ο τελευταίο στάδιο ενός καλά οργανωμένου σχεδίου είναι στην πραγματικότητα η ψήφιση, χθες στη Βουλή, του νομοσχεδίου του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, καθώς μία σειρά διατάξεις ενισχύουν σκανδαλωδώς τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρησης (ΣΕΔ), τα οποία έχουν το έργο της ανακύκλωσης στη χώρα μας, και ιδιαιτέρως το σύστημα που ακούει στο όνομα Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.
- Από τις Μαρία Παναγιώτου, Eμμανουέλα Τσουδερού
ΜΕΡΟΣ 4ο
Η έρευνα που δημοσιεύει από την περασμένη Κυριακή η «δημοκρατία» έχει ήδη φωτίσει όλες τις σκοτεινές πτυχές της συγκεκριμένης εταιρίας, που διαθέτει τα γνωστά «σπιτάκια ανακύκλωσης», τα οποία κατασκευάζει ο υπεργολάβος της, με την επωνυμία ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως έχουμε αναφέρει, έρχεται μετά τη σκανδαλώδη έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου της Ανταποδοτικής, από το Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), τον Φεβρουάριο του 2021, παρά μία εξαιρετικά αρνητική εισήγηση, αλλά και τους διαγωνισμούς-μαμούθ, οι οποίοι προκηρύχθηκαν μέσω του υπουργείου Εσωτερικών και του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που παραπέμπουν «φωτογραφικά» σε αυτή την εταιρία και τον υπεργολάβο της.
Επομένως, το νομοσχέδιο αποτελεί την «επισφράγιση» ότι στο εξής αυτή η εταιρία θα δρα ανενόχλητη και θα επωφελείται από όλους τους δημόσιους διαγωνισμούς, λαμβάνοντας ταυτόχρονα τη μερίδα του λέοντος από το ταμείο του ΕΟΑΝ, όπου συγκεντρώνονται τα περιβαλλοντικά τέλη.
Μερικές ενδιαφέρουσες διατάξεις
Το νομοσχέδιο, που σύντομα θα αποτελεί νόμο του κράτους, προβλέπει, για παράδειγμα, πως όταν τα ΣΕΔ καταθέτουν φάκελο με το επιχειρησιακό τους σχέδιο για να αδειοδοτηθούν ο ΕΟΑΝ έχει στη διάθεσή του μόνο τέσσερις μήνες προκειμένου να απαντήσει στο αίτημα. Σε περίπτωση που η περίοδος αυτή εκπνεύσει, τότε το αίτημα των ΣΕΔ θεωρείται σιωπηρά εγκεκριμένο και λαμβάνουν άδεια.
Εάν σε αυτό συμπληρώσει κανείς το γεγονός ότι ο ΕΟΑΝ είναι υποστελεχωμένος και η συγκεκριμένη διαδικασία συνήθως διαρκεί πολύ περισσότερο από τέσσερις μήνες, τότε οδηγείται με άνεση στο συμπέρασμα ότι τα ΣΕΔ θα λαμβάνουν άδεια χωρίς να εξετάζεται ο φάκελός τους. Προφανώς, με αυτόν τον τρόπο η Ανταποδοτική εξασφάλισε ότι δεν θα διακινδυνεύσει στο μέλλον να μην αδειοδοτηθεί, όσο ανεπαρκής και αν είναι ο φάκελός της, όπως κινδύνεψε πριν από λίγους μήνες.
Επιπλέον ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποκτά «υπερεξουσία», αφού θα μπορεί να αλλάζει το περιεχόμενο του φακέλου που απαιτείται να καταθέτουν τα ΣΕΔ στον ΕΟΑΝ, προκειμένου να λάβουν άδεια λειτουργίας. Ετσι, το υπουργείο Περιβάλλοντος και κατ’ επέκτασιν η κυβέρνηση αποκτά τον απόλυτο έλεγχο του ΕΟΑΝ.
Χαρακτηριστικό της εύνοιας προς τα ΣΕΔ που επιδεικνύει ο κ. Σκρέκας είναι το γεγονός ότι αυτή η ρύθμιση δεν περιλαμβανόταν στο αντίστοιχο νομοσχέδιο, το οποίο είχε αναρτήσει στη δημόσια διαβούλευση ο πρώην υπουργός ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης και το οποίο δεν κατατέθηκε ποτέ προς ψήφιση. Αντίθετα, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη προέβλεπε ότι μόνο ο ΕΟΑΝ ορίζει το περιεχόμενο του φακέλου που καταθέτουν τα ΣΕΔ. Κι αυτός είναι προφανώς ένας από τους λόγους που ο κ. Χατζηδάκης απομακρύνθηκε από το υπουργείο, όπως έχουμε τονίσει και στα προηγούμενα δημοσιεύματά μας, όπως και το γεγονός ότι όσο ήταν πολιτικός προϊστάμενος στο ΥΠΕΝ η Ανταποδοτική δεν λάμβανε άδεια, εξαιτίας εξαιρετικά της αρνητικής εισήγησης του ΕΟΑΝ.
