Είναι χρέος της πολιτείας -προβλέπεται από τον ίδιο αυτό το νόμο, στο άρθρο 21- να ενημερώσει τους Έλληνες που έχουν αυτό το δικαίωμα σε όλες τις χώρες του κόσμου για τη διαδικασία υλοποίησης.
Είναι υποχρέωση πολιτική, δημοκρατική, θεσμική, ηθική και πατριωτική του Υπουργείου Εσωτερικών να διεξάγει τη σχετική καμπάνια, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
«Πριν ένα χρόνο και ύστερα από επίμονη προσπάθεια διαλόγου και συγκλίσεων, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε σχεδόν ομόφωνα, με 288 ψήφους, το νόμο 4648/2019, που διευκολύνει τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία κατοικούν.
Με αυτόν τον τρόπο, λύθηκε σε πρώτη φάση, μία συνταγματική εκκρεμότητα σχεδόν μισού αιώνα. Έγινε ένα μεγάλο δημοκρατικό βήμα για τον ελληνισμό σε όλη τη γη.
Η διαδικασία αυτή, θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις φάσεις, με απόλυτη διαφάνεια, με πλήρη ενημέρωση και συνεργασία της διακομματικής επιτροπής, με στόχο τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και θα είχε, ήδη, ξεκινήσει αν δεν είχε ενσκήψει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο η πανδημία του κορωνοϊού.
Κατά συνέπεια, όσοι κατέφυγαν σε ανεύθυνες τοποθετήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους.
Μπορούμε να διεξάγουμε ενωμένοι αυτή την καμπάνια, δίνοντας ένα μήνυμα εθνικής συνοχής του παγκόσμιου ελληνισμού και αποτελεσματικής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Το έχουμε όλοι ανάγκη, το χρειάζεται ο ελληνισμός σε όλη τη γη στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε».