Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι αρχές λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, που έχουν θέσει σε ασφυξία τα νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική. Οι ειδικοί και η κυβέρνηση εξετάζουν διάφορα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως φαίνεται, στο “τραπέζι” βρίσκεται ακόμη και η πρόταση για ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, στα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου. Εάν αποφασιστεί καθολικό lockdown, θα σημάνει αυτόματα το “πάγωμα” κάθε δραστηριότητας.
Πρόκειται για ένα οδυνηρό μέτρο, ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι πολύ αποτελεσματικό και θα μπορούσε ενδεχομένως να βάλει “φρένο” στην εξάπλωση της πανδημίας. Η εν λόγω πρόταση συζητείται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, και οι αποφάσεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα.
Τι εξετάζεται για τις μετακινήσεις
Επιπλέον, σε μία προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα, στο “μικροσκόπιο” μπαίνει ο κωδικός 6, που αφορά μετακινήσεις για σωματική άσκηση. Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η χρήση του κωδικού 6 να επιτρέπεται μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια, δηλαδή στην περιοχή που μένει ο καθένας, κοντά στο σπίτι του. Έτσι, δεν θα δικαιολογείται να χρησιμοποιεί κάποιος αυτόν τον κωδικό όταν μετακινείται με το αμάξι. Στόχος είναι να αποφευχθεί με αυτό τον τρόπο η άσκοπη μετακίνηση από δήμο σε δήμο και να αποφευχθούν οι εικόνες συγχρωτισμού σε πολυσύχναστες περιοχές. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό το μέτρο θεωρείται πως είναι πιθανόν να εφαρμοστεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά ειδικά στην Αττική, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, εξετάζεται το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινάει τελικά στις 9 το βράδυ.
Προτεραιότητα το λιανεμπόριο και τα σχολεία
Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, πρόθεση της κυβέρνησης, είναι εκτός από το λιανεμπόριο να ανοίξουν άμεσα και τα σχολεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, συζητείται το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς έως τις αρχές Ιουλίου ώστε να καλυφθούν τα όποια κενά που έχουν δημιουργηθεί, λόγω της τηλεκπαίδευσης.
Στο “μέτωπο” του τουρισμό, που αποτελεί και βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει από τον Μάιο να δώσει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού, αλλά και των κατοίκων των νησιών, με δεδομένο ότι θα έχει αυξηθεί και η διάθεση των εμβολίων κατά του κορονοϊού.
Επιπρόσθετα, στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς εντάσσεται και το να “τρέξει” μία καμπάνια για την προβολή της Ελλάδας, ως μία χώρα ασφαλής, ως ένας ασφαλής προορισμός. Παράλληλα με την πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η κυβέρνηση προωθεί και διμερείς συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ, έτσι ώστε να διευκολυνθούν πολίτες να επισκεφτούν την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία και άλλες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha.