Γιατί ο Δένδιας συγκρούστηκε με τον Τσαβούσογλου

Η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Νίκο Δένδια στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας ήταν το μήνυμα με αποδέκτη τις δυτικές πρωτεύουσες και το διεθνές ακροατήριο και με τον τούρκο πρόεδρο να θέλει να επιδείξει προφίλ διαλλακτικότητας, προσέγγισης και καταλλαγής.

Το ραντεβού Δένδια – Τσαβούσογλου που ακολούθησε ήταν το κυρίως μενού. Με αποκορύφωμα τον δημόσιο καυγά, on camera, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Εως ότου φθάσει σε αυτόν τον καυγά, το βέβαιο είναι πως ο Νίκος Δένδιας κινήθηκε απολύτως συνειδητά. Γνώριζε που και γιατί βρισκόταν, είχε πλήρη αίσθηση των στόχων του Ερντογάν και μίλησε από γραπτό κείμενο.

Και μέσα από αυτό το κείμενο έθεσε, πολύ προωθημένα ενώπιον του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα, όλα τα θέματα: Εβαλε το θέμα της παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, έβαλε το ζήτημα της συνθήκης της Λωζάνης και της μουσουλμανικής μειονότητας, ζήτησε να σταματήσει η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, έβαλε θέμα casus belli και εγκάλεσε την Άγκυρα για χρήση fake news στο προσφυγικό.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν δεδομένο πως θα απαντήσει, και απάντησε θερμά. Επικαλούμενος εκείνος πια τη συνθήκη της Λωζάνης για να ζητήσει αποστρατικοποίηση των νησιών, ζητώντας διαμοιρασμό στην ανατολική Μεσόγειο και βάζοντας θέμα εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

Το πρώτο ερώτημα είναι εάν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κινήθηκε μόνος ή εάν κόμιζε κεντρική κυβερνητική επιλογή.

Επ’ αυτού κυβερνητικές πηγές, λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Δένδια – Τσαβούσογλου, διαμήνυσαν ότι ο Νίκος Δένδιας είχε «ρητή εντολή» να απαντήσει εάν προκληθεί. «Ο υπουργός Εξωτερικών», ανέφεραν, «είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία χθες και σήμερα, μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.   Και ο υπουργός Εξωτερικών είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως».

Παράλληλα, διπλωματικές πηγές δήλωναν πως «όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις».

Δεν είναι όλοι εντός ΝΔ βέβαιοι πως στη συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε συμφωνηθεί και η πλήρης έκταση και ένταση της τοποθέτησης Δένδια. Και είναι αρκετοί εκείνοι που θέλησαν να διακρίνουν μια «απελευθέρωση» του υπουργού Εξωτερικών μετά την πρόσφατη παρέμβαση Καραμανλή. Ακόμη περισσότεροι, δε, λένε ότι απόψε στην Άγκυρα ο Νίκος Δένδιας έβαλε και την οριστική υποθήκη για το προσωπικό πολιτικό του μέλλον – ήτοι, εκείνη του διεκδικητή της ηγεσίας στην επόμενη μέρα της Νέας Δημοκρατίας.

Έως τότε, το δεύτερο ερώτημα είναι εάν η σκληρή στάση Δένδια στην Άγκυρα συγκροτεί στο εξής και την εθνική στάση της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά.

Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα θα δοθεί οσονούπω, καθώς ντε φάκτο πια, και με επιλογή Ερντογάν, ο διάλογος αναβαθμίζεται και περνά στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο. Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρείται πλέον θέμα χρόνου και έχει ενδιαφέρον εάν θα κινηθεί ή όχι στο ίδιο πλαίσιο με αυτό που είδαμε σήμερα στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως έχει ενδιαφέρον και το εάν οι επόμενες φάσεις αυτού του διαλόγου θα λύσουν και τα πολιτικά διλήμματα εντός κυβέρνησης: Μεταξύ εκείνων που συντάσσονται στη γραμμή Σημίτη και Χάγης και εκείνων που συμπαρατάσσονται στο πατριωτικό δόγμα Καραμανλή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.