Αν είχαμε ακούσει τον Καραμανλή…

Χθες ο Κώστας Καραμανλής είχε γενέθλια. Γεννηθείς το 1956, «πάτησε» τα 65. Οταν έχασε τις εκλογές του 2009, ήταν 53 ετών.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Πέρασαν από τότε 12 ολόκληρα χρόνια. Αιώνας πολιτικός στους καιρούς μας. Εάν η πολιτική του για την Ελλάδα και η ματιά του για τον κόσμο ήταν λάθος, σήμερα θα θεωρούνταν ξεπερασμένη. Ντεμοντέ. Πασέ. Παρωχημένη. Δεν είναι έτσι όμως. Ο Καραμανλής, όπως απεδείχθη, είχε άδικο γιατί είχε δίκαιο πολύ νωρίς. Διέκρινε εγκαίρως τον νέο κόσμο που ερχόταν. Και επιχείρησε να τοποθετήσει την πατρίδα μας σε θέση προνομιακή. Γωνία. Στασίδι για λίγους. Δεν το λέμε εμείς. Τα γεγονότα το λένε πλέον και τον επιβεβαιώνουν.

Οι δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, από το οποίο αποχώρησαν ταπεινωμένες οι ΗΠΑ, δικαιώνουν την απόφασή του να μη στείλει στρατό στη μακρινή αυτή χώρα. Ακόμη και αν χρειάστηκε να δυσαρεστήσει παραδοσιακούς συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, και προέδρους τους, όπως ο Μπους και ο Ομπάμα. Οι λαοί της περιοχής διατήρησαν έτσι άσβεστη την καλή εικόνα που έχουν για τους Ελληνες από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Ελλάς δεν υπήρξε ποτέ δύναμη αποικιοκρατική.

Οι αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο μετακυλίονται ήδη στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και σε είδη πρώτης ανάγκης στην πατρίδα μας, δείχνουν επίσης ότι οι γεωπολιτικές επιλογές που δεν εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον, αλλά τις συμμαχικές ανάγκες και μόνον, αργά ή γρήγορα πληρώνονται ακριβά. Κυριολεκτικώς πληρώνονται. Από τις τσέπες μας. Και εδώ ο Κώστας Καραμανλής δικαιώνεται.

Μια ολόκληρη γενιά πολιτικών που ανέλαβε τα ηνία της χώρας μετά τον ίδιο επένδυσε όλα τα χαρτιά της πατρίδας μας στο δυτικό φυσικό αέριο. Στον αμερικανικών συμφερόντων αγωγό East Μed, ο οποίος αντικατέστησε τον ρωσικό South Stream στον εθνικό σχεδιασμό. Μια ολόκληρη γενιά πολιτικών ενσωματώθηκε στις πολιτικές των ΗΠΑ, που μάχονταν την επέκταση της ρωσικής επιρροής μέσω της ενέργειας στην Ευρώπη και υπόσχονταν επάρκεια ενεργειακών πόρων από τη Δύση. Υγροποιημένων, σχιστολιθικών, άλλων. Iνα αποδειχθή στο τέλος τι;

Οτι οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν πανηγυρικώς τον αγωγό East Μed με επίσημες δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ. Προδοσία! Ινα αποδειχθή στο τέλος τι; Οτι η ίδια η Ευρώπη απέρριψε τις αμερικανικές νουθεσίες για αποφυγή ρωσικού μονοπωλίου στην ενέργεια. Μόλις προσφάτως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στη Γενεύη ότι «δεν έχω αντιρωσική ατζέντα», ενώ αμέσως μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην Ουάσινγκτον έδωσε τη συγκατάθεσή του -εκών άκων- για την κατασκευή του δεύτερου γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου που παρακάμπτει την Ουκρανία (Nord2 Stream)!

