Ευρύτατο κοινωνικό διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τα κόμματα και τους επιστημονικούς φορείς για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλιση, Πάνος Τσακλόγλου.
Όπως ανέφερε σε άρθρο του στο ηλεκτρονικό περιοδικό της Βουλής «Επί του… περιστυλίου!», το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα παραμείνει δημόσιο. Για τον σκοπό αυτόν θα συσταθεί ένα νέο δημόσιο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί περιορισμένος αριθμός προσεκτικά σχεδιασμένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, όπου κατ’ επιλογήν του ασφαλισμένου θα κατευθύνονται και θα επενδύονται τα κεφάλαια του ασφαλιστικού «κουμπαρά». Ο κάθε πολίτης θα έχει τον πλήρη έλεγχο των εισφορών και των αποδόσεων των επενδύσεών του, μέσω ηλεκτρονικής πρόσβασης από το κινητό ή και τον υπολογιστή του ανά πάσα στιγμή.
Ο κ. Τσακλόγλου εξήγησε ότι το νέο σύστημα θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων που θα εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1/1/22 και προαιρετικό για τους ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση, είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα.
Ο υφυπουργός Εργασίας, επικαλούμενος τη δυσμενή εξέλιξη των δημογραφικών δεικτών (το 2030 η Ελλάδα να είναι η πιο γερασμένη Ευρωπαϊκή χώρα ξεπερνώντας την Ιταλία), επισήμανε ότι με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις επιχειρείται η μετατροπή του ισχύοντος αναδιανεμητικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια των επικουρικών συντάξεων, η διαγενεακή αλληλεγγύη και οι αναπτυξιακές προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας. «Οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων θα επενδύονται με σκοπό το “αυγάτισμα” του προσωπικού κουμπαρά, την αύξηση του σωρευμένου ποσού και τελικά την αύξηση της απονεμόμενης σύνταξης» τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση στοχεύει στην εξασφάλιση καλύτερων συντάξεων, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα κάθε διακριτού ασφαλιστικού συστήματος».
Πηγή: ΑΜΠΕ