Βράζει η ΝΔ με τους ά(χ)ριστους του Μαξίμου

Του Γιάννη Αναγνώστου από την Κυριακάτικη Kontranews

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η οργή περισσεύει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς οι εξωκοινοβουλευτικοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκαλούν με την συμπεριφορά και τις ενέργειές τους. Η πρόσφατη υπόθεση με τις αδιανόητες δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη για τους διδάκτορες και τους υποψηφίους διδάκτορες και η μομφή του περί τεμπελιάς και άχρηστων χαρτιών στο κυνήγι της εργασίας, επί της ουσίας, ήταν η κορυφή του παγόβουνου.

Εξόργισε πολλούς, με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη που δεν φείδεται επικρίσεων όταν πρέπει, να λέει ότι οι τεχνοκράτες, που συμβουλεύουν τον Κυρ. Μητσοτάκη, «δεν μπορούν να κάνουν την πατάτα και μετά να λένε συγγνώμη», ούτε ότι «δεν είναι πολιτικοί».

Η δημόσια επικριτική τοποθέτηση του Ν. Κακλαμάνη είχε τη σημασία της, γιατί λόγω της πολυετούς θητείας του και των αμέτρητων μηνυμάτων οργής και προβληματισμού που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα, ανέλαβε ως βετεράνος να στείλει σήμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, είπε ότι ο Αλ. Πατέλης δεν είναι ΝΔ και αυτό έχει τη σημασία του διότι τις τελευταίες ημέρες έγιναν ορισμένα περιστατικά που δείχνουν ότι και υπουργοί, όχι απλά βουλευτές, είναι σφόδρα ενοχλημένοι με το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου και με συνεργάτες του Πρωθυπουργού που θεωρούν ότι λόγω της σχέσης με τον Κυρ. Μητσοτάκη δύναται να επιβληθούν στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Είναι ενδεικτικό ότι προ ημερών κορυφαίος υπουργός μόλις του τηλεφώνησε κεντρικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού για να τον… «νουθετήσει» για συγκεκριμένο θέμα του υπουργείου του, η απάντηση ήταν ουσιαστικά: «Αγαπητέ, ξέρεις ότι εγώ εκλέγομαι και κουβαλάω κάποιους χιλιάδες σταυρούς και τρέχω για αυτό το κόμμα;».

Δυσαρέσκεια και τεταμένες σχέσεις

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης καταγράφεται έντονη δυσαρέσκεια για την υπερδραστηριότητα, εκτός του Αλ. Πατέλη που επιχείρησε, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη να «καπελώσουν» τον Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά ο υπουργός Οικονομικών εσχάτως ανέκαμψε παίρνοντας ρεβάνς, τόσο για τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη όσο και για τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Ακη Σκέρτσο που είναι και ο… «αξιολογητής» με ένα σύστημα βαθμολόγησης των υπουργών και υφυπουργών.

Στην «μαύρη λίστα» είναι, άλλα τρία εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα και μάλιστα προερχόμενα από τον κεντροαριστερό χώρο, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη που δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να δώσει άλλη εικόνα στην εικόνα της κυβέρνησης στα ΜΜΕ, αλλά και ο συντονιστής του κυβερνητικού έργου, ο γγ. Θανάσης Κοντογιώργης και ο Θόδωρος Λιβάνιος που είναι πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι σχέσεις είναι τεταμένες με πολλούς, ενώ όσο αυξάνεται ο βαθμός φθοράς της κυβέρνησης ανεβαίνει και η ένταση στο εσωτερικό, καθώς πολλοί υπουργοί αποστασιοποιούνται από το Μέγαρο Μαξίμου για να αυξήσουν την προσωπική τους δημοφιλία, ενώ και οι βουλευτές έχουν βρει την ευκαιρία για πολιτικό «πετροβόλημα». Αυτό φάνηκε έντονα με το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια, όπου κυρίως δυο κεντρικά πρόσωπα της ΝΔ, η πολύπειρη Μαριέττα Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη άσκησαν δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο εκφράζοντας ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών. Και η στόχευσή τους δεν ήταν ουσιαστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, αλλά ο «άτυπος υπουργός Δικαιοσύνης» που τα περισσότερα θέματα περνάνε από τα χέρια του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αδειάσματα και κόντρες

Σε αυτό το κλίμα όμως έχουν αρχίσει και τα πρώτα ψιλοαδειάσματα των υπουργών μεταξύ τους. Π.χ. προ ημερών ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπερασπίστηκε το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας μας διαψεύδοντας παράλληλα τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αδωνι Γεωργιάδη που πριν από λίγες ημέρες, με άκομψο τρόπο, επιτέθηκε στους υγειονομικούς ισχυριζόμενος πως μόνο το 62,5% έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ο Αδ. Γεωργιάδης προκάλεσε έκπληξη με την κίνησή του να ζητήσει συγγνώμη από τον Νίκο Καρανίκα, άλλοτε σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι είχε κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο πεδίο της φαρμακευτικής κάνναβης. Ο Αδ. Γεωργιάδης είδε τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να διαφοροποιείται και να προσπαθεί αυτός να στείλει σήμα ότι εκπροσωπεί την σκληρή δεξιά.

Και αυτά σε μια χρονική στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου συγκεντρώνει όλο και περισσότερο αρμοδιότητες με τελευταίο κρούσμα την μεταφορά και των πόρων για τα δημόσια έργα και τις υποδομές στο πρωθυπουργικό γραφείο, εξέλιξη που δυσαρέστησε τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή.

Βαρύ το κλίμα…

Το κλίμα είναι βαρύ ευρύτερα στο κόμμα και στην κυβέρνηση, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου φαντάζει απόμακρο από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και αρέσκεται στην επικοινωνιακή υπεροπλία και στην θετική στάση των ΜΜΕ. Μόνο που η περίπτωση της συνέντευξης του υπουργού Τουρισμού προ ημερών στο BBC ανέδειξε ότι σε συνθήκες πραγματικής δημοσιογραφίας η κυβέρνηση απονευρώνεται και αποκαλύπτεται, όσο και να προσπαθούν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, όπως π.χ. ο Γ. Γεραπετρίτης που αμφισβήτησε ουσιαστικά το BBC.

Πολλοί βουλευτές φοβούνται να μιλήσουν, ενώ οι πιο τολμηροί όπως ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, καρφώνουν την κυβέρνηση. Ο Γ. Κύρτσος έκανε σύγκριση ανάμεσα στη χώρα μας και στην Πορτογαλία όσον αφορά στον τουρισμό. Ο Κώστας Κυρανάκης άφησε με τον τρόπο του αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής.

Ανησυχία στο Μαξίμου

Το πρόσφατο ευρωβαρόμετρο με την πολύ χαμηλή βαθμολόγηση ήταν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση που επιμένει να στηρίζεται στις εγχώριες εταιρείες δημοσκοπήσεων που δίνουν μια στρεβλή εικόνα της κατάστασης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και να μην το δείχνουν και να μην το παραδέχονται, υπάρχει ανησυχία για τα μελλούμενα, αρχής γενομένης με το εργασιακό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη που ήδη διαμόρφωσε αρνητικό και επιθετικό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο έναντι της κυβέρνησης.

Επίσης, δείγμα της ανησυχίας και της προσπάθειας να μην ανοίξουν άλλα μέτωπα είναι και η παραπομπή στις καλένδες, παρά τις υποσχέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, των μνημονίων συνεργασίας που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία πλέον στηρίζει αναφανδόν το Μέγαρο Μαξίμου, όσο υπουργοί και βουλευτές να αποφεύγουν να ονοματίσουν την γειτονική χώρα.

Οι σαμαρικοί βουλευτές κυρίως είναι με τα πολιτικά όπλα παρά πόδας, ενώ ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε το “think tank” του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Wilfried Martens Center, με θέμα «Ζωτικά Ερωτήματα για το Μέλλον της Ευρώπης», έβαλε και πάλι στην ατζέντα την θεωρία των δύο άκρων, όπως είπε, της αυταρχικής ακροδεξιάς που υπονομεύει τη Δημοκρατία και της «πολιτικά ορθής» ακροαριστεράς που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή.

Μυρίζουν… εκλογές

Πάντως το κλίμα όλο και περισσότερο μυρίζει εκλογές, όπως λένε και πολλοί στην Κ.Ο. της ΝΔ και έχει υποστηρίξει με πλήρες ρεπορτάζ η Κυριακάτικη Kontranews. Όλοι οργανώνονται με το βλέμμα σε εκλογικό αιφνιδιασμό από τους Κυρ. Μητσοτάκη και τους “Kyriakistas” που ζουν ανάμεσά μας, όπως αποκαλεί τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού και τους πιστούς οπαδούς του, ο Νίκος Καραχάλιος άλλοτε γενικός γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή.

«Οι ψευτοδιανοούμενοι που «αυτοεκδίδονται», γιατί δεν υπάρχει κανονικός εκδότης να στηρίξει τα φληναφήματά τους. Οι ψευτοάριστοι του Μαξίμου, που κουβαλάνε ως προσόν τα διδακτορικά τους, αλλά θεωρούν πως όλοι όσοι κάνουν Ph.d. εκτός από αυτούς είναι οιονεί τεμπέληδες. Οι ψευτονεοφιλελεύθεροι κρυπτοφασίστες, που μας βλέπουν σαν μυρμήγκια. Οι ψευτοδικαιωματιστές, που αναγνωρίζουν δικαιώματα ακόμη και στους παιδοβιαστές! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΟΥΝΑΝΕ ΩΣ ΚΗΝΣΟΡΕΣ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ. Τους δήθεν «ακαλλιέργητους, απαίδευτους, αγράμματους, λαϊκούς, πουθενάδες». ΤΩΡΑ είναι η ώρα να αντιστραφούν οι ρόλοι. Τα τερατάκια με τις γραβάτες που ζουν ανάμεσά μας, είναι οι λίγοι. Εμείς είμαστε οι πολλοί που τους ανεχόμαστε -προς το παρόν- να μας καταπιέζουν, να μας περιγελούν και να μας χλευάζουν. ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ! Ο Κάρλ Πόπερ έλεγε πως «η κοινωνία μας πρέπει να στηρίζεται στην ανοχή». Πόση ανοχή να επιδείξουμε πια; Τα όρια της ανοχής οι έξαλλοι Kyriakistas τα ξεπέρασαν. Η περίοδος της ανοχής έληξε, γιατί εκλήφθηκε ως αδυναμία γι’ αυτό και οδηγηθήκαμε σε μια κυβέρνηση νομιμοποίησης της ενοχής», έγραψε στο antinews.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.