Διότι είτε την έδινε είτε όχι οι Γερμανοί θα προχωρούσαν μόνοι τους! Χωρίς να τον υπολογίσουν. Κατά τα άλλα, το πρόβλημα ήταν κάποτε η Ελλάς, ο πρωθυπουργός της και οι «αρρωστημένες» συμφωνίες που κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της εποχής υπέγραφε. Ινα αποδειχθή τέλος τι; Οτι, αν η Ελλάς είχε προχωρήσει από κοινού με τη Ρωσία στην κατασκευή του νότιου ενεργειακού δρόμου (South Stream), σήμερα δεν θα πιεζόταν τόσο πολύ η οικονομία μας εξαιτίας της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου που μετακυλίονται στα νοικοκυριά. Θα αντιμετώπιζε από πολύ καλύτερη θέση την έκρηξη στις διεθνείς τιμές.

Και πάντως δεν θα βασιζόταν σε αγωγούς φυσικού αερίου (ΤΑP) των οποίων η διέλευση περνά αποκλειστικά από τουρκικό έδαφος, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφάλειά μας.

Η έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου στη Δύση αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το πρόβλημα για την ήπειρό μας δεν ήταν το ρωσικό μονοπώλιο και η δήθεν κακόβουλος επιρροή της Μόσχας, όπως μηρυκάζει διαρκώς ο Τζέφρι Πάιατ. Οι Ρώσοι παραδίδουν σήμερα επακριβώς τις ποσότητες που περιγράφονται στα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με ευρωπαϊκές χώρες και υπολείπονται απλώς στις ποσότητες που προορίζονταν για αποθηκευτικούς χώρους, καθώς πρέπει να πουλήσουν ενέργεια στην Κίνα -έχει κι αλλού πορτοκαλιές-, η οποία τη χρειάζεται μετά το τέλος της πανδημίας για λόγους αναπτυξιακούς.

Πού είναι η υπόλοιπη αγορά όμως για να καλύψει αυτό το μικρό κενό που αφήνουν οι Ρώσοι, οι οποίοι κατά τη δυτική προπαγάνδα θα έκλεβαν τα κλειδιά της Ευρώπης με το ενεργειακό μονοπώλιό τους; Η απάντηση είναι πικρή:

Η Ευρώπη χωρίς ενέργεια από κάρβουνο (λιγνίτης) και με αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο (ώστε να ικανοποιηθεί το αναπτυξιακό πρότυπο για πράσινη ενέργεια) σχεδίασε, όπως μου εξηγούσε χθες ο ειδικός Κώστας Σταμπολής, μια αγορά που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Η Ευρώπη (Κομισιόν) πολέμησε σταθερά από το 2008, που υπέγραψε ο Καραμανλής τη συμφωνία για τον South Stream, τη ρωσική αγορά φυσικού αερίου, τώρα τη δέχεται σιωπηρώς διά της πλαγίας οδού, μέσω Γερμανίας, αλλά στην ουσία τα έκανε θάλασσα μόνη της.

Ακριβέστερα παρέα με τις ΗΠΑ, που μέσω δικών τους ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού κλάδευαν εν τη γενέσει του κάθε ρωσικό σχέδιο. Δεν φταίει το ξανθό γένος λοιπόν για τις περιπέτειες της Ευρώπης και τις δικές μας. Ο κακός μας ο καιρός φταίει.

Εάν η χώρα είχε ακούσει τον Καραμανλή από το 2009 και είχε στηρίξει το σχέδιο για τον αγωγό, τώρα θα ήμασταν ενεργειακώς αυτάρκεις. Η πατρίδα μας θα ήταν κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. Και οι Ελληνες δεν θα πλήρωναν μέσω του οικογενειακού τους προϋπολογισμού τα σπασμένα από τις λανθασμένες γεωπολιτικές επιλογές άλλων. Δεν τον άκουσε όμως. Ιδού τα επίχειρα λοιπόν. Στους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα δούμε υπολογισμένο σε ευρώ το αντίκρισμα της εξάρτησης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.