Έκθετος πλέον και ο πρωθυπουργός
Οι αποκαλύψεις του έγκριτου καθηγητή του Πρίνστον για τα πεπραγμένα της υπουργού πολιτισμού κυρίας Μενδώνη, συνιστούν σοβαρότερη κρίση και από αυτή της υπόθεσης Λιγνάδη. Διότι εδώ δεν μιλάμε για μία αόριστη διάχυση ευθύνης ενός διορισμού προσώπου, το οποίο όπως φαίνεται σχετιζόταν άμεσα και με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Εδώ μιλάμε για σαφείς καταγγελίες που αφορούν προσωπικά την Λίνα Μενδώνη και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τόσο την υπόθεση των αρχαίων της Θεσσαλονίκης, την Ακρόπολη αλλά και την καταστροφή στο Τατόι.
Κάπου εδώ λαμβάνει τέλος και η επίκληση της «αριστείας» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Διότι εάν κάποιος μπορεί να χαρακτηριστεί πραγματικά άριστος, αυτός είναι ο κ. Αγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών στο Πρίνστον.
Όταν λοιπόν ένας άνθρωπος αυτό το προφίλ κατηγορεί ευθέως την κυρία Μενδώνη για ψεύδη, παραπληροφόρηση και αποτυχημένη διαχείριση θεμάτων που υπάγονται αμιγώς στα υπουργικά της καθήκοντα, τότε ο πρωθυπουργός οφείλει να επιλέξει εάν θα επωμιστεί πλήρως αυτές τις ευθύνες. Εάν αποφασίσει να διατηρήσει την κυρία Μενδώνη στην κυβέρνηση, τότε αυτομάτως οι ευθύνες της υπουργού μετακυλίονται προσωπικά στον πρωθυπουργό.
Το γεγονός ότι το άρθρο – αποκάλυψη του καθηγητή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή, αφαιρεί από την υπουργό και την κυβέρνηση την δικαιολογία του «αντιπολιτευτικού μένους». Δικαιολογία που είθισται να χρησιμοποιείται όταν προκύπτει κάποια αποκάλυψη για τα πεπραγμένα κυβερνητικών στελεχών από αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ.
Ο πρωθυπουργός λοιπόν, οφείλει σύντομα να πάρει τις αποφάσεις του.
«Η κ. Μενδώνη παραπληροφορεί»
Για τον καθηγητή κ. Χανιώτη, η κ. Μενδώνη παραπληροφορεί συνειδητά. Όχι μόνο για τα αρχαία του Μετρό, αλλά και για το Τατόι, το τσιμέντο στην Ακρόπολη κλπ.
Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο καθηγητής, η υπουργός αρχικά δήλωσε ότι οι ζημιές στο Τατόι ήταν μικρές. Οταν τα ρεπορτάζ των Γιώργου Λιάλιου, Σάκη Ιωαννίδη και Γιούλης Επτακοίλη στην «Κ» για τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή, τότε μόνο αναγκάσθηκε να ομολογήσει την αλήθεια.
Το Τατόι ήταν η πιο προφανής προσπάθεια παραπληροφόρησης, όχι η πρώτη, σημειώνει ο καθηγητής συνεχίζοντας το «σφυροκόπημα». Σε ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου PBS για τις αναστηλωτικές εργασίες στην Ακρόπολη, η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι η UNESCO έχει ενημερωθεί από το 2002 και ότι για μικρές επεμβάσεις δεν χρειάζεται συνεννόηση.
Τη διέψευσε ο δημοσιογράφος, όπως υπενθυμίζει ο κ. Χανιώτης: η UNESCO τον πληροφόρησε ότι δεν υπήρξε ενημέρωση και επιθυμεί διακοπή των εργασιών μέχρι να γίνουν σχετικές διαβουλεύσεις.
Τι ισχύει για τα αρχαία του Μετρό της Θεσσαλονίκης
Η κ. Μενδώνη ισχυρίζεται ότι η απόσπαση αρχαιοτήτων από τον σταθμό μετρό Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη έγινε το 2017 – η επανατοποθέτησή τους αποδείχθηκε αδύνατη. Η αλήθεια είναι ότι έγινε το 2012, όταν ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου.
Ειδικοί προειδοποίησαν ότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου θα υπονομεύσει την αυθεντικότητα του μνημείου και τις πιθανότητες να αναγνωρισθεί ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά την κ. Μενδώνη αυτό δεν ισχύει, αφού ο ναός του Αμπού Σιμπέλ αναγνωρίζεται ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μολονότι μεταφέρθηκε σε άλλη θέση.
Όμως η μεταφορά του ναού, του οποίου η κατά χώρα διατήρηση ήταν αδύνατη λόγω της κατασκευής του φράγματος του Ασουάν, έγινε το 1959, πριν η UNESCO οριστικοποιήσει τα κριτήρια για την αυθεντικότητα ενός μνημείου, όπως σημειώνει ο έγκριτος καθηγητής.
Μετά από αυτό το σφυροκόπημα, καθίσταται σαφές ότι η παραμονή της κάποτε «ακλόνητης» κυρίας Μενδώνη στην κυβέρνηση καθίσταται επισφαλής.