Ο Δένδιας ομολογεί ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα, αλλά εμείς τους δίνουμε το πράσινο φως!

Δένδιας στο συνέδριο του «Economist»: Δεν έχω δει αλλαγή στάσης της Αγκυρας.

Και όμως, αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να μιλά για «ήσυχο καλοκαίρι», και να ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της Δύσης στην Τουρκία.

Προειδοποιητικό καμπανάκι στον «σουλτάνο» έκρουσε ο Νίκος Δένδιας (φωτό), δηλώνοντας ρητώς ότι δεν έχει υπάρξει αλλαγή στάσης από την Τουρκία και εφιστώντας την προσοχή στο πώς θα συμπεριφερθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την 20ή Ιουλίου, τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αν και σημείωσε πως επί του παρόντος υπάρχουν «μικρότερες εντάσεις», εξέφρασε ωστόσο τη λύπη του, επειδή δεν έχει δει «απτές αποδείξεις της αλλαγής τόσο της συμπεριφοράς της Τουρκίας όσο και των πεποιθήσεών της», δηλαδή, όπως διευκρίνισε, κάποια απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και με τους κανόνες.

Στο σημείο αυτό προειδοποίησε για την 20ή Ιουλίου, μια ημερομηνία «σταθμό», όπως την αποκάλεσε. «Ο πρόεδρος Ερντογάν θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο και την κατοχή του βόρειου τμήματος της Δημοκρατίας της Κύπρου. Αυτό πού θα συμβεί; Θα το δούμε» ανέφερε. Την ίδια ώρα σημείωσε πως η Ελλάδα έχει μία εξωτερική πολιτική αρχών, που σημαίνει ότι λειτουργεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Πρόσθεσε, δε, πως ο μεγαλύτερος αριθμός χωρών της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου μοιράζεται τις αρχές της χώρας μας, με εξαίρεση την Τουρκία. «Δυστυχώς, υπάρχει μία μειονότητα μίας χώρας, της Τουρκίας, η οποία για τους δικούς της λόγους δεν συμμερίζεται αυτές τις αρχές» δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, ενώ ξεδίπλωσε τη στρατηγική της Ελλάδας ως προς την Αγκυρα. Μίλησε ειδικότερα για «διπλή προσέγγιση», δηλαδή, όπως υποστήριξε, «μια προσέγγιση καταρχήν που παρέχει κίνητρα στην Τουρκία να κινηθεί προς την κατεύθυνση την επιθυμητή, των δημοκρατικών αξιών, την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και, από την άλλη, μια σαφή υπόμνηση ότι, αν αυτό δεν συμβεί, από εκεί και πέρα η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να λάβει μέτρα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, τόνισε πως είναι προς το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Ερωτηθείς δε για την αναθεωρητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, επισήμανε πως «το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, πλέον, ως διμερής διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ή την Κύπρο και την Τουρκία», αλλά συνιστά ευρύτερο πρόβλημα, εφόσον η Τουρκία δρα «αψηφώντας το Διεθνές Δίκαιο». Επομένως, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, « η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα για όλους», κάτι που αντιλαμβάνεται και η Ε.Ε. αλλά και οι ΗΠΑ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.