Καλεί τους διευθυντές του να παρανομήσουν!

Χριστίνα Κοψίνη

Εξαλλοι με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη, είναι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου του στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τον κατηγορούν για ψεύδη και «προκατασκευασμένο σκηνικό» που προαναγγέλλει «την υποβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, την ιδιωτικοποίησή της και την ανάθεσή της σε εξωτερικούς συνεργάτες» και του ζητούν να ανασκευάσει τις δηλώσεις του.

«Σε διαφορετική περίπτωση θα δώσουμε εμείς στη δημοσιότητα το κείμενο της Υπουργικής Απόφασης», αναφέρουν σε ανακοίνωση του συλλόγου υπαλλήλων της γενικής γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης. Αφορμή οι «ατυχείς (με τον πλέον επιεική χαρακτηρισμό)», όπως γράφουν, δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη (στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ) κατά της υποχρέωσης των δημοσίων υπαλλήλων να εκφράζουν εγγράφως τις ενστάσεις τους όταν πρόκειται για υπουργικές αποφάσεις. Πρακτική και υποχρέωση που άλλωστε επιτάσσει το άρθρο 25 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

Ας δούμε το ιστορικό της σύγκρουσης. Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας με απαξιωτικό τρόπο για τα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης δήλωσε δημοσίως: «Κανένας από την ιεραρχία του υπουργείου δεν υπέγραψε την απόφαση για την προκαταβολή σύνταξης στους συνταξιούχους, μήπως και φύγουμε από τις αρχές του ασφαλιστικού συστήματος και μας ξεφύγει κανένας πόντος!

Τελικά την απόφαση την υπέγραψα μόνο εγώ και η γ.γ. του υπουργείου!» Μάλιστα ανάρτησε τις δηλώσεις του και στη σελίδα που διατηρεί στο facebook, ενδεχομένως ως πειστήριο της μάχης που πιστεύει ότι αξίζει να δώσει με την… κοινωνικο-ασφαλιστική γραφειοκρατία του υπουργείου του, στην οποία τώρα φαίνεται ότι ετοιμάζεται να επιρρίψει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στον ΕΦΚΑ με την προκαταβολή της σύνταξης και τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Το πρωτοβάθμιο σωματείο των υπαλλήλων κοινωνικής ασφάλισης καταγγέλλει ότι όχι μόνο εκθέτει την υπηρεσία, αλλά διατυπώνει και ψεύδη, καθώς το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την προκαταβολή της σύνταξης έχει ήδη υπογραφεί από τον γενικό διευθυντή, έχοντας και τις διατυπωμένες επιφυλάξεις που αποτελούν σχεδόν συνήθη πρακτική.

Ως γνωστόν ο δημόσιος υπάλληλος διατυπώνει την ένστασή του, αλλά ο υπουργός είναι εκείνος που αποφασίζει. Επομένως γιατί ενοχλήθηκε τόσο πολύ ο κ. Χατζηδάκης και εξέθεσε δημοσίως το ίδιο το υπουργείο του την ώρα που υπάρχει αναμονή για 360.000 εκκρεμείς συντάξεις, εκ των οποίων 170.000 κύριες,120.000 επικουρικές και 60.000 εφάπαξ;

H απάντηση φωτίζεται εν μέρει από το περιεχόμενο των ίδιων των ενστάσεων. Στην μεν πρώτη ΚΥΑ ο αρμόδιος διευθυντής εκφράζει επιφύλαξη για πλήθος ασφαλισμένων που θα λάβουν συντάξεις χωρίς να το δικαιούνται. «Το περιεχόμενο της ΚΥΑ είναι εκτός των προβλέψεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, διότι δεν θα διενεργείται διασταύρωση των στοιχείων των πληροφοριακών συστημάτων του eΕΦΚΑ με τον φυσικό φάκελο του ασφαλισμένου και αυτό πιθανό να προκαλέσει μεγάλη οικονομική επιβάρυνσή του καθώς θα λάβουν ως ποσά σύνταξης και προκαταβολής σύνταξης μεγάλο πλήθος ατόμων που δεν τα δικαιούνται» επισημαίνει.

