Παπαχελάς: Μην τολμήσουν να συζητήσουν θέματα αμφισβήτησης εθνικής κυριαρχίας!

Εάν δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, καλύτερα αυτές να μην γίνουν!
Ξεκάθαρη η θέση του Αλέξη Παπαχελά στο άρθρο στην Καθημερινή αναφορικά με την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από το ΕΛΙΑΜΕΠ και το «σύστημα Σημίτη»,

Ο Αλέξης Παπαχελάς ξεκαθαρίζει αναφερόμενος στις διερευνητικές συνομιλίες που θα αρχίσουν σε μερικές ημέρες, ότι η Αγκυρα θα θελήσει να βάλει στην ατζέντα τα ζητήματα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και της ιδιοκτησίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων. Συγκεκριμένα και χωρίς γενικόλογες δηλώσεις που θα αφήνουν περιθώρια για διάφορες ερμηνείες.

Το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης θέτει η Τουρκία συνεχώς από το 1975 και η Ελλάδα απορρίπτει τον ισχυρισμό επικαλούμενη το επιχείρημα του δικαιώματος στην άμυνα. Το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών», όμως, δεν μπήκε ποτέ στις διερευνητικές στο παρελθόν, όπως επισημαίνει ο διευθυντης της Καθημερινής.
Εάν λοιπόν τεθούν αυτά τα δύο θέματα, τότε η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αποχωρήσει.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας ευρωπαϊκού κράτους

Και τότε; Τότε θα αρχίσει κατ’ αρχήν η προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στην Ελλάδα· αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν blame game. Και εδώ είναι όλο το ζουμί της παρέμβασης του κ. Παπαχελά:

Οποιος τρίτος δεν γνωρίζει την ιστορία και την πολυπλοκότητα των θεμάτων θα πει «ας τα βρουν στη μέση, να τελειώνουμε». Δεν πάει έτσι όμως, ούτε μπορεί. Στην Ευρώπη του 2021, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας ευρωπαϊκού κράτους. Αν γίνει δεκτό, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Η Ελλάδα γι’ αυτό οφείλει να αναλάβει μια τεχνοκρατική, πειστική καμπάνια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η Τουρκία το κάνει συστηματικά και παντού, σε ιδρύματα μελετών (think tanks) και άλλα fora. Εχουμε μείνει πίσω.

Το «Ορούτς Ρέις» δεν βρίσκεται στο καρνάγιο για επισκευή!

Ο Αλέξης Παπαχελάς δεν φαίνεται να λησμονεί ούτε την εισβολή του ερευνητικού σκάφους μαζί με την τουρκική αρμάδα και υπενθυμίζει ότι πέραν του blame game, υπάρχει ωστόσο και το power game… Το «Ορούτς Ρέις» δεν βρίσκεται στο καρνάγιο για επισκευή. Πλέει κοντά στο Καστελλόριζο και, όπως συχνά υπογραμμίζει η Αγκυρα, είναι έτοιμο να κάνει και άλλες έρευνες. Το ίδιο και τα σκάφη που θα «τρυπήσουν», αν χρειασθεί, στις περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία.

«Αν οι κόκκινες γραμμές γίνουν σεβαστές, μπορεί να υπάρξουν δίκαιες και λογικές λύσεις στη βασική μας διαφορά. Και αυτό θα ήταν πολύ καλό για όλους. Αν όχι, θα μπούμε σε μια περίοδο παρατεταμένης αστάθειας και επικινδυνότητας».

Με απλά λόγια, εάν δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, καλύτερα αυτές να μην γίνουν!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.