Στην πανδημία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, στον τουρισμό, το πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά και τα ελληνοτουρκικά, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, λίγο πριν την απογευματινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα πως «η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή» και εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να φτάσουμε φέτος τουλάχιστον στο 50% του επιπέδου του 2019». Τόνισε, επίσης, πως η εμβολιαστική εκστρατεία της Ελλάδας, η Επιχείρηση «Ελευθερία», θα διασφαλίσει ότι έως και τον Μάιο θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών αλλά και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Η εφημερίδα τονίζει ενόψει της σημερινές τηλεδιάσκεψης ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιδιώκει να διευκολύνει τα ταξίδια στην ΕΕ», ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέσπιση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για την Covid-19 για τα κράτη-μέλη της Ένωσης.
Ερωτηθείς πώς θα αξιοποιήσει η Ελλάδα τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι μια τέτοια δυνατότητα εμφανίζεται μόνο μία φορά ανά γενιά. Υπογράμμισε, επίσης, την αποφασιστικότητά του για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας με έμφαση στη ψηφιοποίηση, την αύξηση των επενδύσεων και τη στροφή στις πράσινες μορφές ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει απολογνιτοποίηση ως το 2028.
Σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε τα αποτελέσματα της προσπάθειας της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας έπληξε σοβαρά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Το σύστημα Υγείας μας υπέφερε από υποχρηματοδότηση κατά τα περασμένα δέκα χρόνια», ανέφερε, ενώ η εφημερίδα σχολιάζει ότι η Αθήνα επέβαλε εκτεταμένο lockdown νωρίτερα από άλλες χώρες κατά το πρώτο κύμα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η Αθήνα δέχεται να συνομιλήσει με την Άγκυρα μόνον για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε πως (όταν ανέλαβε την εξουσία) έτεινε «χείρα φιλίας» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας ωστόσο ότι για να είναι εποικοδομητικές οι επαφές ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει «να χαμηλώσει τους τόνους στη ρητορική του».
Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα, ο Πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί pushbacks, που εκπορεύονται κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, και τόνισε: «Προστατεύουμε τα σύνορά μας και δεν επιτρέπουμε να εργαλειοποιούνται οι πρόσφυγες για την άσκηση πολιτικής πίεσης».