Η ώρα της αλήθειας για την ΝΔ πλησιάζει. Σύντομα η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα κληθεί να κυρώσει με νόμο τα μνημόνια αμυντικής συνεργασίας που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών.
Γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στο πρωθυπουργικό γραφείο για την αποτροπή τυχόν διαρροών αλλά έχει προκαλέσει και ισχυρότατο προβληματισμό στους βουλευτές της ΝΔ. Ιδιαιτέρως δε σε όλους όσοι εκλέγονται σε νομούς της Μακεδονίας.
Την όλη δυστοκία παρακολουθεί με ικανοποίηση ο ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί να εκθέσει στην ψηφοφορία το κυβερνών κόμμα στην δεξιά του βάση. Οι πληροφορίες που διακινούντο μέχρι προσφάτως εμφάνιζαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποφασισμένο να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ επί ποινή αποκλεισμού των μελών της από τα ψηφοδέλτια του κόμματος στις προσεχείς εκλογές και επί ποινή αποβολής τους από τις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά το πέρας της ψηφοφορίας.
Οι ίδιες πληροφορίες εμφάνιζαν τον πρωθυπουργό να κάμπτει αυτή την αρχή μόνον κατ’ εξαίρεση για τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στους οποίους λόγω αξιώματος και ιστορίας αναγνώριζε το προνόμιο να απέχουν από την ψηφοφορία.
Όποιος άλλος απόσχει όμως φέρεται να αντιμετωπίζει τον πέλεκυ της διαγραφής, πράγμα που όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Εστία» προβληματίζει ισχυρά αρκετούς Βουλευτές της Μακεδονίας και ειδικά των δύο Περιφερειών της Θεσσαλονίκης.
Το ερώτημα που προκύπτει πλέον για το Μαξίμου μετά όσα ειπώθηκαν και αποκαλύπτει σήμερα η «Εστία» είναι τι θα πράξει ο κύριος Μητσοτάκης σε περίπτωση που κάποιος δεν απέχει απλώς αλλά καταψηφίσει και είναι πρώην πρωθυπουργός. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι λίαν προσφάτως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος διαμένει περιοδικώς στο ησυχαστήριο του στο Λουτράκι ξεκαθάρισε σε επιχειρηματία, οικονομικό παράγοντα και διαχρονικό συνομιλητή του ότι πρόκειται να μεταβεί στην Βουλή κατά την ημέρα της ψηφοφορίας για να δώσει αρνητική ψήφο στα μνημόνια με τα Σκόπια.
Κάτι που είχε αφήσει άλλωστε να διαφανεί εμμέσως με την τελευταία πολύκροτη συνέντευξη του στην «Καθημερινή». Έως τώρα στα δύο χρόνια άσκησης της εξουσίας από την ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός ακολούθησε τον δρόμο της αποχής όταν διαφώνησε με κορυφαίες επιλογές του κυρίου Μητσοτάκη. Απείχε όπως θυμούνται όλοι από την ψηφοφορία για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Τώρα;
Θα εμμείνει μέχρι τέλους στην απειλή καταψήφισης; Ή μήπως αυτή συνδέεται όπως υποστηρίζουν κάποιοι στο Μαξίμου με εξελίξεις και σε άλλα θέματα ενδιαφέροντος του; Άγνωστο, αν και η ιστορία Σαμαρά δείχνει ότι συνήθως αποσυνδέει την στάση του στα εθνικά θέματα από τα τρέχοντα ζητήματα της πολιτικής.
Το βέβαιον είναι ότι οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον πρώην πρωθυπουργό αυτή την στιγμή-αύριο μπορεί να ομαλοποιηθούν – δεν περνούν την καλύτερη τους φάση. Ενοχληθείς ο κύριος Σαμαράς από πολλά απέρριψε την πρόταση Μητσοτάκη να παραστούν μαζί στα εγκαίνια της Fraport στην Θεσσαλονίκη με την φράση «μου το λες τελευταία στιγμή». Κάτι που οδήγησε τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τον ενικό της οικειότητας και να επιλέξει τον πληθυντικό των αποστάσεων:«Νόμιζα πως είστε ενήμερος ότι είχαν επικοινωνήσει τα γραφεία μας κύριε Πρόεδρε».
Κάποιοι στο Μαξίμου σχολιάζοντας και την σύσταση του Ιδρύματος Α.Σαμαρά μιλούν για «τεχνητή απόσυρση» και κάνουν αρκετά προχωρημένες σκέψεις για το τι ενδεχομένως αυτό σηματοδοτεί για το μέλλον σε συνθήκες απλής αναλογικής. Αυτά όμως ως συνήθως είναι πολιτικά «κουτσομπολιά» που συνήθως διαψεύδονται από τις εξελίξεις.
Το επίμαχο τώρα είναι το Σκοπιανό και η ψηφοφορία που ευρίσκεται επί θύραις: Αρχές Ιουλίου το αργότερο, εκτός απροόπτου σύμφωνα με κύκλους του Προέδρου της Βουλής. Τότε θα κριθούν όλα.