Οι πραγματικοί λόγοι της κουμπαριάς Άδωνι-Καταπόδη και το κρυφό σχέδιο

«Κουμπάρε, και στον θάνατο θα σου κλουθώ ‘πό πίσω / για δεν χαλά μια κουμπαριά που ‘χα καιρό να χτίσω» λέει μια κρητική μαντινάδα, η οποία αποδεικνύεται εκατό τοις εκατό αληθινή στην περίπτωση της νέας κουμπαριάς του πρόεδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) Γιώργου Καταπόδη με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Μια κουμπαριά που ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη, καθώς οι δύο πνευματικοί -πλέον- συγγενείς μοιάζει να είχαν καταλάβει εδώ και καιρό πως είχαν πράγματι πνευματική εγγύτητα, δηλαδή πολλά κοινά σχέδια να οργανώσουν και πολλά κοινά συμφέροντα να μοιραστούν, παρότι θα έπρεπε να έχουν κώλυμα ακόμη και να συζητούν.

Ας μην ξεχνάμε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης εποπτεύει και καθορίζει τη συγκεκριμένη Αρχή, η οποία με τη σειρά της παρακολουθεί και αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των δράσεων στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων και του υπουργείου Ανάπτυξης.

Και μπορεί στην επικαιρότητα να επικράτησε η πτυχή της είδησης που αφορούσε την ειδική άδεια, πλαστή ή μη, με την οποία τελέστηκε το μυστήριο (βάφτιση) εν μέσω καραντίνας, ωστόσο έμειναν στη σκιά οι πραγματικοί λόγοι αυτής της κουμπαριάς, τους οποίους φέρνει σήμερα στο φως η «κυριακάτικη δημοκρατία».

Έμεινε, δηλαδή, κρυφό το σχέδιο που οργανώνεται πίσω από μια άλλη -μεταφορική- κολυμπήθρα, η οποία έχει στηθεί για να ξεπλύνει με ύδατα δήθεν νομιμότητας μια σειρά σχεδίων που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από αυτό που ονομάζεται «δημόσιο συμφέρον».

Κράτα με να σε κρατώ…

Ο κ. Καταπόδης δεν έχει κρύψει ποτέ τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Αμέσως μετά τον Αύγουστο του 2016, όταν εγκρίθηκε η υποψηφιότητά του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία, άρχισε να επικοινωνεί την επιθυμία του να ηγηθεί μιας ανεξάρτητης Αρχής με διευρυμένες αρμοδιότητες, ενώ προσπαθούσε διαρκώς να προωθήσει το σχέδιό του, που περιελάμβανε την ένωση της ΕΑΑΔΗΣΥ με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον ίδιο σε θέση υπερπροέδρου. Όπως η ιστορία απέδειξε, το μεγαλόπνοο όραμά του αγνοήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως ο ίδιος δεν το έβαλε κάτω.

Όταν στο υπουργείο Ανάπτυξης τοποθετήθηκε ο κ. Γεωργιάδης, οι φιλοδοξίες του κ. Καταπόδη φαίνεται ότι εισακούστηκαν πρώτη φορά, κυρίως γιατί ταίριαζαν με μια σειρά κυβερνητικών σχεδίων. Το βασικότερο από αυτά είναι να απορροφηθούν με συγκεκριμένο τρόπο και από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα τα 32 δισ. ευρώ που περιμένει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του «ταμείου ανάκαμψης». Για να συμβεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να αλλάξουν εντελώς το νομικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων και ταυτόχρονα ο τρόπος που διενεργούνται οι έλεγχοι στις δημόσιες συμβάσεις από την ΕΑΑΔΗΣΥ.

Απευθείας αναθέσεις

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από τον Άδωνι Γεωργιάδη τον περασμένο μήνα και ψηφίστηκε στις 4 Μαρτίου, με το οποίο ελαστικοποιήθηκε μια σειρά όρων που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις. Αυξήθηκε, για παράδειγμα, σκανδαλωδώς το όριο των απευθείας αναθέσεων ακόμη και για έργα που δεν υπάγονται στις κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά αφορούν τεχνικές μελέτες, ενώ παράλληλα ορίστηκε ότι οι ανάδοχοι των δημοσίων έργων θα επιβλέπονται από ιδιώτες της δικής τους επιλογής (!).

