Η «μοιρασιά» του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι κάτι νέο. Αντίθετα είναι μια «σκέψη» -αν όχι «πολιτική»- που έρχεται από το παρελθόν και μάλιστα από την συντηρητική παράταξη.
Πέραν του ότι στην πολιτική, συχνά άλλα λέγονται δημοσίως και για τον ευρύ κόσμο, και άλλα γίνονται υπογείως (δεν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο πρώτος διδάξας), τα συνθήματα λειτουργούν αποπροσανατολιστικά ή ψηφοθηρικά, με τους πολιτικούς και τα επιχειρηματικά συμφέροντα να δρουν προς άλλη κατεύθυνση.
Σήμερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας παρουσιάζει τις συνομιλίες με την Τουρκία ως τη μόνη λύση. Και είναι πράγματι, αν εκ των προτέρων δεν έχουμε κάνει μεγάλες υποχωρήσεις και αν δεν έχουμε ήδη συμφωνήσει πως «κάτι» δίνουμε.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το είχε ήδη πει δημόσια σε συνέντευξή του προς τον Αλέξη Παπαχελά.
Έλεγε λοιπόν στη συνέντευξη εκείνη:
«Η υφαλοκρηπίδα θα μοιραστεί ”λογικά”. Εμείς θα πάρουμε το μεγάλο μέρος, οι Τούρκοι θα πάρουν το μικρό. Και… περίπου θα έχουμε συμφωνήσει και θα αφήσουμε το δικαστήριο να τη χαράξει τη γραμμή.»
Στην ίδια συνέντευξη επίσης δείχνει και την πολιτική γραμμή για το Μακεδονικό.
Εκεί αποκαλύπτει πως και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν αντίθετος με τα συλλαλητήρια.
Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, στον Κωνσταντίνο Καραμανλή «ο οποίος είχε καλό αισθητήριο πολιτικό», όπως λέει, και «ήταν ο πρώτος που ανησύχησε μαζί με μένα και με πήρε στο τηλέφωνο λέγοντας “κάνε ό,τι μπορείς να μη γίνει το συλλαλητήριο”»
Σε άλλο μέρος της συνέντευξης ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποκαλύπτει τις σκέψεις της Τουρκίας, και συγκεκριμένα του Τσαγκλαγιανγκίλ.
Ακούστε την: