Όταν ο Μητσοτάκης και άλλοι κυβερνητικοί χαρακτήριζαν «αδιανόητο» και «καταστροφικό» ένα δεύτερο lockdown

Μέχρι και πριν 48 ώρες ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση απέκλειαν το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown, καθώς όπως υποστήριζαν θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία. Μάλιστα, όπως τόνιζαν, έπαιρναν τα μέτρα εκείνα που θα απέτρεπαν έναν τέτοιον κίνδυνο.

Σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιβολή καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου, επιλέγοντας όπως είπε έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, έχοντας δίπλα του τον Σωτήρη Τσιόδρα, ώστε τα ανεπαρκή εκ του αποτελέσματος κυβερνητικά μέτρα να έχουν και «ειδικό συνήγορο» από την επιστημονική κοινότητα, αυτήν που κατά τον κ. Κυρανάκη θα κριθεί στο τέλος της πανδημίας.

Ας θυμηθούμε όμως τι έλεγαν ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες μέρες.

24 Σεπτεμβρίου 2020. Ένα νέο lockdown θα λύγιζε την πραγματική οικονομία, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε podcast του protothema.gr. Ερωτηθείς εάν η χώρα μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο lockdown, o υπουργός δήλωσε: «Σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας η χώρα δεν μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο lockdown, αυτό θα ήταν καταστροφικό». Πρόσθεσε ωστόσο πως στα δημόσια οικονομικά έχει εξασφαλιστεί ευελιξία για το 2020 και το 2021, ενώ υπάρχουν και τα ταμειακά διαθέσιμα για την όποια επιλογή γίνει κατόπιν υπόδειξης των ειδικών.

Διάγγελμα του πρωθυπουργού στα τέλη του Σεπτέμβρη. «Τα καθολικά μέτρα μπορεί να φαίνονται απλά. Και, όντως, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας. Μεσοπρόθεσμα, όμως, φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία. Lockdown σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση. Και αν δεν είχαμε παρέμβει εγκαίρως με ένα τολμηρό και διαρκώς εξελισσόμενο πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Κυρίως, όμως, «lockdown» σημαίνει κοινωνική μεροληψία. Γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες. Όπως και τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά. Άλλωστε, κάθε οριζόντιος περιορισμός είναι άδικος. Γιατί εξισώνει διαφορετικά βάρη επάνω στις πλάτες όλων. Ας αποφύγουμε, λοιπόν, μία δεύτερη τέτοια εμπειρία», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

3 Οκτωβρίου 2020. Το σενάριο ενός δεύτερου γενικού lockdown απέκλεισε εν μέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον ιστορικό και συγγραφέα, Yval Noah Harari, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum 2020. «Υπάρχει γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο, να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown» τόνισε χαρακτηριστικά.

29 Οκτωβρίου 2020. Δραματικό μήνυμα για τις επιπτώσεις που θα είχε στην ελληνική οικονομία ένα δεύτερο lockdown λόγω του κορονοϊού εξέπεμψε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη Βουλή. «Όταν μιλάμε για μια εθνική μάχη -και σήμερα η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη να αποφύγει το γενικό lockdown – γιατί αλλιώς η ζημιά στην οικονομία θα είναι θεμελιώδης και πολλές επιχειρήσεις θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης και πολλοί εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους».

4 Νοεμβρίου 2020. Ο Στέλιος Πέτσας απέρριψε το ενδεχόμενο ενός άμεσου lockdown στην Αττική. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, αλλά όχι σαν της Θεσσαλονίκης και των Σερρών».  Για το αν η Αττική βρίσκεται κοντά στην επιβολή ενός άμεσου lockdown, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε χαρακτηριστικά «όχι», σε ερώτηση που του έγινε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Open.

«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Εάν χρειαστεί ένα από τα μέτρα που θα πάρουμε να είναι η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε, αν οι ειδικοί μας το εισηγηθούν» είπε χαρακτηριστικά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.