Για τις εκκενώσεις οικισμών, την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την Αντιπολίτευση ότι δεν υπήρχε άλλο σχέδιο για τις φωτιές πέρα από τις εκκενώσεις, αλλά και για τα εναέρια μέσα απάντησε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός σχετικά με τις εκκενώσεις, “δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε μια πολιτική που έχει ως υπέρτατο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θεωρώ χυδαία τη σπέκουλα η οποία χτίστηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε κάποια ΜΜΕ πάνω στο ζήτημα των εκκενώσεων κάνοντας άλλες παραπομπές στις οποίες δεν θέλω καν να αναφερθώ”.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι “έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές του παρελθόντος και όταν ο ελληνικός λαός εμπιστεύθηκε αυτή την κυβέρνηση και συζητήσαμε με τους προϊσταμένους της Πολιτικής Προστασίας τις προτεραιότητές μας, τούς είπα ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε έναν οργανωμένο μηχανισμό εκκενώσεων, ο οποίος θα ξεκινάει από το 112. Τέτοιον μηχανισμό δεν έχουν ούτε άλλες χώρες που μπορεί να θεωρούνται πιο προηγμένες από την Ελλάδα, π.χ. η Γερμανία. Άρα μας ασκείται κριτική γιατί προστατεύσαμε αποτελεσματικά την ανθρώπινη ζωή; Δεν μπορώ να το αντιληφθώ”.
Όπως είπε ο ίδιος, “στην προσπάθεια που κάνουμε να προσαρμοστούμε σε αυτές τις νέες συνθήκες, το ότι χτίζουμε πλέον μια κουλτούρα εκκενώσεων αποτελεί συλλογική κατάκτηση της χώρας. Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτή την καρέκλα και η κυβέρνηση, αλλά το 112 θα μείνει. Προφανώς και όταν αντιμετωπίζεις ένας φυσικό φαινόμενο δεν περιορίζεσαι μόνο στην προληπτική πολιτική των εκκενώσεων. Αυτό που βλέπουμε σήμερα και μας μαυρίζει την καρδιά είναι αυτά που κάηκαν. Δεν βλέπουμε αυτά που σώθηκαν. Αλλά όλοι γνωρίζουν πως με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων σώθηκαν αμέτρητα σπίτια και επιχειρήσεις. Τα πρώτα στοιχεία της αποτίμησης δείχνουν ότι δεν είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των σπιτιών που έχουν καεί ( 150 Αττική) σε σχέση με το μέγεθος των πυρκαγιών”.
Για τα εναέρια μέσα
“Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά” είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τονίζοντας ότι υπήρχαν επιπλέον 20 εναέρια μέσα, από τα ρωσικά αεροσκάφη Ιλιούσιν, έως τα μικρά ελικοφόρα που απεστάλησαν από πολλές χώρες. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι όλα δεν πετάνε ταυτόχρονα, τα μισά πετάνε και τα άλλα εφοδιάζονται και πρόσθεσε ότι τα ενάερια μέσα ήταν αποτελεσματικά.
Πρόσθεσε επίσης ότι στο σχέδιο της Πολιτικής προστασίας που εκπονήθηκε πριν από τις πυρκαγιές, προβλέπεται σημαντικότατη ενίσχυση του στόλου με απόκτηση νέων Καναντέρ και μικρών ελικοφόρων, καθώς και ιδιωτικών ελικοπτέρων. «Δεν είναι πανάκεια τα εναέρια μέσα αλλά είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Στο ερώτημα πού ήταν τα εναέρια μέσα η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να έχουμε ένα εναέριο μέσο για κάθε εστία πυρκαγιάς» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.