμόρφωση των συνθηκών υπό τις οποίες θα διεξαχθεί η εκλογή νέας ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, πως εδώ και 24 ώρες παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο από πρόσωπα που κινούνται στον χώρο της Κουμουνδούρου όσο και από την ηγεσία του κόμματος, σχετικά με το πώς θα συμπεριφερθεί τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου.

Όσον αφορά τους «Γεννηματικούς», που ορισμένοι τους θεωρούν υπαρκτούς αλλά και άλλοι τους θεωρούν ανύπαρκτους, ακούγεται πως τις τελευταίες ώρες ασκείται πίεση στο πρόσωπο του Μανώλη Χριστοδουλάκη να καταθέσει υποψηφιότητα για να εκφράσει αυτόν τον συγκεκριμένο χώρο του ιστορικού ΠΑΣΟΚ.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται πως εναλλακτικά παίζει και το όνομα του Παύλου Χρηστίδη, επίσης «Γεννηματικής» προέλευσης, που θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο εκφραστή της συγκεκριμένης τάσης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.