“Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ακόμη κι αυτό ενός πολεμικού επεισοδίου μέχρι τις Αμερικανικές εκλογές”, ανέφερε ο αυτοεξόριστος Τούρκος αναλυτής Γιαβούζ Μπαϊντάρ, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Ο αρχισυντάκτης της Άχβαλ Νιουζ, ο οποίος θεωρείται μια από τις πιο έγκυρες πηγές ενημέρωσης κι ανάλυσης στα τεκταινόμενα της σημερινής Τουρκίας εξηγεί πως η μόνη δύναμη που μπορεί να επιβληθεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφού οι ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα τον Τούρκο Πρόεδρο.
«Τα πάντα είναι ανοιχτά. Θεωρώ ότι όλες οι επιλογές είναι επάνω στο τραπέζι, διότι όσο μεγαλώνει η κρίση στο εσωτερικό της Τουρκίας οδηγεί το σύστημα εξουσίας της και της ιδεολογίας της αυτής καθεαυτής προς τα εκεί. Η εσωτερική της λογική πιστεύει ότι ο πόλεμος είναι κομμάτι των επιλογών, γιατί χρειάζεται ένα πολεμικό συμβάν στο τέλος της ημέρας αν αυτό είναι εφικτό. Διότι ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται πως από την στιγμή που ξεκίνησε η κρίση στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο, τα ποσοστά δημοφιλίας του ανέβηκαν από το 48% περίπου στο 52-53%. Οπότε βλέπει αποτελέσματα από αυτή την τακτική κι αν αυτή είναι η πραγματικότητα θα πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο, παίζοντάς τα “όλα για όλα”. Κάπως σαν να τζογάρει, που μπορεί να περιλαμβάνει κάθε είδους σύγκρουση, μικρή, μεσαία ή μεγάλη».
Υπάρχουν δυνάμεις στο εξωτερικό, ίσως οι Ευρωπαίοι ή οι Αμερικανοί που θα μπορούσαν να ασκήσουν κάποια επιρροή επάνω στον Ερντογάν αυτή τη στιγμή;«Κάτω από κανονικές συνθήκες θα βλέπαμε πολύ πιο αποφασιστικές αντιδράσεις σε τέτοιες αλυτρωτικές και επεκτατικές κινήσεις, που έρχονται σε σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο σε πολλές περιοχές. Όμως ο κόσμος περνάει μια πάρα πολύ ευαίσθητη φάση αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι οι Αμερικανικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου μας λένε πως η περίοδος που απομένει μέχρι να τελειώσει ο Οκτώβριος μέχρι ακόμη και την περίοδο που θα έχουν τελειώσει οι εκλογές, τους μήνες Νοέμβριο μέχρι την ορκωμοσία του Ιανουαρίου θα είναι πάρα πολύ ευαίσθητη. Νομίζω πως ο μόνος μηχανισμός ή δύναμη που υπάρχει και θα μπορούσε να αποκλιμακώσει την κρίση είναι ακόμη οι ΗΠΑ. Υπάρχει ένα μεγάλο στρατιωτικό πλοίο αγκυροβολημένο στη Σούδα, το οποίο είναι κι ένας λόγος για αυτή την σπασμωδική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο. Και βέβαια η ασυνήθιστα σκληρή δήλωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέναντι στην Τουρκία τις προηγούμενες μέρες που μιλά για σχεδιασμένες προκλήσεις, δείχνοντας την Άγκυρα, λέει πολλά νομίζω για μια ενδεχόμενη παρέμβαση σε μια ενδεχόμενη κλιμάκωση».
Οι πιθανές Ευρωπαϊκές κυρώσεις, θεωρούνται αξιόπιστη απειλή κατά της Τουρκικής οικονομίας ή όχι; «Νομίζω πως οι προσδοκίες είναι πως σε περίπτωση που αυτές έρθουν, θα τις “πουλήσουμε” στο εσωτερικό μας ακροατήριο προς όφελος του κέντρου εξουσίας Ερντογάν-Μπαχτσελί. Η τακτική των δυο πλευρών θα πάει ως εξής: Η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί την Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες και η ΕΕ θα προσπαθεί να αποφύγει τις κυρώσεις για όσο διάστημα αυτό είναι εφικτό. Το παιχνίδι όπως πάντα αφορά το να κερδίσεις χρόνο μέχρι τις 3 Νοεμβρίου και τις Αμερικανικές εκλογές. Αν αλλάξουν τα πράγματα, τότε θα αλλάξει και το διακύβευμα. Και θα είναι μεγάλη ανακούφιση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν, τότε θα δούμε κάτι διαφορετικό, μια καινούρια κουρτίνα σε ένα νέο έργο πρόκειται να ανοίξει».