Σε τροχιά εθνικών εκλογών εισέρχεται η χώρα με την έλευση του Νέου Έτους, βασικά εν όψει των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά που πυροδοτούν πιέσεις από την πλευρά του Βερολίνου για συγκυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υπάρξει αποδοχή της παραχώρησης εθνικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο σε μία συνολική συμφωνία που περιλαμβάνει μέχρι και απομάκρυνση των βαρέων όπλων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Συγκεκριμένα:
Το Βερολίνο πιέζει αφόρητα την Αθήνα να προχωρήσει σε «συνολική συνεννόηση» με την Άγκυρα, σε ότι αφορά δικαιώματα και δικαιοδοσίες του θαλάσσιου χώρου που να βασίζονται στην «μέση θαλάσσια γραμμή», όπως έπραξε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο.
Προειδοποιεί, δε, η Α.Μέρκελ ότι «Δεν μπορεί να σταματήσει τη Τουρκία από την επόμενη κίνησή της: Την διενέργεια γεωτρήσεων από εκεί που τώρα το Oruc Reis έκανε έρευνες»!
Δηλαδή σε μια απόσταση μόλις 6 μιλίων από τα ελληνικά νησιά!
Σε συνάντησή της με τον Κ.Μητσοτάκη, πριν και κατά την Σύνοδο Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος τον ενημέρωσε για την πρόθεση της Τουρκίας και του ζήτησε να αναζητήσει «ευρύτερη αποδοχή μιας ρεαλιστικής λύσης από το υπόλοιπο ελληνικό πολιτικό σύστημα», βασικά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εδώ αποδεικνύεται πόσο λάθος ήταν αυτές οι συμφωνίες παρά το γεγονός ότι «διαφημίστηκαν» τόσο πολύ από την κυβέρνηση: Έδωσαν το «πάτημα» στους «διαμεσολαβητές» να πιέζουν προς την κατεύθυνση ειδικά της αντίστοιχης συμφωνίας με την Αίγυπτο, όπου η ελληνική θαλάσσια ΑΟΖ ανατολικά τελειώνει… στην μέση της Ρόδου στον 28ο Μεσημβρινό!
Τυχαίο που η Τουρκία δεν προχώρησε «ούτε μέτρο» της έρευνές της με το Oruc Reis δυτικά του 28ου Μεσημβρινού;
Μια τέτοια συμφωνία με την Τουρκία, που να «βερολινοποιεί» το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο), δηλαδή θα αφήνει λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικού εδάφους και 6 μίλια πέριξ αυτών (όπου δεν ισχύει η «μέση γραμμή»), μέσα σε μια «θάλασσα» τουρκικής κυριαρχίας, όπως συνέβαινε με το Δυτικό Βερολίνο επί «ψυχρού πολέμου» μέσα στο έδαφος της σοβιετοκρατούμενης κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας, απλά θα αποτελούσε παραχώρηση εθνικού χώρου.
Και μια τέτοια συμφωνία χρειάζεται περισσότερη στήριξη στο εσωτερικό της Ελλάδας από αυτή που μπορεί να προσφέρει η ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να «ανταποδώσει» στη ΝΔ αυτό που παρείχε το νυν κυβερνητικό κόμμα όταν ήταν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Ουσιαστική αποδοχή της συμφωνίας με τα Σκόπια και άρνηση μπλοκαρίσματός της στην Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Α.Τσίπρα, ο οποίος αναφερόμενος στις πιέσεις για το πρόγραμμα των φρεγατών από αμερικανικής πλευράς για τις παράκτιες φρεγάτες MMSC, ουσιαστικά το απέρριψε λέγοντας «Σκοπεύουν να μας κλείσουν στα 6 μίλια;». Αλλά έχουν τρόπους οι Γερμανοί να πιέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την συμφωνία, άλλωστε, έτσι ή αλλιώς σε μία τέτοια περίπτωση θα εισερχόταν στην κυβέρνηση.
Αλλά η αποδοχή μιας τέτοιας συμφωνίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, όσο και αν οι αναφορές σε σκάνδαλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και «εισαγγελείς» πληθαίνουν. Σε αυτή την περίπτωση η συγκυβέρνηση θα μετατεθεί για…μετά τις εκλογές.
Τουρκικό γεωτρύπανο τον Μάρτιο ή εν πάση περιπτώσει μέσα στην άνοιξη, σημαίνει εκλογές.
Χωρίς νικητή, καθώς θα γίνει με απλή αναλογική.
Έτσι ή αλλιώς, ότι και να μεταδίδει αυτή την στιγμή το «μαγειρείο» των κυβερνητικών δημοσκοπήσεων, η ΝΔ «με το ζόρι» θα λάβει το 32-34%.
Και εδώ πλέον, πολύ δύσκολα θα «ξεφύγει» από την συγκυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν.
Στο Βερολίνο θεωρούν ότι ένα τέτοιο σχήμα συγκυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσει να υπογράψει την συμφωνία με την Τουρκία που θα «ντυθεί» με τον απαραίτητο «μανδύα» της «ειρήνης» και της «συνεργασίας» στο ελληνικό εκλογικό σώμα, που έτσι ή αλλιώς είναι «λιωμένο» σε ότι αφορά τα εθνικά του «ανακλαστικά» από τα 10 χρόνια των Μνημονίων και την επιπλέον οικονομική καταστροφή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στην συμφωνία θα περιλαμβάνεται και η απομάκρυνση των βαρέων όπλων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ήδη η Νέα Δομή Δυνάμεων που συζητείται και έχει κατατεθεί προς «συζήτηση» στη Βουλή, έχει διάφορες προβλέψεις για μετακινήσεις και μετασχηματισμού μονάδων και σχηματισμών, που «δείχνουν» προς την κατεύθυνση αυτή…