Τσίπρας από Ελευσίνα: Εγκληματική αδιαφορία και διαχειριστική ανικανότητα
Εγκληματική αδιαφορία, ολιγωρία και διαχειριστική ανικανότητα των υπευθύνων που οδήγησαν στην έξαρση του κορονοϊού στη Δυτική Αττική, κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στην Ελευσίνα και την συνάντηση που είχε με την δημοτική αρχή και τον αντιπεριφερειάρχη.
Όπως υπογράμμισε «η αντιπεριφέρεια είχε εγκαίρως προειδοποιήσει τους αρμόδιους που δηλώνουν αναρμοδιότητα τελευταία, για την εξάπλωση της πανδημίας».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα συγκυρίας, αλλά «είναι αποτέλεσμα εγκληματικής αδιαφορίας και διαχειριστικής ανικανότητας και δεν μπορεί η ευθύνη να μετατίθεται στην τοπική αυτοδιοίκηση ή και στους ίδιους τους πολίτες».
«Είναι προφανές ότι όλα όσα πάρα πολύ καιρό τώρα, λενε οι ίδιοι οι επιστήμονες, διαμαρτυρόμενοι ότι η επιτροπή δεν έχει έγκαιρα στοιχεία για την επιδημιολογική πορεία ανά περιοχή, ανά περιφέρεια και σε καθημερινή βάση αποδεικνύονται σήμερα μέσα από την ίδια την εξέλιξη της πανδημίας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία.
«Δεν μπορεί να αποφασίζουν την Δευτέρα να ανοίξουν τα μαγαζιά στην περιοχή με το click away, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και την Τετάρτη να αποφασίζουν να τους κλείσουνε» τόνισε και αναρωτήθηκε: «είχαν άλλα στοιχεία την Κυριακή και άλλα την Τετάρτη;»
Όσον αφορά τις ευθύνες για την κατάσταση όπως εξήγησε βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση, με αφορμή την έξαρση της πανδημίας στις περιοχές με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και εργοστάσια.
«Δεν υπάρχουν τεστ μαζικά στους εργασιακούς χώρους που έχει αποδειχθεί τελικά ότι είναι χώροι που μεταδίδεται και επωάζεται ο ιός. Δεν είναι τυχαίο ότι η Δυτική Αττική είναι στο κόκκινο και η Δυτική Μακεδονία είναι στο κόκκινο.
Η περιοχή της Πιερίας, της Πέλλας , του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης με τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες» σημείωσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ένας εργαζόμενος ο οποίος γνωρίζει ότι αν βρεθεί θετικός, θα έχει 14 ημέρες υποχρεωτικής καραντίνας και μετά για ένα μήνα θα είναι υποχρεωμένος να δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες με βάση την νομοθετική ρύθμιση του κυρίου Βρούτση για να καλύψει την απουσία του από τον εργασιακό χώρο. «Είναι προφανές ότι ουσιαστικά ωθείται στο να μην προχωρήσει στην δήλωση της ασθένειας» τόνισε.
Το σημαντικότερο όμως, όπως υπογράμμισε, είναι ότι ακόμη κι αν ήθελε να δηλώσει την ασθένεια είναι υποχρεωμένος να πάει να κάνει ένα τεστ στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας 80 -100 ευρώ .
Τσίπρας από Ελευσίνα: Εγκληματική αδιαφορία και διαχειριστική ανικανότητα
«Δεν είναι εύκολο για τους εργαζόμενους να έχουν αυτή την δυνατότητα. Έπρεπε αυτό να παρέχεται από την Πολιτεία κι αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα .
Όχι μόνο για την υγειονομική προστασία αλλά είναι και θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς ερχόμαστε εκ των υστέρων να κυνηγάμε την πανδημία και όχι να την προλαμβάνουμε».
Τσίπρας: Συγκλονιστικές οι καταγγελίες των εργαζομένων
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις σοβαρές καταγγελίες εργαζομένων σχετικά με τις συνθήκες στα εργοστάσια της περιοχής ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θα πρέπει όλες αυτές να διερευνηθούν.
«Θέλουμε να τις εξακριβώσουμε, να τις συλλέξουμε να τις αναδείξουμε και είναι η ευθύνη της πολιτείας τούτη την ώρα να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Δεν είναι δεύτερης κατηγορίας οι εργαζόμενοι οι οποίοι τούτη την ώρα καλούνται σε πολύ δύσκολες συνθήκες να συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς ελέγχους» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χαρακτήρισε συγκλονιστικά τα στοιχεία όσων έχουν καταγγελθεί και σημείωσε:
«Σώμα επιθεώρησης εργασίας δεν υπάρχει, είναι αδρανοποιημένο.
Σε μεγάλες εργοστασιακές εγκαταστάσεις της περιοχής δεν γίνονται συχνά τεστ, διότι οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να κάνουν αυτό το έξοδο για να έχουν σε έλεγχο τους εργαζόμενούς τους».
Ταυτόχρονα όπως υπογράμμισε έρχονται καταγγελίες ότι εκεί όπου υπάρχει κατά συρροή παρουσία κρουσμάτων υπάρχουν εκβιασμοί για να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν. να μην μπαίνουν σε καραντίνα κι όταν υπάρχει κάποιος έλεγχος να τους βγάζουν στην ταράτσα τους εργοστασίου προκειμένου να μην τους δει ο ελεγκτής.