Οργισμένη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δέχθηκαν τα «πυρά» τόσο της ελάσσονος όσο και της ήσσονος αντιπολίτευσης.
«Τα 52 λεπτά που δίνει την ημέρα είναι προσβολή και κοροϊδία για τους εργαζομένους», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος σχολιάζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Από την πλευρά της, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μίλησε για προσβολή και εμπαιγμό των εργαζομένων.
Παράλληλα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «θέση και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι η στήριξη των εργαζομένων, των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που αναλογεί στο 60% του διάμεσου μισθού με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η κατάργηση της υπερεργασίας και η αμοιβή με προσαύξηση 40% από την πρώτη ώρα εργασίας πέραν του οκτάωρου, καθώς και η αύξηση κατά 20% του ωρομισθίου της μερικής απασχόλησης».
ΣΥΡΙΖΑ για κατώτατο μισθό: «Εμπαιγμός και προσβολή…»
Ως «εμπαιγμό και προσβολή» χαρακτήρισε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ τις εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%.
«Η αύξηση κατά 13 ευρώ του μικτού κατώτατου μισθού, δηλαδή μικτή αύξηση του μεροκάματου 0,52 ευρώ, και η δήλωση του κ.Μητσοτάκη ότι είναι μία «συμβολική» απόφαση είναι εμπαιγμός και προσβολή των εργαζομένων!», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Ξενογιαννακοπούλου, υπενθυμίζοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά.
«Θέση και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι η στήριξη των εργαζομένων, των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που αναλογεί στο 60% του διάμεσου μισθού με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η κατάργηση της υπερεργασίας και η αμοιβή με προσαύξηση 40% από την πρώτη ώρα εργασίας πέραν του οκτάωρου, καθώς και η αύξηση κατά 20% του ωρομισθίου της μερικής απασχόλησης».
«Βαθύ συντηρητικό το κυβερνητικό όραμα…»
Έντονη ήταν η αντίδραση και του ΚΙΝΑΛ, με το κόμμα να επισημαίνει ότι… δεν περίμενε κάτι διαφορετικό από τη ΝΔ. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή για τον κατώτατο μισθό επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει να προωθεί το βαθιά συντηρητικό εργασιακό της «όραμα» για φθηνή και απαξιωμένη εργασία».
Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ αναφέρει τα εξής:
Εμπαιγμό των εργαζομένων αποτελεί η απόφαση της Κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού «συμβολικά», κατά 13 ευρώ τον μήνα. Την ώρα μάλιστα που η «ακρίβεια» στην αγορά δεν είναι καθόλου «συμβολική» και πλήττει και πάλι το εισόδημα των νοικοκυριών. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από την ΝΔ. Συνεχίζει να προωθεί το βαθιά συντηρητικό εργασιακό της «όραμα» για την φθηνή και απαξιωμένη εργασία, με τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και συμβάσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΓΣΕΕ πρότεινε (μετά την 2ετή καθήλωση του κατώτατου μισθού) την άμεση αύξηση του στα 751 ευρώ. Πρόταση που απαράδεκτα αγνόησε ο κ. Μητσοτάκης. Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει να διεκδικεί τον δικό του «δρόμο». Αλλαγή του νόμου και καθορισμό του κατώτατου μισθού από την ελεύθερη διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ώστε να εξασφαλίζεται διαχρονικά, ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
«Αύξηση-παρωδία»
Ως «παρωδία» χαρακτήρισε το ΚΚΕ τις κυβερνητικές εξαγγελίες, τονίζοντας ότι οι σχετικές ανακοινώσεις από το Μαξίμου αποτέλεσαν πρόκληση για τους εργαζομένους, με τον Περισσό να υπογραμμίζει «εδώ και τώρα να επαναφέρουν τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ ως βάση για αυξήσεις».
Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ
«Η αύξηση-παρωδία του κατώτατου μισθού αποτελεί “πάγωμα” -για έναν ακόμη χρόνο- στα άθλια επίπεδα, που τον κατέβασαν με κυβερνητική απόφαση εδώ και μία δεκαετία, καταργώντας την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης συνιστά πρόκληση προς τους εργαζόμενους, αφού και αυτά τα ψίχουλα έχουν εξανεμιστεί και με το παραπάνω από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και από τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης, που κάνει τους εργαζόμενους ακόμα πιο “φτηνούς” και “ευέλικτους”.
Με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ο κατώτατος μισθός δεν καθορίζεται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων, αλλά από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, με βάση τις λεγόμενες αντοχές της οικονομίας, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου και με στημένους “κοινωνικούς διαλόγους”.
Εδώ και τώρα να επαναφέρουν τον κατώτερο μισθό στο ύψος από το οποίο τον “κούρεψαν”, στα 751 ευρώ ως βάση για αυξήσεις. Να καταργήσουν τον νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου, τον οποίο ψήφισαν και εφάρμοσαν από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον βασικό μισθό και τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας».
«Στοχοπροσήλωση στην κάλυψη των προνομίων της ολιγαρχίας»
Για εμπαιγμό και κοροϊδία μίλησε και το ΜέΡΑ25, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός «δεν έχει σκοπό να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, όταν είναι στοχοπροσηλωμένος στην κάλυψη των προνομίων της ολιγαρχίας». Από την άλλη πλευρά, «οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από αξιοπρεπή μισθό, συλλογικές συμβάσεις και πραγματικά κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα».
Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25
Εμπαιγμό και κοροϊδία συνιστά η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, δηλαδή 13 ευρώ προ φόρων το μήνα και περίπου μισό ευρώ τη μέρα, τη στιγμή που οι τιμές ευρύτερα έχουν πάρει την ανιούσα με μία παντελώς απούσα πολιτεία και επιτροπή ανταγωνισμού. Και τη στιγμή που τα νέα χρέη που έχουν συσσωρεύσει στις πλάτες τους οι πολίτες, ξεπερνούν τα 40 δις μες την πανδημία.
Ευτυχώς τουλάχιστον που ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως μπορείς να χαρακτηρίσεις τη συγκεκριμένη αύξηση ακόμα και «συμβολική», ενώ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως δεν πρόκειται για κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων. Βεβαίως είναι δεδομένο, πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, όταν είναι στοχοπροσηλωμένος στην κάλυψη των προνομίων της ολιγαρχίας.
Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι όμως που έχουν ανάγκη από έναν αξιοπρεπή μισθό, από συλλογικές συμβάσεις και πραγματικά κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, γνωρίζουν ότι ο δρόμος της διεκδίκησης τους δεν θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο της Μητσοτάκης Α.Ε. που απλώς τροχοδρομεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, αλλά μέσα από τα σωματεία, τα κινήματα και την ίδια την κοινωνία.
«Καταστροφική κυβερνητική πολιτική»
«Η κυβέρνηση με «τυμπανοκρουσίες» ανακοινώνει σχέδιο για «αύξηση» του κατώτατου μισθού κατά 2%. Με την καταστροφική της πολιτική όμως, δεν θα έχουν μείνει και πολλοί που θα εργάζονται για να «χαρούν» αυτά τα επιπλέον 50 λεπτά την ημέρα. Ούτε φυσικά πολλές επιχειρήσεις ανοιχτές ώστε «απλόχερα» να τα προσφέρουν», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.