Σήμερα, στη Συνέντευξη Τύπου, πιθανώς να ξεκαθαρίσουν ορισμένα σημεία που παραμένουν από χθες… θολά.
Για παράδειγμα η επίδοτηση 1.200 ευρώ για τους νέους που πιάνουν πρώτη φορά δουλειά. Το πρώτο ένσημο.
«Με πρώτη πρωτοβουλία από μέρους μας το «πρώτο ένσημο». Αυτό σημαίνει ότι στο εξής νέοι έως 29 ετών που δεν έχουν καμία προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από την πολιτεία επί 6 μήνες με 1.200 ευρώ. Τα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους εργοδότες, μειώνοντας έτσι το μισθολογικό κόστος. Τα άλλα 600 θα πηγαίνουν απευθείας στο νέο και στη νέα, επιπλέον της αμοιβής τους, για να τα αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι θέλουν. Είναι μια πολιτική που πιστεύω ότι θα έχει ένα διπλό αποτέλεσμα. Οι εργοδότες θα πάψουν, επιτέλους, να επικαλούνται διαρκώς την έλλειψη επαγγελματικής εμπειρίας ως λόγο για να μην προσλάβουν ένα νέο. Αλλά και εσείς, νέες και νέοι, θα βρείτε έναν δρόμο προς την πρώτη σταθερή και ασφαλή εργασία. Αντί να καταφεύγετε συχνά -όπως συμβαίνει- στην ευκαιριακή και στη μαύρη απασχόληση».
Αυτό είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μένει να ξεκαθαριστεί όμως τι ακριβώς είναι αυτά τα 1.200 ευρώ. Είναι 1.200 ευρώ σε βάθος εξαμήνου ή είναι 1.200 ευρώ κάθε μήνα, δηλαδή επιπλέον 600 ευρώ για το νέο και για την επιχείρηση, κάθε μήνα.
Προφανώς η διαφορά είναι μεγάλη και τα χρήματα που θα διατεθούν είναι συγκεκριμένα.
28 εκατ. ευρώ το 2021 και 14 εκατ. ευρώ το 2022. Αν είναι να πάρουν αυτά τα χρήματα 15.000 νέοι, τότε θα πρέπει να πέσουν πολλές μαθηματικές πράξεις για να μοιραστούν αυτά τα χρήματα…
Αν λοιπόν μιλάμε για 1.200 ευρώ το εξάμηνο επιδότηση, τότε στο τέλος έχουμε να κάνουμε με 100 ευρώ το μήνα για τους νέους και 100 ευρώ το μήνα για τις επιχειρήσεις.
Αν το τελικό ποσό είναι 36 εκατ. εευρώ, τότε μιλάμε για 36.000 νέους και όχι για 150.000.
Μένει να ξεκαθαριστεί λοιπόν ακριβώς για πιο επίδομα μιλάμε…
Ποιο είναι το ύψος του πακέτου τελικά;
Το ύψος, πάντως, του πακέτου, αναμένεται να προσδιοριστεί μέσα από τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο εκτιμάται, με βάση την τεκμηρίωση που δημοσιοποίησε χτες το Πρωθυπουργικό γραφείο, ότι υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.
Για να βγει αυτό το νούμερο όμως αθροίστηκαν και μέτρα πάνω από 1 δισ. ευρώ που ήδη ισχύουν για φέτος.
Ταυτόχρονα μεγάλος όγκος των εξαγγελιών αφορά μέτρα που είχαν ήδη εξαγγελθεί ή προεξοφληθεί, όπως η παράταση των μειωμένων εισφορών αλληλεγγύης, των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών καθώς και η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων. Αυτά τα τρία αντιπροσωπεύουν τα 1,8 από τα 2,35 δισ. του δημοσιονομικού κόστους το 2022. Και τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα (όπως κι ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, τουρισμό κλπ) δεν είναι μόνιμα.