«Μα τι λένε; Aφού θα ακολουθήσει συμψηφισμός και θα γίνουν παρακρατήσεις στη συνέχεια» ανταπαντά ο κ. Χατζηδάκης με συνέντευξή του -πού αλλού;- στον Γιώργο Αυτιά, που αποτέλεσε άλλωστε το μόνιμο βήμα εξαγγελιών και ανακοινώσεων του προκατόχου του Γιάννη Βρούτση.

Ομως ακόμη πιο σοβαρές είναι οι επιφυλάξεις των υπηρεσιακών που αφορούν την ΚΥΑ για τον επανυπολογισμό των συντάξεων βάσει της οποίας θα πρέπει, μετά το Πάσχα, να καταβληθούν αυξημένες συντάξεις σε περίπου 150.000 συνταξιούχους, μαζί με αναδρομικά πάνω από 21 μηνών.

«Η πρόβλεψη της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του σχεδίου Υ.Α. για αναπροσαρμογή περισσότερων της μίας, χορηγούμενων κατά την 13.5.2016 κύριων συντάξεων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36Α του ν.4387/2016 είναι εκτός του νόμου και των προβλέψεων των άρθρων 14 και 33 του ν.4387/2016 όπως ισχύουν με το νόμο 4670/2020».

Για την ίδια ΚΥΑ επιφύλαξη εκφράζεται και ως προς την πιθανότητα να «νομιμοποιείται -πέραν των προβλέψεων του νόμου- η ορθότητα του επανυπολογισμού ακόμη και στην περίπτωση χορήγησης περισσότερων της μίας εθνικών συντάξεων (από διαφορετική αιτία). Περαιτέρω αν έχει γίνει γενικότερα λάθος στον αρχικό επανυπολογισμό η αναπροσαρμογή με τα νέα ποσοστά θα γίνει επί εσφαλμένων στοιχείων». Πρακτικά, όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες, η απαίτηση του υπουργού να υπογράφουν στα τυφλά και χωρίς σημείωση των κατά νόμο ενστάσεών τους τις υπουργικές αποφάσεις συνιστά παρότρυνση σε δημόσιους λειτουργούς να παρανομήσουν.

Εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα

Χάος! Προηγήθηκε ανακοίνωση της ΠΟΚΟΠΚ, η οποία πριν από λίγες ημέρες επέρριπτε στον υπουργό προσπάθεια «αποδόμησης του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης με όχημα την απαξίωση του -σκοπίμως;- εγκαταλελειμμένου ΕΦΚΑ (λόγω της υποτιθέμενης αναποτελεσματικότητας και της αδυναμίας του να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του). Η καθιέρωση του “project manager”, οι συνεχείς αναφορές του στην εμπλοκή του Ιδιωτικού Τομέα, η απαράδεκτη, λαϊκίστικη και προβοκατόρικη μετακύληση των ευθυνών στους υπαλλήλους (“γραφειοκράτες”…) κ.ο.κ. απλώς προλειαίνουν το έδαφος. Στην πραγματικότητα, ο τελικός στόχος είναι η πλήρης παράδοση ολόκληρων τομέων και του συνόλου των αρμοδιοτήτων τους σε ιδιωτικά συμφέροντα! Συμφέροντα τα οποία βρίσκονται ήδη με το ένα πόδι στον ΕΦΚΑ και προφανέστατα επιθυμούν διακαώς να πατήσουν και με το άλλο».

Φαίνεται ότι ο κόμπος στον ΕΦΚΑ και εν γένει στην κοινωνική ασφάλιση έχει φτάσει στο χτένι. Οχι μόνο για τους εν αναμονή συνταξιούχους, αλλά και για τους υπαλλήλους που αντιλαμβάνονται ότι τους επιφυλάσσεται ρόλος Ιφιγένειας. Ιδιαίτερα όταν, όπως αποκαλύπτει και ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων γενικής γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης και αιρετό μέλος του υπηρεσιακού και πειθαρχικού συμβουλίου, Γιάννης Μαστρογιαννόπουλος, με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», για τις 360.000 εκκρεμείς συντάξεις υπάρχουν μόνο «560 εισηγητές συντάξεων σε όλον τον ΕΦΚΑ!»

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.