Πηγές σχετικές με το θέμα σχολίασαν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι η γνωμοδότηση που κατέθεσε η ΕΑΑΔΗΣΥ, ως οικεία επιτροπή, σε σχέση με το νομοσχέδιο ήταν εξαιρετικά «χλιαρή». Φαίνεται ότι οι δύο κουμπάροι είχαν δώσει ήδη χέρια και δώρα. Ο κ. Καταπόδης είχε προσφέρει στον κ. Γεωργιάδη την ανεμπόδιστη ψήφιση του νομοσχεδίου. Και σε λίγο καιρό φαίνεται ότι προσδοκά να παραλάβει το δικό του δώρο από τον πνευματικό -πλέον- συγγενή του, καθώς η θητεία του τελειώνει φέτος.

Εξάλλου, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος (4013/2011), ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής πρόεδρος αυτής της ανεξάρτητης Αρχής προτείνονται μόνο από τον εκάστοτε υπουργό Ανάπτυξης.

Επομένως, δεν χρειάζεται και πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς πως… ο νονός θα προτείνει ξανά τον κουμπάρο του για την ίδια θέση. Η συμφωνία όμως φαίνεται ότι περιλαμβάνει και αναβάθμιση του ρόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επόμενος «σταθμός» του σχεδίου είναι η ενοποίηση της ΕΑΑΔΗΣΥ με την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, σκοπός της οποίας είναι η επίλυση των διαφορών που ανακύπτουν κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης των συμβάσεων δημοσίων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, ύστερα από την άσκηση προδικαστικής προσφυγής. Πρόεδρος στην νέα, διευρυμένη Αρχή θα είναι, φυσικά, ο κ. Καταπόδης.

Μεγάλη Αρχή μικρή ανεξαρτησία…

Ένα επόμενο στάδιο του σχεδίου Γεωργιάδη – Κατοπόδη περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», την ενοποίηση στο σχήμα (Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων με την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών) και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεδομένου, μάλιστα, ότι ο πρόεδρός της Ιωάννης Λιανός μοιάζει να θέλει να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή καριέρα του, αλλά και να μην έχει εκπληρώσει όλες τις προσδοκίες του κ. Γεωργιάδη.

Έτσι θα δημιουργηθεί ένα σχήμα τόσο μεγάλο και άκαμπτο, που δεν θα μπορεί να κάνει στην πραγματικότητα κανέναν ουσιαστικό έλεγχο. Και μπορεί η ιδέα της ενοποίησης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο παραπάνω σχήμα να είναι πιο δύσκολη, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη Αρχή έχει πρόσθετη θεμελίωση στο ενωσιακό δίκαιο, τίποτε όμως δεν είναι ακατόρθωτο για το επιτελικό κράτος! Εξάλλου, έχει ήδη στο βιογραφικό της την περίφημη Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), που γεννήθηκε προκειμένου να… πεθάνει κάθε ουσιαστικός έλεγχος.

Συγκεκριμένα, με τη δημιουργία της ΕΑΔ καταργήθηκαν όλα τα ελεγκτικά σώματα της διοίκησης, όπως ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, που είχαν συμβάλει στην εκπόνηση σημαντικών πορισμάτων, όπως αυτό για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis. Επικεφαλής της ΕΑΔ τοποθετήθηκε ένας άλλος κουμπάρος (αυτή τη φορά, του πρωθυπουργού), ο Άγγελος Μπίνης.

Τόσο ο κουμπάρος του κ. Μητσοτάκη όσο και ολόκληρη η ΕΑΔ σήμερα ασχολούνται αποκλειστικά με τα πρόστιμα που κόβονται στους πολίτες για την παραβίαση των περιορισμών κυκλοφορίας λόγω του κορωνοϊού. Σε αυτούς τους ελέγχους των ταλαιπωρημένων πολιτών φαίνεται ότι αρχίζουν και τελειώνουν όλες οι ανάγκες επιθεώρησης της δημόσιας διοίκησης.

Κι επειδή το σχέδιο «κουμπάροι» φαίνεται πως έχει λειτουργήσει για την αποφυγή οποιωνδήποτε ελέγχων, μπήκε ξανά σε εφαρμογή. Αυτή τη φορά απλώς τον νεοφώτιστο λάδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ας μην ξεχνάμε ότι τον Αύγουστο του 2019 είχε φροντίσει να απομακρύνει τη Βασιλική Θάνου από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού με διάταξη περί ασυμβίβαστου, επειδή η κυρία Θάνου είχε διατελέσει άμισθη σύμβουλος στο νομικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Παρά το γεγονός πως η διάταξη αυτή, ήταν αντίθετη προς το ενωσιακό δίκαιο, το οποίο απαγορεύει το ασυμβίβαστο με αναδρομική ισχύ. Σήμερα, ο κ. Γεωργιάδης συγγενεύει πνευματικά με τον άνθρωπο τον οποίο εποπτεύει και από τον οποίο εποπτεύεται. Πάντα άξιος!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.