Folli Follie και Καλογρίτσας: «Πόλωση, ή συναίνεση», το κυβερνητικό δίλημμα

Αντιμέτωπη με το δίλημμα «πόλωση ή συναίνεση» βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά τη διαβίβαση στο ελληνικό Κοινοβούλιο των δικογραφιών για την υπόθεση της Folli Follie, που εμπλέκουν τους Αλέξη Χαρίτση, Αλέκο Φλαμπουράρη, Μάκη Μπαλαούρα και Σταύρο Αραχωβίτη, και την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, μετά τις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα κατά του Νίκου Παππά, οι οποίες άναψαν το «πράσινο φως» για σύσταση προανακριτικής ή εξεταστικής επιτροπής.

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι επιθυμεί -προσώρας τουλάχιστον- να αποφύγει με κάθε τρόπο προανακριτικές και εξεταστικές επιτροπές, με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί μία ακόμη εστία πολιτικής ανάφλεξης εν μέσω διπλής κρίσης, υγειονομικής και οικονομικής.

Υψηλόβαθμα στελέχη συνδέουν αυτή την απόφαση και με τις εξελίξεις στα εθνικά, επισημαίνοντας πως με τις διερευνητικές επαφές να είναι σε εξέλιξη αναζητείται το μάξιμουμ της πολιτικής συναίνεσης.

Την άποψη αυτή, πάντως, δεν συμμερίζονται άπαντες στην κυβερνώσα παράταξη, καθώς αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές θεωρούν πιθανή τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον φάκελο Καλογρίτσα. Υπενθυμίζεται πως ο τελευταίος στο υπόμνημά του στον εισαγγελέα ανέφερε πως ο Νίκος Παππάς «οργάνωσε σχέδιο για κανάλι ΣΥΡΙΖΑ», με την Εισαγγελία να έχει περιλάβει έξι αδικήματα προς διερεύνηση, τη δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, την παρακώλυση συναγωνισμού, την παράβαση καθήκοντος, την ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, την υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και την παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Αυτό που υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της υπόθεσης είναι πως ο φάκελος, εκτός από τις γνωστές μηνύσεις του εργολάβου κατά του Νίκου Παππά, περιέχει και αποδεικτικό υλικό, όπως η ανταλλαγή email ανάμεσα στους εμπλεκομένους, που επιβεβαιώνει την ύπαρξη των συνομιλιών και τις ίδιες τις καταγγελίες Καλογρίτσα.

Να σημειωθεί, πάντως, πως τα πρόσωπα εκείνα που πιέζουν στην κατεύθυνση σύστασης προανακριτικής είναι εκείνα που είχαν σηκώσει τη «σημαία» της «σκευωρίας» στην υπόθεση Novartis και είχαν κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου με σκοπό να «σπιλώσει» τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Οφθαλμόν αντί οφθαλμού; Πιθανότατα.

Σε κάθε περίπτωση, έμπειροι κοινοβουλευτικοί εκτιμούν πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να «κάψει» το χαρτί της προανακριτικής, έχοντας τις δικογραφίες, ιδίως εκείνη κατά του Νίκου Παππά, ως εφεδρεία για μια… δύσκολη στιγμή. Μάλιστα, άπαντες συμφωνούν πως, εάν η κυβέρνηση τραβήξει τελικά τη «σκανδάλη» και προχωρήσει σε προανακριτική, τότε αυτομάτως θα έχουν σημάνει οι προεκλογικές καμπάνες.

Επισήμως, πάντως, η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση των σχετικών φακέλων, με τον Γιάννη Μπούγα, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να δηλώνει πως «συνεχίζουμε να αξιολογούμε το αποδεικτικό υλικό και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας, όταν θα έχουμε προβεί σε πλήρη και υπεύθυνη αξιολόγηση».

«Γαλάζιοι» βουλευτές διατρανώνουν ταυτοχρόνως πως η στάση της κυβέρνησης είναι «θεσμική» και «υπεύθυνη», διαβεβαιώνοντας πως η τελική απόφαση θα ληφθεί έπειτα από ενδελεχή εξέταση των φακέλων, αποσιωπώντας πως πρόκειται προφανώς περί πολιτική απόφασης από τα «κεντρικά».

ΣΥΡΙΖΑ: Άδειος φάκελος

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, κρατά στάση αναμονής, χωρίς να αποκλείει πως το Μαξίμου θα προχωρήσει με την κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης Παππά «εάν στριμωχτεί», όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ίδιοι, πάντως, υποστηρίζουν πως στον φάκελο δεν υπάρχει «τίποτα απολύτως» πέρα από τη μήνυση του ίδιου του Καλογρίτσα και τις καταθέσεις δύο υπαλλήλων του.

Υποστηρίζουν ακόμη πως η υπόθεση έχει κριθεί από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο και από τα ελληνικά Πρωτοδικεία, ενώ επισημαίνουν πως ο Χρήστος Καλογρίτσας έχει ως συνήγορο τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.