Ε. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: “ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΜΥΘΟΣ” ΟΤΙ Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συρρίκνωσε τη μεσαία τάξη

«Τεράστιος μύθος», ο οποίος «κυριαρχεί στον αντιπολιτευτικό λόγο», είναι ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συρρίκνωσε τη μεσαία τάξη και τα εισοδήματα, τόνισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είχε ήδη συμβεί κατά την περίοδο 2009-2015.

Η υπουργός πρόσθεσε ότι τα εισοδήματα αυτής της κατηγορίας είχαν υποστεί μεγάλη πτώση πριν αναλάβει τα καθήκοντα της η σημερινή κυβέρνηση και από το 2015 και μετά, από το επίπεδο στο οποίο βρέθηκαν, «σταθεροποιούνται» και «βελτιώνονται οριακά».

Η τοποθέτηση της κ. Αχτσιόγλου έγινε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Κρήτης, Βάλιας Αρανίτου : «Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα την εποχή των μνημονίων. Μεταξύ κατάρρευσης και ανθεκτικότητας», σε εκδήλωση που έγινε απόψε στη Θεσσαλονίκη.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι με τα δύο προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, που εφαρμόστηκαν στη λογική της «εσωτερικής υποτίμησης» το διάστημα 2009-2015 και που οι εφαρμοστές τους «κατά κύριο λόγο η ΝΔ» ενσωμάτωσε τη λογική τους ως «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», συρρικνώθηκε η μεσαία τάξη και μετακινήθηκαν μεγάλα τμήματά της προς τα φτωχότερα στρώματα.

«Από το 2008 ως το 2015, ένα εκατομμύριο άτομα πέρασαν από τα λεγόμενα μεσαία στα εισοδηματικά χαμηλότερα στρώματα, με βάση το διαχωρισμό που κάνει η ΕΛΣΤΑΤ» είπε η υπουργός και συνέχισε: «Το 2008 το ανώτατο εισόδημα μιας τετραμελούς οικογένειας, που κατατάσσεται στα μεσαία στρώματα είναι 31.000 ευρώ. Το 2015 είναι 21.700 ευρώ. Από το 2015 και μετά αυτή η κατάσταση σταθεροποιείται και βελτιώνεται ελαφρώς, σήμερα είναι 22.000 ευρώ».

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι την ίδια περίοδο, πριν αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση, 180.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν και το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας, χάθηκε.

«Είναι τρομερά προκλητικό να εγκαλεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ για τους χαμηλούς μισθούς» συνέχισε η κ. Αχτσιόγλου, υπενθυμίζοντας τα μέτρα του 2012 (μείωση του κατώτατου μισθού, θέσπιση του υποκατώτατου, αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κ.α.) και πρόσθεσε: «Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι μειώσεις των μισθών έγιναν το 2012 στο όνομα της τόνωσης της απασχόλησης και η ανεργία το 2013 εκτινάχθηκε στο 28%».

Η κ. Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι η «πολιτική προτεραιότητα» του ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ήταν «η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» και τόνισε ότι πλέον, εφόσον η οικονομία «σταθεροποιείται» και ανακάμπτει και «μπήκε τάξη στα δημοσιονομικά» – κάτι που, όπως είπε, «επέτρεψε την καθαρή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια» – δίνεται χώρος και για πολιτικές περαιτέρω ενίσχυσης των μεσαίων στρωμάτων.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι για την ελληνική αγορά είναι κρίσιμο μέγεθος η εσωτερική ζήτηση και αντιστοιχεί στα 2/3 του ΑΕΠ της χώρας και χαρακτήρισε λάθος την προσέγγιση του ΣΕΒ να επικεντρώνει μόνο στην αύξηση των εξαγωγών. Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι «σχεδόν όλοι» οι κοινωνικοί εταίροι (ΕΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕ, κ.α.) συμφωνούν ότι πρέπει να αυξηθεί και παρέπεμψε σε αποφάσεις της κυβέρνησης τον Ιανουάριο – εφόσον θα έχει κατατεθεί το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τις επιπτώσεις στην αγορά και την οικονομία – αλλά χαρακτήρισε «προβληματικό» το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ δεν προσήλθε στο διάλογο, διατυπώνοντας μόνο εκ των υστέρων τη θέση της για τον κατώτατο μισθό.

Τέλος, αναφερόμενη σε μια διαπίστωση του βιβλίου της Β. Αρανίτου σχολίασε ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και οι πολιτικές λιτότητας οδήγησαν σε «ριζοσπαστικοποίηση» τμημάτων των κοινωνιών, μέρος των οποίων εκφράστηκαν μέσα από την «ακροδεξιά», αντί να κινηθούν προς ένα «προοδευτικό» και «δημοκρατικό» μέτωπο, το οποίο ευτυχώς στη χώρα μας εκφράστηκε με το ΣΥΡΙΖΑ, δε θα έλεγα με το ΚΙΝΑΛ, που εξακολουθεί να υποστηρίζει τη θέση και τη γραμμή της ΝΔ και τις επιλογές που έκαναν την περίοδο 2010-2014, αντί να κάνει την αυτοκριτική του» είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησαν επίσης η συγγραφέας του, Βάλια Αρανίτου, η οποία παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, αντίθετα με ότι προβάλλεται, η κρίση συμπίεσε κυρίως τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, στα οποία είχε και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις και λιγότερες στη μεσαία τάξη, η οποία δεν «καταρρέει» και «αντέχει» όπως είπε. Μίλησε, επίσης, ο ακαδημαϊκός ‘Αρης Καζάκος, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης, πανεπιστημιακοί, κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.