Ετσι, από δω και πέρα τα ΣΕΔ και φυσικά η Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. θα μπορούν να αδειοδοτούνται αναλόγως των προτιμήσεων ενός υπουργού, που πιθανότατα επηρεάζουν. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και το γεγονός ότι ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα την τοποθέτηση του Νίκου Χιωτάκη στη θέση του διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΟΑΝ, και του Γιώργου Βρεττάκου στη θέση του προέδρου, που φαίνεται να απολαμβάνουν την εκτίμηση της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Α.Ε., τότε καταλαβαίνουμε τον αδύναμο ρόλο που θα έχει στο εξής ο ΕΟΑΝ, ως εποπτικός κι ελεγκτικός φορέας.
Των τροποποιήσεων το ανάγνωσμα
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι εκτός από την απομάκρυνση του κ. Χατζηδάκη από το ΥΠΕΝ με τον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου απομακρύνθηκε και ο Τάκης Θεοδωρικάκος από το υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση συνολικά, για λόγους που, όπως έχουμε αναφέρει, σχετίζονται επίσης πιθανότατα με την υπόθεση που ακούει στο όνομα Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. Γεγονός εξαιρετικά αντιφατικό, αφού ο κ. Θεοδωρικάκος είχε αρχικώς προωθήσει με εξαιρετική θέρμη την Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. και το έργο της, δηλαδή τη λεγόμενη ανακύκλωση με «διαλογή στην πηγή».
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι το πρόσωπο-κλειδί, που είχε φέρει σε επαφή τη διοίκηση της Ανταποδοτικής και του υπεργολάβου της ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ με τον κ. Θεοδωρικάκο, ήταν ο Γιώργος Κρεμλής, ο οποίος υπήρξε άτυπος σύμβουλός του και σήμερα είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα περιβάλλοντος, άρα οι καλές σχέσεις του με την κυβέρνηση δεν έχουν διαρρηχθεί. Επομένως, τι μπορεί να στοίχισε στον κ. Θεοδωρικάκο τη θέση του;
Η απάντηση στο παραπάνω παράδοξο μάλλον βρίσκεται στην προκήρυξη από το υπουργείο Εσωτερικών, τον Σεπτέμβριο του 2020, του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 220.000.000 ευρώ, που αφορούσε και την υπόθεση της ανακύκλωσης. Φαίνεται ότι κάποιοι από την εταιρία δεν είχαν μείνει… ακριβώς ευχαριστημένοι από όσα προέβλεπε ο διαγωνισμός. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τις τέσσερις τροποποιήσεις στη σειρά που ανακοίνωσε ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας (αυτός της αμαρτωλής λίστας) αμέσως μετά την ανάληψη τον καθηκόντων του, τον περασμένο Ιανουάριο.
Με την πρώτη τροποποίηση, για παράδειγμα, ο κ. Πέτσας έδωσε παράταση στην κατάθεση υποβολής αιτημάτων συμμετοχής στον διαγωνισμό για τις 30 Απριλίου, μέχρι δηλαδή να αποκτήσει άδεια η Ανταποδοτική, ενώ με τη δεύτερη περιέγραφε με ανατριχιαστική λεπτομέρεια τα σπιτάκια της Ανταποδοτικής, ως έργα που δύναται να χρηματοδοτηθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Χρειάστηκε, λοιπόν, η αντικατάσταση δύο υπουργών, η αντικατάσταση ολόκληρου του Δ.Σ. του ΕΟΑΝ, δύο νομοσχέδια, πολλές απειλές κι ακόμη περισσότερες μηνύσεις, για να ανακηρυχθεί η Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. βασίλισσα του παιχνιδιού της ανακύκλωσης: αυτής που μάλλον δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας, αφού η συγκεκριμένη εταιρία δεν μοιάζει να μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων της.
Αλλά αυτό, προφανώς, είναι μια λεπτομέρεια…
- Διαβάστε το 3ο μέρος: Ανταποδοτική Ανακύκλωση: Συνεχίζονται τα μυστήρια!
- Διαβάστε το 2ο μέρος: Ανακύκλωση: Τα πρόσωπα της διαπλοκής σε μια εταιρία
- Διαβάστε το 1ο μέρος: Μεγάλη έρευνα: Big business με την ανταποδοτική ανακύκλωση!