Τις ισχυρές διεργασίες που συντελούνται αυτή την εποχή στο εσωτερικό των κομμάτων ανέδειξε μετά πάσης επισημότητας η χθεσινή ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια.
Διεργασίες, οι οποίες οδήγησαν και σε μερικά μίνι επεισόδια πριν την πραγματοποίηση της ψηφοφορίας, καθώς όπως έγινε γνωστό προ αυτής, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέρριψε πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να παραστεί στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας που κατασκεύασε η Fraport στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Την απέρριψε και ας είχε υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης των 14 αεροδρομίων επί της πρωθυπουργίας του.
Οι λόγοι της απουσίας Σαμαρά από τα εγκαίνια είναι παραπάνω από προφανείς. Ο πρώην πρωθυπουργός διαφωνεί σε σειρά θεμάτων που αφορούν την εξωτερική πολιτική τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο Σκοπιανό. Έχει άλλωστε αφήσει να διαφανεί ότι θα απουσιάσει στην ψήφιση των μνημονίων αμυντικής συνεργασίας με τα Σκόπια για να μην αναγνωρίσει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».
Πέραν αυτών όμως υπάρχει ενόχληση από το γεγονός ότι έχει ήδη αρχίσει από τώρα σε επίπεδο κομματικού μηχανισμού να γίνεται προσπάθεια μείωσης των ισχυρών ερεισμάτων που διατηρεί-περί τους 30 Βουλευτές- στην κοινοβουλευτική ομάδα ο Μεσσήνιος πολιτικός. Η περίπτωση Τζαβάρα, την έδρα του οποίου φιλοδοξεί να καταλάβει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης είναι η κορυφή μόνο του παγόβουνου.
Στο κλίμα αυτό ακόμη και μια γελοιογραφία του Χατζόπουλου στην Καθημερινή που εμφανίζει τον πρωθυπουργό-υποθέτουμε χιουμοριστικά να θέλει να διώξει τους δεξιούς από την ΝΔ ήταν αρκετή για να προκαλέσει ποικίλα σχόλια στην πτέρυγα Σαμαρά. Για να μετριάσει την δυσαρέσκεια Σαμαρά ο κύριος Μητοτσάκης έκανε θετικές αναφορές για τον πρώην πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
Μεταξύ άλλων είπε :«Δεν φτάσαμε εύκολα μέχρι εδώ. Αξίζει να θυμηθούμε τις αναταράξεις, τις καταιγίδες αλλά και τα κενά αέρος που χτύπησαν το ταξίδι αυτού του έργου. Τις αντιστάσεις που υψώθηκαν στην επιλογή της τότε κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά να συνεργαστούν δημόσιο και ιδιώτες για να έρθουν στη χώρα μας σημαντικές επενδύσεις».
Πέραν των προβλημάτων με τον κύριο Σαμαρά χθες δοκιμάστηκε και η κυβερνητική συνοχή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια στην Βουλή. Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν η πρώτη Βουλευτής κατά την διάρκεια της διετίας που κατέστησε σαφές ότι θα καταψηφίσει ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο με το οποίο δεν συμφωνεί, ενώ οι Βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη, Μανούσος Βολουδάκης και Χαράλαμπος Αθανασίου κατέγραψαν τις ηχηρές διαφωνίες τους.
Προβλήματα αντιμετώπισε και η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία είδε τον συνυποψήφιο της για την αρχηγία Ανδρέα Λοβέρδο να διαφοροποιείται από την κομματική γραμμή και να τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου. Το γεγονός αξίζει να σημειωθεί στην τρέχουσα συγκυρία αν και ο κύριος Λοβέρδος έχει εδώ και χρόνια πάγια θέση για το ζήτημα αυτό.
Διαφορετική άποψη εξέφρασαν ανοικτά και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αλλά και οι Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Μπιάγκης. Δείγμα ότι το κόμμα ευρίσκεται σε αναταραχή, η οποία εκδηλώνεται με κάθε αφορμή στον δρόμο προς το κρίσιμο συνέδριο.