Γνωρίζετε ποιός είναι πραγματικά ο μητροπολίτης Αμβρόσιος;;;

Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος Λενής (κατά κόσμον Αθανάσιος Λενής) γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1938 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963.

https://scontent.fath7-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/46456040_2005425759749393_905692376616402944_n.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=f7da8a59a9eff54a29dd78233a252b0b&oe=5C7BBBD9

Σύμφωνα με το wikpedia, χειροτονήθηκε διάκονος στις 31 Μαΐου 1961 και πρεσβύτερος στις 17 Ιουλίου 1963.

Εκεί ξεκινά μια καμπή στην καριέρα του:

Υπηρέτησε ως ιερέας της Χωροφυλακής από το έτος 1963 μέχρι το 1974.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας αναφέρεται πως «επί μία δεκαετία υπηρέτησε ως Πρεσβύτερος στο Σώμα της τότε Βασιλικής Χωροφυλακής, ως Ιεροκήρυκας του Σώματος».
Ο συγγραφέας Γιάννης Γκίνης, στο βιβλίο του «Ιεράρχες διάκονοι της χούντας», (Α’ έκδοση 1978, Β’ έκδοση από τις εκδόσεις Βασδέκης, 1981) αναφέρει ότι το επίσημο δελτίο της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε γράψει τον Σεπτέμβριο του 1976, με αφορμή την χειροτονία του στην Μητρόπολη Ταλαντίου, πως από ιεροκήρυξ είχε λάβει τον βαθμό του Μοιράρχου, και κατόπιν του Ταγματάρχου Χωροφυλακής.

Μετά την πτώση της Χούντας έγινε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος μέχρι το 1978. Στις 17 Αυγούστου 1976, χειροτονήθηκε τιτουλάριος μητροπολίτης Ταλαντίου. Στις 12 Οκτωβρίου 1978, εξελέγη μητροπολίτης της Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Οι ύμνοι στους βασανιστές της Χούντας

Στο αποκαλυπτικό βιβλίο του, ο Γ. Γκίνης περιγράφει ότι σε ομιλία του στις 17 Αυγούστου του 1976 απηύθυνε ιδιαίτερο ασπασμό στους αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληινκής Χωροφυλακής για τα «ατυχή συμβάντα εν τη ενασκήσει του υπερησιακών του καθήκοντος» τα οποία οδήγησαν ορισμένους να στερηθούν την ελευθερία τους.

 

 

Το θέμα του Αμβρόσιου μάλιστα, είχε φέρει στη Βουλή και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαδημητρίου, ο οποίος ρωτούσε τον τότε υπ. Δημόσιας Τάξης τι μέτρα πρόκειται να λάβει για την «κάθαρση» της Εκκλησίας.

Μάρτυρας κατηγορίας του παπα-Γιώργη Πυρουνάκη

Στο ίδιο βιβλίο εξιστορείται ακόμη πως ο Αμβρόσιος, που στο μεταξύ έχει εκλεγεί Καλαβρύτων καί Αιγιαλείας, καταθέτει το 1979 σαν ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του παπά-Γιώργη Πυρουνάκη, τον οποίο κατηγορεί, όχι μόνο ότι «βλασφημεί κατά της Εκκλησίας», όχι μόνο ότι «είναι υβριστής Εκκλησίας και Επισκόπων», αλλά και ότι … «αιρετίζει» και ότι «διδάσκει αιρετικάς διδασκαλίας».

Στη διάρκεια της δεκαετούς αρχιεπισκοπίας από τον Χριστόδουλο, ο Αμβρόσιος έχτιζε σιγά σιγά την προσπάθεια ανάκαμψης όχι μόνο της ρητορικής, αλλά και των ιδεολογικών μεθόδων της ακροδεξιάς.
Ο κατά κόσμον Αθανάσιος Λένης, τον Απρίλιο του 1998, όταν ο πνευματικός του αδελφός, Χριστόδουλος, εξελέγη στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, πανηγύριζε στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα», φωνάζοντας «νενικήκαμεν». Η εκκλησιαστική εξουσία απλωνόταν στα πόδια των μελών της Χρυσοπηγής.

protagon.gr

Θωμάς Τσάτσης

Το 1955 ο 15χρονος τότε Αθανάσιος Λενής γνώρισε στην Πάτρα έναν νεαρό ιεροψάλτη από την Ηλεία, που έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του, τον σημερινό μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικο. Οι δύο νέοι διατηρούν την επαφή και τα επόμενα χρόνια, όταν ο Καλλίνικος, διάκονος πλέον, εγκαθίσταται στην Αθήνα. Στην αθηναϊκή εκκλησία της Αγίας Ζώνης ο κ. Καλλίνικος γνωρίζει ένα μικρό ψάλτη, μαθητή του Λεοντείου Λυκείου, τον Χρήστο Παρασκευαΐδη, τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο. Λίγα χρόνια αργότερα οι τρεις ιδρύουν την μοναστική Αδελφότητα της Χρυσοπηγής. H εξέλιξή τους στην εκκλησιαστική ιεραρχία είναι γρήγορη. Το 1974 ο «Βενιαμίν» της Χρυσοπηγής αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης εκλέγεται μητροπολίτης Δημητριάδος. Εναν χρόνο μετά, το 1975, ο Καλλίνικος Καρούσος εκλέγεται τιτουλάριος μητροπολίτης Ρωγών και αναλαμβάνει τη νευραλγική θέση του διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας. Το 1976 έρχεται η σειρά του Αμβρόσιου.

Εκλέγεται τιτουλάριος μητροπολίτης Ταλαντίου και γίνεται αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Με τον χειροτονητήριο λόγο του προκαλεί σάλο. Δεν ξεχνά κάποιους παλιούς φίλους από τα Σώματα Ασφαλείας που είχαν καταδικασθεί για βασανισμούς στα χρόνια της δικτατορίας και απευθύνει «θερμόν εν Κυρίω ασπασμόν προς όλους εκείνους τους αγαπητούς μου αξιωματικούς και οπλίτας της Ελληνικής Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων οι οποίοι την στιγμήν ταύτην, συνεπεία οιουδήποτε ατυχούς συμβάντος εν τη ενασκήσει του υπηρεσιακού των καθήκοντος, εστερήθησαν των αγαθών της υγείας και της ελευθερίας».

Το Βήμα 20/11/2005

Αμβρόσιος: Από Χωροφύλακας – Παπάς και Χρυσαυγίτης  


exagorefsis.blogspot.gr

Ο πρώην ταγματάρχης της Χωροφυλακής κατά κόσμο Αθανάσιος Λενή και ως παπάς Αμβρόσιο, μητροπολίτης Αιγιαλείας Καλαβρύτων είναι υμνητής των βασανιστών της χούντας κατηγορώντας τους βασανισμένους ως αναρχοκομουνιστές και συκοφάντες.
Ο Αθανάσιος – Αμβρόσιος Λενής υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία κατά τα πέτρινα χρόνια στην «Βασιλική Χωροφυλακή» ως επικεφαλής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας.

Ο βίος και η πολιτεία του ιεράρχη της… χωροφυλακής

Εθνος,Τετάρτη, 22/5/2013

Στα 74 χρόνια του βρήκε την ευκαιρία: •  Να υμνήσει τη Χρυσή Αυγή και τα πρωτοπαλίκαρά της. •  Να τους νουθετήσει, ώστε να μπορέσουν να εξελιχθούν σε «γλυκιά ελπίδα για τον απελπισμένο πια πολίτη» και «ήρεμη δύναμη στο σαπισμένο πια πολιτικό σύστημα». •  Να ψέξει τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο, που στηλίτευσε την εγκληματική δράση των νοσταλγών του χιτλερισμού. •  Να μιλήσει για «προδοτικά ΜΜΕ». •  Είχε χαρακτηρίσει τότε «πρότυπο ζωής» τον δολοφόνο του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του 1973.

Δεν απαντά, όμως, ο δεσπότης ποιους από τους χιλιάδες δεσμώτες στα μπουντρούμια της Ασφάλειας επισκέφθηκε τα χρόνια της δικτατορίας, όταν ήταν ιεροκήρυκας της Βασιλικής Χωροφυλακής. Ποιους από τους εκατοντάδες φρικτά βασανισμένους θέλησε να συναντήσει; Μπορεί κάποιος να θεωρήσει (για μια μόνο στιγμή) παρελθόν τα όσα υπέστησαν αναρίθμητοι άνθρωποι του Θεού τα χρόνια της χούντας. Αλλά και σήμερα, ποιον από τους εκατοντάδες γρονθοκοπημένους ή μαχαιρωμένους μετανάστες παρηγόρησε;

ethnos.gr

Το Ποντίκι

Ένας επικίνδυνος… «ατακτούλης»! 


Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,
τεύχος 1749 στις 28 Φεβρουαρίου 2013 


Στο 75ο έτος του πολύκροτου βίου του ο ακραίος ιεράρχης δείχνει να ταλαντεύεται ανάμεσα στον ρόλο του ποιμένα και του σκληρού κομματάρχη και, όπως το πάει, ένα είναι σίγουρο: ότι έχει ήδη προλάβει να απαντήσει στην απορία του μακαριστού και πληθωρικού Σεραφείμ, ο οποίος φέρεται να του είχε πει κάποτε: «δεν ξέρω ποιος γεννήθηκε πρώτος: ο διάβολος ή εσύ!».

Με πληροφορίες από wikipedia, xyzcontagion.wordpress.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.