Κοτζιάς : Επικίνδυνο το κενό εξουσίας στις ΗΠΑ για τα Ελληνοτουρκικά (Ηχητικό)

Για επικίνδυνο κενό εξουσίας μέχρι να αναλάβει προεδρικά καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο, έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών και αναλύοντας τι περιμένει η Αθήνα από την προεδρία του Δημοκρατικού υποψηφίου.

Μιλώντας στον Reafm 97,8 και την εκπομπή των Σεραφείμ Κοτρώτσου και Πάνου Αμυρά, κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον χρόνο που απομένει προκειμένου να κάνει τις σωστές επαφές που απαιτούνται με τη νέα διοίκηση.

“Δεν είμαι σίγουρος αν η παρούσα κυβέρνηση φρόντισε να κάνει επίσημες και καλές επαφές και με εκατέρωθεν προβολή των απαιτήσεων μιας καλής συνεργασίας. Ελπίζω να το έχουν κάνει. Το θέμα είναι τι προετοιμασία κάνεις. Θυμίζω με τον Ομπάμα δεν είχε υπάρξει προετοιμασία και το αποτέλεσμα ήταν ότι υπήρξε ο πιο συχνός συνομιλητής του Ερντογάν. Ο Ομπάμα, μαζί και ο Μπάιντεν, συνομιλούσαν 1-2 φορές την ημέρα με τον Ερντογάν όταν υπήρχαν προβλήματα και τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα όταν δεν υπήρχαν και μόνο προς το τέλος της θητείας του θυμήθηκε την Ελλάδα. Νομίζω ότι θέλει προεργασία κι αν δεν έχει γίνει να την κάνουν τώρα μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά του. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει επαρκής σχεδιασμός και προγραμματισμός στην εξωτερική πολιτική.

Μην θεωρείτε ότι οι Δημοκράτες είναι εξ ορισμού με τα δικά μας συμφέροντα. Μπορεί να τα κατανοούν αλλά βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα. Είναι πιο παρεμβατικοί από τον Τραμπ, και κατά συνέπεια στους σχεδιασμούς τους παίζει ρόλο η αξιολόγηση που κάνουν ποιες δυνάμεις μπορούν να αναλάβουν τι. Διότι η Αμερική επειδή βρίσκεται σε ιστορικά καθοδική πορεία προκειμένου να διατηρήσει τα ηνία, θα προσπαθήσει να βρει συμμάχους που μπορούν κάνουν τις τοπικές τους μπίζνες. Και από αυτή την άποψη η Τουρκία, όσον αφορά στις δυνατότητές της, προσφέρεται. Μέχρι τις 20 Ιανουάριου έχουμε 2,5 μήνες χρόνο για να κάνουμε συστηματική δουλειά με τη νέα διοίκηση. Θέλει προσοχή αυτό το διάστημα” είπε ο κ. Κοτζιάς.

“Πάντα υπάρχει ένα κενό, το κενό είναι επικίνδυνο, αλλά στο κενό δεν πρέπει να βλέπει κανείς μόνο κινδύνους μπορεί να το αξιοποιήσει για να μεγαλώσει την επιρροή της χώρας στο μέλλον. Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει έναν σχεδιασμό επαφών επιρροής πάνω στους Αμερικανούς για να δείξει ότι έχουμε κοινά συμφέροντα και να κινήσει το Ελληνοαμερικανό λόμπι που δεν πολυκινήθηκε. Να μην αφήσουμε τους Τούρκους να δουλέψουν με τα λόμπι τους μόνοι τους με πολλά χρήματα, ή αν δουλέψουν να τους αποκαλύψουμε”, πρόσθεσε.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εξήγησε και τις τρεις κινήσεις στις οποίες προσβλέπει ο Τούρκος Πρόεδρος το επόμενο χρονικό διάστημα. “Έναν αποκλεισμό του Καστελόριζου με καταπάτηση των θαλασσίων ζωών της Κύπρου. Δεύτερον να αξιοποιήσει τη “συμφωνία” που έχει με τη Λιβύη προκειμένου να εμφανιστεί στα νοτιοανατολικά της Κρήτης. Και το τρίτο που με ανησυχεί πιο πολύ, είναι να εφαρμόσει τον νόμο περί διάσωσης στο Αιγαίο, όπου έχει βάλει τις δικαιοδοσίες της Τουρκίας παρανόμως μέχρι τον 25ο παράλληλο. Πρέπει να το παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή γιατί θα προκύψει κάπου ένα ατύχημα ή κάποια ανάγκη διάσωσης στα ελληνικά χωρικά ύδατα – ή στα εν δυνάμει όπως λένε κάποιοι – και θα πάει η τουρκική ακτοφυλακή ή ελικόπτερο διάσωσης ή κάποιο άλλο μέσο και θα αρχίσει να φτιάχνει τετελεσμένα μέχρι τον 25ο παράλληλο” τόνισε.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να δούμε το Ορούτς Ρέις νοτίως της Κρήτης, σε μια ζώνη 6 έως 12 μιλίων, είπε: “Δεν ξέρω αν θα το κάνει τους επόμενους δύο μήνες, αλλά θα το κάνει . Γι’ αυτό επέμενα εδώ και χρόνια ότι έπρεπε να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη μας μέχρι εκεί. Βέβαια σωστά λένε κάποιοι ότι υπήρχε συμφωνία από το 1996 του Σημίτη, η 4η και η 5η παράγραφος της Μαδρίτης που έλεγαν ότι δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο, αλλά και ο νόμος περί διάσωσης – που το μισό Αιγαίο το παίρνει η Τουρκία παρανόμως – και η κίνηση που έκανε με τη Λιβύη, είναι παραβίαση της συμφωνίας και υπήρξε καταπάτηση του 4ου και του 5ου άρθρου της συμφωνίας. Και κατά συνέπεια η Ελλάδα θα μπορούσε να κινηθεί και χωρίς κανείς να τη μεμφθεί, αρκεί να ενημερώσει όλους τους συμμάχους της, ιδίως εκείνους που εμπλέκονταν στη συμφωνία της Μαδρίτης ότι εδώ έχουμε μια σαφή παραβίαση εκείνης της συμφωνίας. Δεν το είδα πουθενά, δεν διαπίστωσα να έχει σηκωθεί αυτή η πτυχή του ζητήματος για τα νομικά μας δικαιώματα”.

Σε μέτωπο της πανδημίας, ο Νίκος Κοτζιάς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η χώρα μας πήρε λάθος στρατηγικές αποφάσεις, ενώ τόνισε ότι “δεν υπήρξε επαρκής προετοιμασία ανάμεσα στο πρώτο κύμα και στο δεύτερο κύμα”. “Δεν υπήρξε ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό στο σύστημα Υγείας αλλά και στο σύστημα Παιδείας”, τόνισε.

Κριτική άσκησε και στην αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. “Το πρόβλημα με την κυβέρνηση που έχει η αντιπολίτευση είναι ότι έχει έναν κακό υπουργό Υγείας και είναι καλός ο Πρωθυπουργός κι αν του βάλουμε έναν καλό υπουργό Υγείας τότε θα λειτουργήσει σωστά; Δεν έχει κάποια σχέση με την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης; Το λάθος προέρχεται από τον κ. Μητσοτάκη και την ομάδα του στο Μαξίμου” είπε ο πρώην ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική κριτική σε συνολικό επίπεδο.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.